Follow on Bloglovin

Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Βλαστοκύτταρα εναντίον υπερτροφίας καρδιάς!

Τα βλαστοκύτταρα μπορούν να αντιστρέψουν τη διόγκωση της καρδιάς που μερικές φορές συμβαίνει μετά από έμφραγμα! Αυτή τη νέα χρήση των βλαστοκυττάρων ανακάλυψαν ειδικοί του Ινστιτούτου για τα Βλαστικά Κύτταρα στην Ιατρική Σχολή Μίλερ του Πανεπιστήμιου του Μαϊάμι. Η νέα προσέγγιση έχει ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία σε οκτώ ασθενείς και αφορά λήψη των βλαστικών κυττάρων από τον μυελό των οστών και στη συνέχεια την έγχυσή τους στο κατεστραμμένο τμήμα της καρδιάς του. Τα αποτελέσματα που δημοσιεύονται στο «Circulation Research» δείχνουν σημαντική βελτίωση στην καρδιακή λειτουργία μέσα σε τρεις μήνες. Δείχνουν επίσης μείωση κατά 18% του ουλώδους ιστού και συρρίκνωση κατά 15%-20% του μεγέθους του καρδιακού μυός μέσα σε ένα έτος από τη θεραπεία.
Συγκεκριμένα οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε οκτώ άνδρες με μέση ηλικία τα 57 έτη, οι οποίοι είχαν υποστεί έμφραγμα έως και 11 χρόνια πριν. Αφαίρεσαν κύτταρα του μυελού των οστών από το ισχίο των ασθενών και τα καλλιέργησαν στο εργαστήριο.  Η έγχυση των κυττάρων στην καρδιά έγινε με χρήση ενός ειδικού καθετήρα ο οποίος επέτρεψε να εισαχθούν τα κύτταρα στο ακριβές σημείο του οργάνου που παρουσίαζε βλάβη. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δύο τύπους βλαστικών κυττάρων – μονοπύρηνα κύτταρα και μεσεγχυματικά κύτταρα. Παρότι δεν ήταν σαφές εάν ένας από τους δύο τύπους βλαστικών κυττάρων ήταν πιο αποτελεσματικός στη βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας σε σύγκριση με τον άλλον, η συνολική προσέγγιση έδωσε εντυπωσιακά αποτελέσματα χωρίς μάλιστα να εμφανιστούν σοβαρές παρενέργειες. Σύμφωνα με τους ειδικούς η θεραπεία εκτιμάται ότι θα κοστίζει 10.000-15.000 δολάρια (περίπου 7.000-10.000 ευρώ), συμπεριλαμβανομένων των νοσηλίων.
Το γεγονός ότι μόνο οκτώ ασθενείς έχουν μέχρι στιγμής συμμετάσχει στη δοκιμή της θεραπείας μαρτυρεί ότι απαιτείται υπομονή μέχρις ότου διεξαχθούν μεγαλύτερου εύρους δοκιμές, σημειώνουν οι επιστήμονες. Ωστόσο, ο καθηγητής Ιατρικής Τζόσουα Χέιρ που ήταν εκ των επικεφαλής της μελέτης, τονίζει ότι σε κάθε περίπτωση «τα νέα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Η θεραπεία αναπτύσσεται την τελευταία δεκαετία και τώρα καταφέραμε να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα προόδου». Σύμφωνα με τον καθηγητή εάν και οι επόμενες δοκιμές στεφθούν με επιτυχία ίσως η προσέγγιση αρχίσει να εφαρμόζεται ευρέως μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.
Σημειώνεται ότι η υπερτροφία της καρδιάς μπορεί να είναι το αποτέλεσμα διαφορετικών προβλημάτων όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου, η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια και η μυοκαρδιοπάθεια. Στη διόγκωση της καρδιάς συντελούν επίσης οι παθήσεις των καρδιακών βαλβίδων και η υψηλή αρτηριακή πίεση με δεδομένο ότι προκαλούν σκλήρυνση του καρδιακού μυός.

Πηγή: HealthyLiving.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου