Follow on Bloglovin

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Μπλόκο στον διαβήτη με βλαστοκύτταρα !

Επανάσταση κατά του διαβήτη, αλλά και ασθενειών που σχετίζονται με γαστρεντερικά προβλήματα φέρνουν δύο διαφορετικές επιστημονικές ανακαλύψεις στον τομέα των βλαστοκυττάρων. Ερευνητές του Georgetown University στην Ουάσινγκτον κατάφεραν να μετατρέψουν βλαστοκύτταρα σε παγκρεατικά κύτταρα, πολύτιμα για όσους υποφέρουν από διαβήτη.

Την ίδια στιγμή που συνάδελφοί τους από το Cincinnati Children’s Hospital Medical Center του Οχάιο κατάφεραν να δημιουργήσουν από αυτά εντερικό ιστό.

Στην πρώτη έρευνα ο Ιαν Γκαλικάνο και η ομάδα του από την Ουάσινγκτον χρησιμοποίησαν πολυδύναμα βλαστοκύτταρα προερχόμενα από σπερματογονικά βλαστοκύτταρα, τα οποία δημιουργούν σπέρμα στους άντρες. Οι ειδικοί τα τροφοδότησαν στο εργαστήριο με συστατικά σχεδιασμένα ώστε να κάνουν τα βλαστοκύτταρα να αρχίσουν να συμπεριφέρονται σαν παγκρεατικά βήτα κύτταρα, τα οποία παράγουν ινσουλίνη. 

Οταν τα μεταλλαγμένα αυτά βλαστοκύτταρα μεταμοσχεύτηκαν σε διαβητικά ποντίκια, άρχισαν να παράγουν κανονικά ινσουλίνη, δρώντας σαν φυσιολογικά παγκρεατικά βήτα κύτταρα, τα οποία καταστρέφει ο οργανισμός στον διαβήτη τύπου-1. Σύμφωνα με τον Γκαλικάνο, η μέθοδος αυτή δεν αποκλείεται να αποδειχτεί αποτελεσματική και στις γυναίκες.

Στη δεύτερη έρευνα ο Τζέιμς Γουέλς και οι συνάδελφοί του από το Cincinnati Children’s Hospital Medical Center μετέτρεψαν δύο διαφορετικά είδη βλαστοκυττάρων σε πολύπλοκα στρώματα εντερικού ιστού. Για τις ανάγκες του δικού τους πειράματος χρειάστηκαν τόσο ανθρώπινα κύτταρα από έμβρυα λίγων ημερών όσο και πολυδύναμα βλαστοκύτταρα προερχόμενα από απλά κύτταρα, τα οποία είχαν τροποποιηθεί με τη χρήση άλλων γονιδίων. Και οι δυο αυτοί τύποι βλαστοκυττάρων έχουν τη δυνατότητα δημιουργίας όλων των ειδών κυττάρων και ιστών στον οργανισμό, όταν καλλιεργηθούν στο εργαστήριο. 

Οπως αναφέρουν στην επιθεώρηση «Nature», όπου δημοσίευσαν τα αποτελέσματα των ερευνών τους ο Γουέλς και η ομάδα του, κατάφεραν να μετατρέψουν αυτά τα κύτταρα σε οργανοειδή, δηλαδή διαφορετικά είδη εντερικού ιστού, τα οποία μπορούν να φανούν χρήσιμα στη μελέτη διαφόρων ασθενειών, όπως η εντεροκολίτιδα νέκρωσης και οι φλεγμονές των εντέρων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου