1. Τι είναι τα βλαστικά κύτταρα;
Τα βλαστικά κύτταρα είναι έξυπνα κύτταρα του οργανισμού μας, ικανά να επιδιορθώσουν βλάβες των οργάνων του σώματός μας.
2. Πόσο χρήσιμα είναι για τον ανθρώπινο οργανισμό;
Είναι κύτταρα απαραίτητα για την ανάπτυξη και την ανανέωση του οργανισμού. Σήμερα γνωρίζουμε ότι βλαστοκύτταρα υπάρχουν σε όλα τα όργανα του ανθρώπινου οργανισμού, ο αριθμός τους όμως μειώνεται όσο μεγαλώνει η ηλικία. Έτσι τα παιδιά έχουν μεγάλη ικανότητα να ανανήψουν από τραυματισμούς και νόσους σε συντομότερο χρόνο από ότι οι ενήλικοι.
3. Σε ποιες ασθένειες μπορούν να βοηθήσουν και σε πόσο σημαντικό βαθμό συμβάλλουν στην ίαση της ασθένειας;
Ενδεικτικά, τα βλαστοκύτταρα χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της λευχαιμίας και του παιδικού καρκίνου, για τα αυτοάνοσα νοσήματα όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο νεανικός σακχαρώδης διαβήτης, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο ερηθυματώδης λύκος, και στην αναγεννητική ιατρική για την ανάπλαση οργάνων, όπως στην καρδιακή ανεπάρκεια, στην πνευμονική ίνωση και στην εγκεφαλική παράλυση.
4. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα βλαστοκύτταρα του ίδιου του παιδιού για τη θεραπεία της λευχαιμίας του;
Η απάντηση είναι ναι, τα βλαστοκύτταρα του παιδιού μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της λευχαιμίας. Εάν το παιδί νοσήσει στα πρώτα χρόνια ζωής του, τότε τα βλαστοκύτταρά του θα πρέπει να εξεταστούν για την ύπαρξη προλευχαιμικών κλώνων. Αν οι προλευχαιμικοί κλώνοι εμφανίστηκαν μετά τον τοκετό τότε τα κύτταρα είναι υγιή και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το ίδιο το παιδί. Για μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες δεν τίθεται θέμα αναζήτησης προλευχαιμικών κλώνων διότι έχει μεσολαβήσει μεγάλο χρονικό διάστημα από τη γέννηση μέχρι την εκδήλωση της νόσου και τα βλαστοκύτταρα θεωρούνται υγιή για να χρησιμοποιηθούν.
5. Ποιο είναι το κόστος για τη συλλογή και τη φύλαξη τους για μια οικογένεια;
Η Biohellenika προσφέρει προγράμματα φύλαξης βλαστοκυττάρων προσαρμοσμένα ειδικά στις ανάγκες κάθε οικογένειας. Μετά από λεπτομερή ενημέρωση από το ιατρικό προσωπικό της εταιρείας, οι γονείς επιλέγουν το πρόγραμμα που τους εξυπηρετεί. Γενικά το κόστος φύλαξης των βλαστοκυττάρων είναι προσιτό σε όλες τις οικογένειες στην Ελλάδα και ειδικά εμείς στη Biohellenika προσφέρουμε προνομιακά οικονομικά προγράμματα σε ειδικές κοινωνικές ομάδες με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής.
6. Εάν μιλούσαμε με αριθμούς τι πιθανότητα θα δίνατε για μια συλλογή που γίνεται σήμερα να είναι απαραίτητη σε κάποια φάση για το άτομο στην ζωή του;
Η πιθανότητα να χρησιμοποιήσει κανείς τα βλαστοκύτταρά του από το ομφαλικό αίμα για τη θεραπεία του καρκίνου ή της λευχαιμίας στα πρώτα 20 χρόνια της ζωής του υπολογίζεται σε 1/2000, ενώ με όλες τις σημερινές εφαρμογές η πιθανότητα αυτή ανέρχεται στο 1/170 για όλη τη διάρκεια της ζωής του.
Επίσης, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Αριζόνα έχει υπολογισθεί ότι το 1/3 τουλάχιστον του σημερινού πληθυσμού άνω των 65 ετών θα μπορούσε να είχε ωφεληθεί με σημερινές εφαρμογές εάν είχαν φυλαχθεί τα βλαστοκύτταρά τους κατά τη γέννηση.
Τελικά με την πρόοδο της επιστήμης πιστεύουμε ότι κάποια στιγμή όλα τα δείγματα που φυλάσσονται θα χρησιμοποιηθούν.
7. Εάν δεν υπάρχουν τα βλαστοκύτταρα του ενός παιδιού αλλά έχει το αδελφάκι του πόσο χρήσιμα μπορούν να είναι για το παιδί που δεν έχει δικά του;
Σε περιπτώσεις κληρονομικών και αιματολογικών ασθενειών, τα βλαστοκύτταρα το ομφαλοπλακουντιακού αίματος ενός αδερφού μπορεί να αποδειχθούν σωτήρια. Σήμερα έχουν γεννηθεί παιδιά με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης με σκοπό το αίμα του ομφαλίου λώρου τους να σώσει τη ζωή του μεγαλύτερου αδελφού τους. Όταν ο ασθενής δεν έχει τα δικά του βλαστοκύτταρα, το πρώτο άτομο που ελέγχεται ως συμβατός δότης είναι ένας αδερφός του.
8. Θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας;
Φυσικά, τα βλαστοκύτταρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλα τα μέλη της οικογένειας για τη θεραπεία αιματολογικών και κληρονομικών ασθενειών, όπου επιτρέπεται η αλλογενής μεταμόσχευση.
Ακόμη, η διάθεση των βλαστικών κυττάρων στην οικογενειακή φύλαξη είναι άμεση και δε χρειάζεται να δαπανηθεί πολύτιμος χρόνος για τη λήψη των κυττάρων ή την αναζήτηση συμβατού δότη.
8. Η ποσότητα την οποία συλλέγετε για πόσες φορές θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη.
Το πιστοποιημένο σύστημα αποθήκευσης της Biohellenika δίνει τη δυνατότητα για πολλαπλές χρήσεις του δείγματος. Βλαστοκύτταρα κατά τον τοκετό μπορούμε να πάρουμε από το ομφαλικό αίμα, τον πλακούντα και τον ιστό του ομφαλίου λώρου. Η ποσότητα που συλλέγεται κάθε φορά είναι διαφορετική και εξαρτάται από ποιες λήψεις θα γίνουν αλλά και τις συνθήκες του τοκετού. Η ολοκληρωμένη υπηρεσία της Biohellenika μας εξασφαλίζει έως και διπλάσια ποσότητα βλαστοκυττάρων συγκριτικά με την απλή λήψη του ομφαλικού αίματος. Τελικά όμως το πόσες φορές μπορεί να χορηγηθεί ένα δείγμα εξαρτάται από το βάρος του ασθενούς και την ασθένειά του.
9. Υπάρχει μέθοδος η οποία να μπορεί να πολλαπλασιάσει τα βλαστικά κύτταρα που έχουν συλλεχθεί.
Πρόσφατα ανακοινώθηκε επιτυχημένη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων του πλακούντα μετά από κυτταρικό πολλαπλασιασμό για τη θεραπεία της λευχαιμίας. Παρόλα αυτά, ακόμα δεν υπάρχει έγκριση για τον πολλαπλασιασμό των αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων. Η έρευνα προς την κατεύθυνση αυτή συνεχίζεται και δεν αποκλείεται στο μέλλον ο κυτταρικός πολλαπλασιασμός να αποτελεί ρουτίνα για τα ιατρικά εργαστήρια, με πρώτη ύλη τα βλαστοκύτταρα του πλακούντα.
Παγκοσμίως γίνεται μια διεθνής προσπάθεια επανάληψης των αποτελεσμάτων σχετικά με τον πολλαπλασιασμό των αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων από 35 εργαστήρια παγκοσμίως, μεταξύ αυτών και της Biohellenika.
10. Υπάρχουν πολλοί που θεωρούν τα βλαστικά κύτταρα ένα καλοστημένο εμπόριο. Τι θα τους απαντούσατε;
Να ανατρέξουν στη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία και να παρακολουθούν τις διεθνείς εξελίξεις και τους τόμους της βιβλιογραφίας που περιγράφουν τις μελέτες που πραγματοποιούνται με τα βλαστοκύτταρα. Η εξέλιξη της ιατρικής και η πρόληψη για τη μελλοντική υγεία των παιδιών μας δεν είναι εμπόριο, αλλά μια συνεχής προσπάθεια για το καλύτερο. Τα βλαστοκύτταρα είναι μια επανάσταση που όπως κάθε τι νέο πιθανόν να ενοχλεί ορισμένους, επειδή αλλάζει δεδομένα. Ως εκ τούτου ο χαρακτηρισμός εμπόριο, που στη χώρα μας καθ υπερβολή χρησιμοποιείται, οφείλεται στην ελλιπή ενημέρωση της ελληνικής κοινωνίας.
11. Τι θα λέγατε σε έναν γονέα που είναι αρνητικός στο να προχωρήσει σε συλλογή βλαστικών κυττάρων για το μωρό του;
Η στιγμή της γέννησης είναι στιγμή χαράς και αισιοδοξίας για την οικογένεια αλλά και μια περίοδος με αυξημένα έξοδα. Έτσι μόνο ένα μικρό ποσοστό των οικογενειών σκέπτεται τη φύλαξη βλαστοκυττάρων κατά τη γέννηση. Πάντα, η πρώτη ευχή είναι όλα τα παιδιά να είναι γερά! Όλες οι οικογένειες πρέπει να έχουν πρόσβαση στην αντικειμενική και υπεύθυνη ενημέρωση από ιατρούς επιστήμονες και μετά να αποφασίσουν τι πρέπει να κάνουν για τα δικά τους παιδιά. Η τελική επιλογή είναι πάντα του γονέα. Εάν ο γονέας αποφασίσει να μην φυλάξει τα βλαστοκύτταρα, πάντα τον συμβουλεύουμε να τα χαρίσει.
12. Εκτός από τον ομφάλιο λώρο του μωρού που αλλού μπορούμε να βρούμε βλαστικά κύτταρα; Υπάρχουν και σε έναν ενήλικα;
Βλαστοκύτταρα υπάρχουν στα νεογιλά δόντια, στους φρονιμίτες και στα δόντια που εξάγονται για ορθοδοντικούς λόγους.
Στους ενήλικες, η Biohellenika πρωτοπορεί και δίνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα να φυλάξουν βλαστικά κύτταρα από το λίπος.
Η Biohellenika έως σήμερα έχει υποστηρίξει περισσότερες από 100 εφαρμογές που αφορούν την ανάπλαση ιστών μετά από εγκαύματα, τη θεραπεία του εμφράγματος, της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, της εγκεφαλικής παράλυσης και του αυτισμού. Επίσης, η Biohellenika έχει αναπτύξει τη χρήση βλαστοκυττάρων στην Αισθητική Ιατρική συμβάλλοντας στη διατήρηση της νιότης, της σφριγηλότητας του δέρματος και την αντιμετώπιση της αλωπεκίας.
13. Η φύλαξη τους που γίνεται;
Η φύλαξη των βλαστοκυττάρων στη Biohellenika γίνεται σε δύο ειδικά διαμορφωμένους διαφορετικούς και ανεξάρτητους χώρους, στα ιδιόκτητα εργαστήρια στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, στα εργαστήρια του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Η διπλή φύλαξη στοχεύει στη μέγιστη ασφάλεια των δειγμάτων από φυσικούς παράγοντες.
14. Για πόσα χρόνια;
Τα βλαστοκύτταρα στη Biohellenika φυλάσσονται χωρίς ημερομηνία λήξης, με βάση τις προδιαγραφές που ισχύουν για τα μοναδικά και αναντικατάστατα υλικά. Το πρώτο συμβόλαιο που υπογράφουν οι γονείς έχει διάρκεια 20 έτη. Στη συνέχεια, όταν παιδί ενηλικιωθεί το συμβόλαιο μεταβιβάζεται αυτόματα στο όνομά του. Στην 20ετία το ενήλικο πλέον παιδί έχει το δικαίωμα ανανέωσης της φύλαξης των βλαστοκυττάρων του.
15. Πόσο πιστεύετε πως θα αλλάξει η ιατρική από τη μαζική φύλαξη βλαστικών κυττάρων που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια;
Τα βλαστοκύτταρα θα δώσουν την ευκαιρία ανάπτυξης εξατομικευμένων φυσικών θεραπειών, χωρίς παρενέργειες, και θα ανοίξουν το δρόμο για πολλές επιπλέον θεραπείες. Έτσι, φαίνεται ότι τα κύτταρα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία μικρών αυτόλογων οργάνων, για τη θεραπεία νόσων της τρίτης ηλικίας όπως την εκφυλιστική αρθροπάθεια, τη νόσο Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ, την αναγέννηση ιστών όπως του δέρματος και του ήπατος, τη θεραπεία της αναπηρίας από διατομή του νωτιαίου μυελού, το εγκεφαλικό επεισόδιο και το εκτεταμένο έμφραγμα του μυοκαρδίου. Επίσης διαφαίνονται χρήσεις για τη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας, της νεανικής ρευματοειδούς αρθρίτιδας και των φλεγμονωδών παθήσεων του εντέρου. Για όλες τις παραπάνω χρήσεις απαιτούνται βλαστοκύτταρα του ίδιου του ασθενούς.
15. Εκείνοι που δεν θα έχουν δικά τους βλαστικά κύτταρα, με ποιο τρόπο θα μπορούν να ακολουθήσουν τους ρυθμούς της νέας εποχής στην ιατρική;
Σαφώς αυτοί που θα έχουν δικά τους βλαστοκύτταρα που συλλέχθηκαν κατά τη γέννηση θα έχουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα, καλύτερων αποτελεσμάτων, γιατί θα χρησιμοποιούν απόλυτα όμοια ανταλλακτικά κύτταρα χωρίς τον κίνδυνο απόρριψης αφού ανήκουν στους ίδιους.
ΚΟΛΙΑΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ BIOHELLENIKA
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου