Follow on Bloglovin

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Σχολια σχετικα με την πρωινη εκπομπη του MEGA για τα βλαστικα κυτταρα.

                                                                                       Θεσσαλονίκη 26/3/2011


Δυστυχώς ακόμα και σήμερα  εξακολουθεί η ενημέρωση των μελλοντικών γονέων για τη φύλαξη των βλαστοκυττάρων εκ μέρους της δημόσιας τράπεζας να παρέχεται σε πρωινές και μεσημεριανές  τηλεοπτικές εκπομπές ποικίλης ύλης, χωρίς αντίλογο και μάλιστα με πολύ σοβαρές επιστημονικές ανακρίβειες.
Αναφέρομαι στην εκπομπή του MEGA «Το πρωινό mou». το οποίο και αυτό με τη σειρά του ανέλαβε να διαφωτίσει τους μελλοντικούς Έλληνες γονείς για τη φύλαξη των βλαστοκυττάρων.  Η παρουσιάστρια της εκπομπής  μάλιστα ήταν άμεσα ενδιαφερόμενη, μιας και περιμένει παιδί και ήταν μια καλή ευκαιρία να ενημερωθεί δημόσια από τη δημόσια τράπεζα για να δωρίσει τα βλαστοκύτταρα του πλακούντα και αν θέλει να πληρώσει για να φυλάξει τα μεσεγχυματικά του ομφαλίου λώρου. Το τελευταίο δεν ειπώθηκε δημόσια γιατί θα διατάρασσε το κλίμα της προσφοράς και του αλτρουισμού, που προσπαθούσε να περάσει η δημόσια τράπεζα μέσω της εκπομπής, αλλά περιλαμβάνεται στις υπηρεσίες που προσφέρει μέσω υπογραφής συμβολαίων με τους μελλοντικούς γονείς.  Αντι αυτού όμως ελέχθη οτι ο λώρος είναι απαραίτητος για να γίνουν κάποιες περαιτέρω εξετάσεις που αφορούν το δωρηθέν αίμα.
  Πρέπει να σημειώσουμε οτι η δημόσια τράπεζα της Ακαδημίας Αθηνών και της Κύπρου είναι οι μοναδικές τράπεζες στον κόσμο που παρέχουν αυτή την υπηρεσία και ο ιστός του ομφαλίου λώρου δεν εμπλέκεται στις εξετάσεις του ποιοτικού ελέγχου του αίματος. Κατανοώ ότι η δημόσια τράπεζα μπορεί να  το ζητήσει σαν υπηρεσία με σκοπό  να αυξήσει τα έσοδά της, πέρα από την κρατική επιχορήγηση που δέχεται,  αλλά είναι επιστημονικά και ηθικά απαράδεκτο να παραπληροφορεί και να επιτίθεται εναντίον της ιδιωτικής φύλαξης του αίματος χρησιμοποιώντας δημόσιο βήμα, ενώ συγχρόνως  παρέχει ανάλογη υπηρεσία φύλαξης του ιστού  του ομφαλίου λώρου.
Αυτό το οποίο δεν γνωρίζει η παρουσιάστρια είναι οτι  ο λόγος για τον οποίο  η κ Γκιόκα αποτρέπει τους γονείς να κάνουν ιδιωτική φύλαξη του αίματος παραμένει  ο ίδιος που τους προτρέπει να φυλάξουν ιδιωτικά τα μεσεγχυματικά  κύτταρα του ομφαλίου λώρου. Το οτι "κανένας σοβαρός αιματολόγος δεν θα χρησιμοποιήσει τα βλαστοκύτταρα ενός παιδιού για να του θεραπεύσει τη λευχαιμία", κατά δική της έκφραση,  λογικά θα πρέπει να ισχύει και για τα  μεσεγχυματικά κύτταρα που η ίδια επί αμοιβή συλλέγει, για οποιοδήποτε λόγο και εάν χρησιμοποιηθούν.  Εάν  νοσούν τα αιμοποιητικά του πλακούντα ενός παιδιού ταυτόχρονα νοσούν και τα μεσεγχυματικά του ομφαλίου λώρου. Επομένως η προτροπή της «δωρίστε το αίμα και πληρώστε τα μεσεγχυματικά» αποτελεί   επιστημονική ανακρίβεια.
Η δημόσια τράπεζα σε όλο τον κόσμο είναι μια πολύ  ακριβή υπηρεσία την οποία καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες.
Η επιστημονική αλήθεια είναι οτι τα βλαστοκύτταρα του πλακούντα χρησιμοποιούνται για αυτόλογη και αλλογενή χρήση. Στις περιπτώσεις παιδικού καρκίνου χρησιμοποιούνται τα βλαστοκύτταρα του ίδιου του παιδιού. Ήδη δύο Ελληνόπουλα που έχουν φυλάξει τα βλαστοκύτταρά  τους στη Biohellenika και πάσχουν από όγκο του νευρικού συστήματος σήμερα βρίσκονται σε νοσοκομεία του εξωτερικού για θεραπεία με τα βλαστοκύτταρά τους. Ένα τρίτο παιδί με λευχαιμία και δικά του υγιή βλαστοκύτταρα που είχε φυλάξει στη Biohellenika αντιμετώπισε τη σκληρή πραγματικότητα της αναζήτησης μοσχεύματος μέσω της  ελληνικής  δημόσιας τράπεζας και η οικογένεια προκατέβαλε το ποσό των 33.000 δολαρίων για την ανεύρεση ενός ιστοσυμβατού μοσχεύματος. Ήδη έγινε η αλλογενής μεταμόσχευση πριν ένα μήνα και αναμένονται τα αποτελέσματα. Ευχόμαστε  η μεταμόσχευση να είναι  η ίασή του και η τελευταία ιατρική πράξη στο πρόβλημά του.
Έχοντας οι γονείς την πληροφόρηση που συστηματικά τονίζει η δημόσια τράπεζα, της δωρεάν παροχής των βλαστοκυττάρων, έμειναν έκπληκτοι όταν τους ζητήθηκε να πληρώσουν το ποσό αυτό και μάλιστα προκαταβολικά. Και επίσης έμειναν έκπληκτοι όταν κανένας δεν μπορούσε να τους διαβεβαιώσει  ότι το μόσχευμα που βρέθηκε είχε ελεγχθεί προηγουμένως   για προδιάθεση για τη λευχαιμία, αφού αυτός ήταν ο βασικός λόγος που δεν χρησιμοποιήθηκε το δικό του. Πρέπει να σημειώσουμε όμως, ότι εξετάστηκαν εξονυχιστικά τα βλαστοκύτταρα του παιδιού με πολλούς τρόπους και βρέθηκαν υγιή. Και το ερώτημα που ο ίδιος έθεσε αργότερα ήταν εάν το παιδί του είχε όντως προδιάθεση στα βλαστοκύτταρα του και τα δώριζε στη δημόσια τράπεζα ποιες πιθανότητες θα είχε να αρρωστήσει το επόμενο παιδί που θα αναζητούσε ένα συμβατό μόσχευμα και  έπαιρνε  του δικού του παιδιού. Αυτές είναι οι απαντήσεις  που θέλουν οι γονείς να γνωρίζουν πριν την τελική τους απόφαση και σε αυτά  τα ερωτήματά τους πρέπει με ειλικρίνεια να απαντήσουμε. Σήμερα είναι γνωστό οτι το 5% των υποτροπών της λευχαιμίας μετά τη μεταμόσχευση οφείλεται σε εμφάνιση λευχαιμίας στο μόσχευμα λόγω προδιάθεσης.
Τα βλαστοκύτταρα σε καμία χώρα του κόσμου δεν παρέχονται δωρεάν, διότι με το ποσό της χρέωσης  η δημόσια τράπεζα καλύπτει ένα μέρος από τα πολλά έξοδά της. Κανένας δεν έχει προτεραιότητα στη δημόσια τράπεζα, εκτός αν είναι ιστοσυμβατός και καμία δημόσια τράπεζα δεν αρνείται να παραδώσει ένα μόσχευμα αρκεί να πληρωθεί το κόστος.  Ίσα- ίσα αυτό αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μέρος των εσόδων της. Η δημόσια τράπεζα μάλιστα στη Γαλλία προτιμάει να εξάγει το 64% των βλαστοκυττάρων και να εισάγει το 45%, γιατί την συμφέρει περισσότερο οικονομικά.  Μάλιστα τα τελευταία χρόνια οι δημόσιες τράπεζες ομφαλοπλακουντιακού αίματος ανταγωνίζονται τους οργανισμούς δοτών μυελού των οστών στις πωλήσεις των μοσχευμάτων.
Καμία σοβαρή δημόσια τράπεζα στον κόσμο δεν ενημέρωσε ποτέ μελλοντικούς γονείς οτι τα βλαστοκύτταρα είναι είδος ανταλλαγής, όπου δίνεις τα δικά σου και η δημόσια τράπεζα σου εξασφαλίζει άλλα. Και για να πάρεις θα πρέπει πρώτα να δώσεις. Ακούστηκε και αυτό στη συγκεκριμένη εκπομπή. Στρατευμένοι blogers, κοινωνικές ομάδες, φαρμακευτικές εταιρείες  συστηματικά βάλλουν εναντίον των ιδιωτικών τραπεζών. Είναι χαρακτηριστικό ότι χρησιμοποιούν ακόμα και τις ίδιες διαφημιστικές εικόνες.
Πρόσφατη έρευνα που έγινε σε 73 χώρες του κόσμου έδειξε οτι το 2006 πραγματοποιήθηκαν 50.000 μεταμοσχεύσεις,  το 84% των οποίων    πραγματοποιήθηκαν  με βλαστοκύτταρα που προήλθαν είτε από τον ίδιο τον ασθενή είτε μέσα από την οικογένειά του. Μόνο στο 16% των περιπτώσεων χρησιμοποιήθηκαν από βλαστοκύτταρα μέσω της δημόσιας τράπεζας και αυτή είναι η απήχησή της στην κοινωνία. Οι αλλογενείς μεταμοσχεύσεις μάλιστα εάν το μόσχευμα προέρχεται εκτός οικογένειας συνοδεύονται από μεγαλύτερα ποσοστά απόρριψης και θνησιμότητας  γιατί είναι κύτταρα τελείως άγνωστα προς τον ασθενή, μακράν από το σύστημα ιστοσυμβατότητάς του.  Πρόσφατα έγινε γνωστό στην Αγγλία οτι δύο νεφροπαθείς που έκαναν μεταμόσχευση χρησιμοποιώντας νεφρούς από τον  ίδιο δότη κινδυνεύουν να εμφανίσουν μια επιθετική μορφή καρκίνου και ήδη βρίσκονται υπό χημειοθεραπεία, επειδή μετά τον θάνατο της δότριας διαγνώστηκε  η επιθετική μορφή του καρκίνου από τον οποίο και τελικά πέθανε.
Η τελική απόφαση είναι των γονέων και πρέπει να παίρνεται μετά από αντικειμενική και τεκμηριωμένη ενημέρωση.

Κ Κουζή-Κολιάκου  ιατρός
Επιστημονική Υπεύθυνη των εργαστηρίων της Biohellenika

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου