Στις 2/4/2011 ανακοινώθηκε στην Αυστραλία, στα νέα του theage.com.au από την Kate Ηagan οτι θα ξεκινήσει κλινική μελέτη στην οποία θα χορηγείται σε αυτόλογη χρήση το αίμα του ομφαλίου λώρου για τη θεραπεία της εγκεφαλικής παράλυσης.
Σε παιδιά με εγκεφαλική παράλυση, στην Αυστραλία, θα παρασχεθεί μια πρωτοποριακή θεραπεία με το δικό τους ομφαλοπλακουντιακό αίμα και θα εξαχθούν μερικά από τα πρώτα στοιχεία παγκοσμίως για την αποτελεσματικότητά του στην επιδιόρθωση κατεστραμμένων ιστών του εγκεφάλου.
Η μελέτη αυτή θα γίνει στο Πανεπιστήμιο Monash της Μελβούρνης και θα προσφέρει θεραπεία σε 20 παιδιά τα οποία πάσχουν από εγκεφαλική παράλυση και έχουν κρυοσυντηρήσει το ομφαλοπλακουντιακό τους αίμα.
Η καθηγήτρια Joanne Κurtzberg, του Πανεπιστημίου Duke της Βόρειας Καρολίνας, έχει χορηγήσει το αίμα του ομφάλιου λώρου σε περίπου 250 παιδιά με εγκεφαλική παράλυση κατά τη διάρκεια των πέντε τελευταίων ετών, έχει ανακοινώσει κατ επανάληψη σε διεθνή συνέδρια την ασφάλεια της χορήγησης των βλαστοκυττάρων, αλλά δεν έχει ακόμα δημοσιεύσει επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα της χορήγησης. Χορήγηση βλαστοκυττάρων σε πειραματόζωα στα οποία προκλήθηκαν βλάβες ανάλογες της εγκεφαλικής παράλυσης έδειξε αποκατάσταση της κινητικότητας σε σημαντικό βαθμό.
Οι γονείς Stephen και Gabrielle Archer από το Brisbane της Αυστραλίας ταξίδεψαν στις ΗΠΑ με κόστος 40.000 δολάρια για να χορηγηθεί η θεραπεία στον 5χρονο γιο τους Zac, ο οποίος εμφάνισε εγκεφαλική παράλυση και επιληψία αφού υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο σε ηλικία τεσσάρων μηνών.
Αφού του χορηγήθηκε το αίμα του ομφάλιου λώρου πριν από τέσσερις μήνες, οι Αrchers αναφέρουν ότι η κινητικότητα της δεξιάς πλευράς του Zac βελτιώνεται και οι εστιακές επιληπτικές κρίσεις έχουν μειωθεί σε περίπου 20 την ημέρα, από 100 που ήταν προηγουμένως.
Το αίμα που απομένει στον ομφάλιο λώρο και τον πλακούντα του νεογνού μετά τον τοκετό είναι πλούσιο σε βλαστικά κύτταρα, τα οποία είναι ικανά να μετατραπούν σε άλλους τύπους κυττάρων μέσα στον οργανισμό. O διευθυντής μαιευτικής της Southern Health, καθηγητής Euan Wallace, δήλωσε ότι μελέτες σε πειραματόζωα δείχνουν ότι τα βλαστικά κύτταρα του αίματος του ομφάλιου λώρου μπορούν να επιδιορθώσουν ή να βοηθήσουν την επιδιόρθωση των βλαβών του εγκεφάλου.
Μία θεωρία υποστηρίζει ότι τα βλαστικά κύτταρα εισχωρούν στις τραυματισμένες περιοχές του εγκεφάλου και «στρατολογούν» κύτταρα του για την επιδιόρθωση της βλάβης του, όμως ο ακριβής μηχανισμός παραμένει άγνωστος.
Ο καθηγητής ανέφερε επίσης ότι στα πλαίσια της κλινικής μελέτης, που αναμένεται να ξεκινήσει φέτος, θα προσφερθεί η θεραπεία σε όλα τα παιδιά που θα συμμετέχουν. « Είναι μια ελαφρώς ασυνήθιστη μορφή μελέτης- σε όλα τα παιδιά θα χορηγηθεί το αίμα και θα γίνει μια πλήρης νευρολογική εκτίμηση, στη συνέχεια με τυχαία επιλογή σε κάποια θα γίνει αμέσως δεύτερη χορήγηση, ενώ σε άλλα τρεις μήνες πριν την επανεκτίμηση.» σημείωσε ο καθηγητής Euan Wallace.
«Με αυτό τον τρόπο δεν στερούμε τη θεραπεία από κανένα παιδί, αλλά έχουμε και έναν πυρήνα παιδιών από τα οποία μπορούμε να συμπεράνουμε αν τα κύτταρα ανταποκρίνονται ή όχι.»
Το αίμα του ομφαλίου λώρου χρησιμοποιείται για την θεραπεία ασθενειών του αίματος συμπεριλαμβανομένης και της λευχαιμίας. Το ομφαλοπλακουντιακό αίμα επίσης δείχνει να έχει σημαντικές χρήσεις στο εξελισσόμενο πεδίο της αναγεννητικής ιατρικής στην επιδιόρθωση τραυματισμένων ή προσβεβλημένων ιστών.
Τα παιδιά που θα συμμετέχουν στην μελέτη θα πρέπει να ζητήσουν και να πάρουν πίσω το αίμα του ομφαλίου λώρου από την δημόσια τράπεζα όπου το έχουν δωρίσει, όταν αυτό είναι δυνατό, η από ιδιωτικές τράπεζες που τα φυλάσσουν για αποκλειστικά δική τους χρήση.
Ο ιατρικός διευθυντής της ιδιωτικής τράπεζας φύλαξης του αίματος του ομφαλίου λώρου Cell Care, αναπληρωτής καθηγητής Mark Kirkland, δήλωσε ότι η μελέτη αυτή θα είναι μια από τις πρώτες που θα αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα του αίματος του ομφάλιου λώρου σε ανθρώπινες ασθένειες στην Αυστραλία.
«Αυτή θα είναι η πρώτη, πιστεύω, από μια σειρά από μελέτες που ερευνούν τις εφαρμογές στον πραγματικό κόσμο αυτών που οι επιστήμονες παρακολουθούν στο εργαστήριο για πολλά χρόνια, δηλαδή ότι το ομφαλικό αίμα είναι μια μοναδική πηγή κυττάρων για ένα ολόκληρο φάσμα θεραπειών.»
Τα βλαστοκύτταρα του ομφαλοπλακουντιακού αίματος έχουν προταθεί ως θεραπεία σε καταστάσεις όπως τον τραυματισμό του νωτιαίου μυελού, το διαβήτη, την ηπατική και καρδιακή νόσο.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου