Follow on Bloglovin

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Βλαστοκύτταρα κατά εγκεφαλικών - Γιατροί εκχύουν στον εγκέφαλο υγιή κύτταρα µε στόχο να περιορίσουν τη φλεγµονή

Γιατροί στη Γλασκώβη της Σκωτίας εισήγαγαν µε ένεση βλαστοκύτταρα στον εγκέφαλο ενός άνδρα πραγµατοποιώντας την πρώτη στον κόσµο κλινική δοκιµή αγωγής µε βλαστοκύτταρα ασθενούς που έχει υποστεί εγκεφαλικό.

Ο ασθενής, ένας 60άρης πρώην οδηγός φορτηγού, έχει σοβαρή αναπηρία εξαιτίας εγκεφαλικού επεισοδίου που υπέστη πριν από 18 µήνες και χρειάζεται µόνιµη φροντίδα. Οι γιατροί προχώρησαν σε ενέσιµη έγχυση περίπου δύο εκατοµµυρίων βλαστοκυττάρων σε µια υγιή περιοχή του εγκεφάλου του (το αποκαλούµενο κέλυφος του φακοειδούς πυρήνα), η οποία βρίσκεται κοντά στα νευρικά κύτταρα που έχουν υποστεί βλάβες από το εγκεφαλικό. Ελπίζουν ότι τα βλαστοκύτταρα θα απελευθερώσουν χηµικές ουσίες οι οποίες θα διεγείρουν την ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων και αιµοφόρων αγγείων, ενώ παράλληλα θα επουλώσουν τον τραυµατισµένο ιστό καιθα περιορίσουν τη φλεγµονή. Με τον τρόπο αυτό θα βελτιωθεί τόσο η νοητική όσο και η σωµατική λειτουργία του ασθενούς.

Η ιατρική οµάδα, µε επικεφαλής τον καθηγητή Κιθ Μιούιρ του Ινστιτούτου Νευρολογικών Επιστηµών και Ψυχολογίας της Γλασκώβης, πρόκειται στο πλαίσιο της δοκιµής να προχωρήσει στη θεραπευτική αγωγή άλλων 11 ανδρών ασθενών ηλικίας 60 ώς 85 ετών, χρησιµοποιώντας σταδιακά υψηλότερες δόσεις πέντε εκατοµµυρίων, 10 εκατοµµυρίων και 20 εκατοµµυρίων βλαστοκυττάρων. Η δοκιµή αφορά ασθενείς που έχουν υποστεί ισχαιµικό εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο είναι ο συνηθέστερος τύπος εγκεφαλικού και προκαλείται από φραγµό στη ροή του αίµατος προς στον εγκέφαλο. Η επέµβαση απαιτεί γενική αναισθησία και οι ασθενείς θα παρακολουθούνται επί δύο χρόνια για να διαπιστωθεί αν η διαδικασία είναι ασφαλής και αν έχει ευεργετικά αποτελέσµατα στην ποιότητα ζωής τους. Τα βλαστοκύτταρα αναπτύχθηκαν από τη ReNeuron, µια εταιρεία µε έδρα το Σάρεϊ της Βρετανίας.

Αργούν τα αποτελέσµατα
Η πρώτη δοκιµή είναι σχεδιασµένη πρωταρχικά για να ελεγχθεί αν η εν λόγω πειραµατική θεραπεία είναι ασφαλής για ασθενείς µε εγκεφαλικό. «Ελπίζουµε ότι στο µέλλον θα οδηγήσει σε ευρύτερες µελέτες για να προσδιοριστούν τα αποτελέσµατα των βλαστοκυττάρων σε αναπηρίες που οφείλονται σε εγκεφαλικό»,αναφέρει σε δήλωσή του ο καθηγητής Κιθ Μιούιρ. Η φύση της διαδικασίας καιτα χαρακτηριστικά των βλαστοκυττάρων σηµαίνουνότι οι ασθενείς δενχρειάζεται να παίρνουν ανοσοκατασταλτικά φάρµακα µετά τη θεραπεία, διευκρίνισε η επιστηµονική οµάδα. Επισηµαίνεταιεπίσης ότι, αντίθετα από την κλινική δοκιµή της αµερικανικής εταιρείας Geron σε ασθενείς µε τραύµατα στη σπονδυλική στήλη η οποία άρχισε τον περασµένο µήνα, στησκωτσέζικη µελέτη χρησιµοποιούνται βλαστοκύτταρα που προέρχονται από ανθρώπινα έµβρυα ηλικίας άνω των δύο µηνών (ενώ τα βλαστοκύτταρα που χρησιµοποιούνται στη δοκιµή της Geron προέρχονται από έµβρυα µικρότερα των δύο µηνών). Τα βλαστοκύτταρα της πρώτης κατηγορίας δεν έχουν την ίδια ευελιξία µε αυτά της δεύτερης για να µετατρέπονται σε διάφορους τύπους ιστών. Σχολιάζοντας την είδηση γιατη δοκιµή, επιστήµονες προειδοποίησαν πάντως ότι δεν πρέπει να έχουµε µεγάλες προσδοκίες πως θαυµατουργές θεραπείες θα αναπτυχθούν στο εγγύς µέλλον. «Η δοκιµή θα απαιτήσει εκτεταµένα τεστ αποτελεσµατικότητας και ασφάλειας», δήλωσε ο Ντάρεν Γκρίφιν, καθηγητής Γενετικής στο βρετανικό Πανεπιστήµιο του Κεντ, ο οποίος δεν συµµετέχει στη µελέτη. «Ωστόσο µπορούµε να είµαστε επιφυλακτικά αισιόδοξοι».
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=4604579

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου