Follow on Bloglovin

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Ανθρώπινα κύτταρα του ομφαλίου λώρου νεογνών επιταχύνουν την επούλωση τραυμάτων σε διαβητικούς.

Ουάσιγκτον, 23 Φεβρουαρίου (ANI): Επιστήμονες από την Κορέα ανακάλυψαν ότι η μεταμόσχευση ανθρώπινων κυττάρων του ομφαλίου λώρου (derived endothelial progenitor cells EPCs) επιταχύνουν σε σημαντικό βαθμό την επούλωση τραυμάτων σε πειραματόζωα με διαβήτη. Ο διαβήτης σχετίζεται συχνά με διαταραχή της ικανότητας επούλωσης τραυμάτων , συμφωνά με τον συγγραφέα της μελέτης Wohnee Suh του CHA University Stem Cell Institute. « Τα EPCs παίζουν ρόλο στην επαναγγείωση τραυματισμένου ιστού και στην αποκατάσταση του ιστού. » δήλωσε ο Suh. «Τα τραύματα στους διαβητικούς που αντιστέκονται στην επούλωση σχετίζονται με μειωμένη ροη αίματος στην περιφέρεια και επίσης ανθίστανται στις υπάρχουσες θεραπείες. Τα φυσιολογικά τραύματα, δηλ αυτά χωρίς υποκείμενη παθολογία, επουλώνονται εύκολα, αλλά η δυσκολία επούλωσης των τραυμάτων διαβητικών μπορεί να αποδίδεται σε μεγάλο αριθμό παραγόντων όπως μειωμένη παραγωγή αυξητικών παραγόντων και ελαττωμένη επαναγγείωση»
Στην μελέτη οι ερευνητές μεταμόσχευσαν EPCs  σε μια ομάδα από πειραματόζωα στα οποία δημιουργήθηκαν τραύματα που σχετίζονται με διαβήτη και δεν πραγματοποίησαν μεταμόσχευση σε μια ομάδα έλεγχου. Παρατήρησαν ότι τα EPCs παρακίνησαν την επούλωση των τραυμάτων και αύξησαν την νεοαγγείωση στην πειραματική ομάδα.

«Η μεταμόσχευση των EPCs που προήλθαν από το αίμα του ομφαλίου λώρου ανθρώπινων νεογνών επιτάχυναν την σύγκλειση τραυμάτων στα διαβητικά ποντίκια από την πρώτη στιγμή  Οι ερευνητές βρήκαν ότι αυξητικοί παράγοντες και μικρές πρωτεΐνες που εκκρίνονται από ειδικά κύτταρα του ανοσοποιητικού  παράχθηκαν μαζικά σε περιοχές του τραυματισμένου δέρματος και συνεισέφεραν στην διαδικασία επούλωσης. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο τρέχων τεύχος του Cell Transplantation.

Ελενη Κολιακου, Ιατρος
Πηγή: Yahoo News

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου