Ερευνητές στο Χονγκ Κονγκ και στις Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να δημιουργήσουν ανταλλακτικά για την ανθρώπινη καρδιά που μπορεί μάλιστα να είναι έτοιμα για δοκιμή μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.
Οι επιστήμονες έχουν κατασκευάσει ήδη ιστό μυοκαρδίου από βλαστοκύτταρα, αλλά η ομάδα του Χονγκ Κονγκ θέλει να το βελτιώσει ώστε να μπορεί ανά πάσα στιγμή να αποκαθιστά οποιοδήποτε μέρος της καρδιάς καταστραφεί σε καρδιακή προσβολή. Ταυτόχρονα προσπαθούν να αναδημιουργήσουν τον φυσικό βηματοδότη της καρδίας, από όπου προέρχεται ο χτύπος της καρδίας.
"Όταν κάποιος παθαίνει καρδιακή προσβολή, υπάρχει ένα μικρό χρονικό παράθυρο για θεραπεία, εάν η ζημία είναι ακόμη μικρή. Θα μπορούσε να θεραπευτεί με ένα patch (μπάλωμα), έναν μικρό σε έκταση ιστό που θα αντικαθιστά το πάσχον μέρος, και έτσι η καρδιακή ανεπάρκεια δεν θα προχωρήσει μέχρι το τελικό στάδιο», δήλωσε ο ερευνητής Ronald Li, διευθυντής του Τμήματος Βλαστικών Κυττάρων & Αναγεννητικής Ιατρικής του Πανεπιστήμιου του Χονγκ Κονγκ.
«Έχουμε δημιουργήσει λωρίδες μυοκαρδίου προς το παρόν, αλλά θέλουμε να προσπαθήσουμε να κάνουμε το νεοσχηματιζόμενο μυοκάρδιο να μιμηθεί αυτό που συμβαίνει στην πραγματική καρδιά και αυτό απαιτεί χρήση νέων μεθόδων μηχανικής» δήλωσε ο Ronald Li σε συνέντευξη στο Reuters.
Ένα όργανο ή τμήμα ιστού που προέρχονται από τα βλαστικά κύτταρα ενός ατόμου μπορεί, σε γενικές γραμμές, να εμφυτεύεται χειρουργικά μόνο στο ίδιο άτομο για να μην υπάρχει ο κίνδυνος της απόρριψης.
"Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι κυττάρων στην καρδιά. Εάν τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά του ηλεκτρικού ερεθίσματος δεν λειτουργούν σωστά, μπορεί να προκληθούν αρρυθμίες, δηλαδή διαταραχές του καρδιακού ρυθμού. Υπάρχουν κύτταρα του καρδιακού μυός που λειτουργούν συνεχώς για να επιτευχτεί η μηχανική άντληση του αίματος. "Η καρδιά είναι ένα όργανο που δεν σταματάει ποτέ η λειτουργία του". Η ομάδα θα χρησιμοποιήσει εγκεκριμένες σειρές ανθρώπινων εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων για τη δημιουργία λωρίδων μυός της καρδιάς και βηματοδότη για άτομα με αρρυθμίες, ή ακανόνιστο καρδιακό παλμό. Η ομάδα σχεδιάζει πρώτα να μεταμοσχεύσει τις λωρίδες μυ και τους βηματοδότες σε χοίρους, και, σε περίπτωση επιτυχίας, θα προχωρήσει σε κλινικές δοκιμές με ανθρώπους στους οποίους θα μεταμοσχευτούν τμήματα της καρδιάς που αναπτύσσονται από τα βλαστικά κύτταρα των ίδιων των ασθενών.
«Το ερώτημα είναι αν μπορούμε να βάλουμε στην καρδιά τα κομμάτια αυτά για να ενσωματωθούν με το όργανο του ασθενή. Αλλά ακόμα και αν γίνει η ενσωμάτωση, θα διατηρηθεί;" δήλωσε ο Ronald Li.
Πρόσθεσε ότι η ομάδα επέλεξε να χρησιμοποιήσει χοίρους, διότι οι καρδιές των χοίρων είναι ανατομικά και λειτουργικά παρόμοιες με την ανθρώπινη καρδιά.
"Ελπίζω ότι στο τέλος της πενταετίας, θα έχουμε μια σειρά από πρακτικές για το σχεδιασμό διαφορετικών πρωτοτύπων που μπορούμε να δοκιμάσουμε», είπε.
Τα βλαστικά κύτταρα είναι η πηγή όλων των κυττάρων και των ιστών του σώματος. Μπορούν να παράγουν όλους τους τύπους κυττάρων του οργάνου από το οποίο προέρχονται. Λόγω της ικανότητάς τους να δημιουργούν διαφορετικούς τύπους κυττάρων, να πολλαπλασιάζονται και να αυτοανανέωνονται, οι επιστήμονες ελπίζουν να αξιοποιήσουν τα βλαστικά κύτταρα για την αντιμετώπιση μιας ποικιλίας ασθενειών και διαταραχών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, του διαβήτη και των τραυματισμών. Εκτός από τους ειδικούς από το Χονγκ Κονγκ η ομάδα θα περιλαμβάνει επιστήμονες από το Ινστιτούτο Βλαστικών Κυττάρων του Χάρβαρντ, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ και της Ιατρικής Σχολής του Mount Sinai των ΗΠΑ.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου