Follow on Bloglovin

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΠΩΔΗ ΙΣΤΟ


Βλαστικά κύτταρα σήμερα μπορούν να ληφθούν από το λίπος των ενηλίκων το οποίο συλλέγεται είτε κατά τη λιποαναρρόφηση, είτε με μία απλή, τοπική λήψη, είτε κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης για άλλο λόγο χειρουργικής επέμβασης. Τα βλαστοκύτταρα του λιπώδους ιστού είναι πολυδύναμα κύτταρα τα οποία κάτω από κατάλληλες συνθήκες μπορούν να μετατραπούν σε κύτταρα χόνδρου, οστού και λίπους.  Αξιοποιώντας την πρώιμη εμφάνιση των κυττάρων αυτών στο έμβρυο μπορούν επίσης να μετατραπούν σε κύτταρα νευρικά, των σκελετικών μυών, ενδοθηλιακά και καρδιομυικά. Δυνητικά λοιπόν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία των αντίστοιχων οργάνων. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της χρήσης του λιπώδους ιστού ως πηγή λήψης βλαστοκυττάρων είναι ο μεγάλος αριθμός των βλαστοκυττάρων που περιέχει. Μελέτες έχουν δείξει ότι περιέχει τον μεγαλύτερο αριθμό βλαστοκυττάρων σε σχέση με άλλες πηγές και για το λόγο αυτόν δεν χρειάζεται  κυτταρικός πολλαπλασιασμός. Λόγω του μεγάλου αριθμού των βλαστοκυττάρων ένα μέρος αυτών μπορεί άμεσα να χρησιμοποιηθεί και το υπόλοιπο να καταψυχθεί για μελλοντικές χρήσεις. Η λήψη των βλαστοκυττάρων αυτών είναι ασφαλής και ανώδυνη όπως και οι θεραπευτικές τους χρήσεις.

  Ποιές είναι οι χρήσεις των βλαστοκυττάρων του λιπώδους ιστού στην ιατρική γενικότερα


Τα βλαστικά κύτταρα από τον λιπώδη ιστό έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για             την ανάπλαση του μαστού μετά από μερική ή ολική μαστεκτομή, την  ανάπλαση ιστών μετά από ακτινοβολία ή εγκαύματα, την επούλωση καταγμάτων χωρίς χειρουργική επέμβαση και  τη θεραπεία της φωτογήρανσης του δέρματος.
Πειραματικές μελέτες δείχνουν ότι στο άμεσο μέλλον τα κύτταρα αυτά θα είναι χρήσιμα και για τη θεραπεία εγκεφαλικών επεισοδίων, τετραπληγιών, της νόσου του Parkinson, του σακχαρώδους διαβήτη, του εμφράγματος του μυοκαρδίου  και της οστεοαρθρίτιδας. Η θεραπεία των διαβητικών ελκών των κάτω άκρων με τη χρήση τους είναι ταχεία και τα αποτελέσματα της επούλωσης άκρως ικανοποιητικά.

Ποιές είναι οι χρήσεις των βλαστοκυττάρων του λιπώδους ιστού στην αισθητική ιατρική
Οι πλέον επιτυχημένες χρήσεις των κυττάρων αυτών αφορούν την αισθητική ιατρική. Τα βλαστικά κύτταρα του λιπώδους ιστού αποτελούν άριστο υλικό αποκατάστασης της γήρανσης του δέρματος και της θεραπείας των ρυτίδων. Το θεραπευτικό αποτέλεσμα έχει μεγαλύτερη χρονική διάρκεια διότι στηρίζεται στη συνεχή παραγωγή νέων στοιχείων του δέρματος, τα οποία λόγω της ηλικίας φθείρονται συνεχώς και δημιουργούν τις ρυτίδες. Για τις συγκεκριμένες θεραπείες χρησιμοποιούνται συγχρόνως  μία ποσότητα ολικού λίπους για να υπάρχει άμεσο αισθητικό αποτέλεσμα και βλαστοκυττάρων, τα οποία απομονώνονται από το υπόλοιπο λίπος  το οποίο έχει συλλεγεί,  για μακροχρόνια αποκατάσταση.
Η αποκατάσταση του μαστού μετά από μερική ή ολική μαστεκτομή πραγματοποιείται με σκοπό τη διόρθωση του αισθητικού αποτελέσματος, το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία για πολλές γυναίκες.
Σε άλλες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται για την αύξηση του μεγέθους του μαστού σε γυναίκες οι οποίες θέλουν ένα βελτιωμένο αισθητικό αποτέλεσμα. Για το σκοπό αυτόν χρησιμοποιούνται βλαστοκύτταρα και λίπος για  άμεσο και μακροχρόνιο αισθητικό αποτέλεσμα. Η χρήση τους επίσης μπορεί να συνδυάζεται με προσθετικά υλικά ανάλογα με το μέγεθος της διόρθωσης που ζητείται. Τα βλαστοκύτταρα και το λίπος αποτελούν φυσιολογικά στοιχεία  του οργανισμού  μας, σε αντίθεση με τα προσθετικά υλικά των οποίων η χρήση μερικές φορές συνδυάζεται με ανεπιθύμητες ενέργειες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου