Follow on Bloglovin

Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Βλαστικά Κύτταρα του Ομφαλίου Λώρου Βοηθούν στην Αποκατάσταση της Θόλωσης των Κερατοειδών

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Cincinnati (UC) μπορεί να βοηθήσει στην ανάκτηση της χαμένης όρασης σε ασθενείς με βλάβες κερατοειδούς.
Ο  Winston Whei-Yang Kao, PhD, καθηγητής οφθαλμολογίας, μαζί με άλλους ερευνητές στο  οφθαλμολογικό τμήμα του πανεπιστημίου διαπίστωσε ότι η μεταμόσχευση ανθρώπινων μεσεγχυματικών βλαστικών κυττάρων του ομφαλίου λώρου σε μοντέλα ποντικών με έλλειψη μιας συγκεκριμένης  πρωτεΐνης αποκαθιστά την διαφάνεια των θολών και λεπτών κερατοειδών.
 Τα μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα είναι πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα που μπορούν να διαφοροποιηθούν σε ποικίλους κυτταρικούς τύπους.
 "Η μεταμόσχευση κερατοειδούς είναι σήμερα η μόνη θεραπεία για την αποκατάσταση της όρασης που μπορεί να έχει χαθεί λόγω βλαβών του κερατοειδούς που προκαλούνται από μολύνσεις, μηχανικές και χημικές βλάβες καθώς  και συγγενείς ανωμαλίες λόγω  μεταλλάξεων," δήλωσε ο Kao. "Ωστόσο, ο αριθμός των προσφερόμενων κερατοειδών που είναι κατάλληλοι για μεταμόσχευση μειώνεται διότι ο αριθμός των ατόμων που χρειάζονται μεταμόσχευση αυξάνεται."  "Παγκοσμίως, υπάρχει έλλειψη κατάλληλων κερατοειδών για μεταμόσχευση, και κατά την παρούσα στιγμή, δεν υπάρχει αποτελεσματική εναλλακτική διαδικασία, εκτός από τη μεταμόσχευση κερατοειδούς για τη θεραπεία της τύφλωσης λόγω βλαβών  κερατοειδούς», συνεχίζει. «Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για την ανάπτυξη εναλλακτικών θεραπευτικών σχημάτων, ένα από τα οποία μπορεί να είναι η μεταμόσχευση μεσεγχυματικών βλαστικών κυττάρων."  Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μοντέλα ποντικών από τα οποία έλειπε το γονίδιο που ρυθμίζει την παραγωγή της συγκεκριμένης πρωτεΐνης, η οποία ελέγχει το σχηματισμό και τη διαφάνεια του κερατοειδούς.  Στα πειραματόζωα αυτά δημιουργούνται κερατοειδείς λεπτοί και θολοί. «Η μεταμόσχευση των μεσεγχυματικών βλαστικών κυττάρων του ομφαλίου λώρου βελτίωσε σημαντικά τη διαφάνεια και την αύξηση του πάχους του στρώματος του κερατοειδούς σε αυτά τα ποντίκια."  Επιπλέον, τα μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα του ομφαλίου λώρου επέζησαν μέσα στο στρώμα του κερατοειδούς  για περισσότερους από τρεις μήνες, τα οποία στη συνέχεια μετατράπηκαν σε  κύτταρα του επιθηλίου του κερατοειδούς, το οποίο  στη συνέχεια αποκατέστησε τη λειτουργία του.  "Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα του ομφαλίου λώρου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία συγγενών, αλλά και τραυματικών βλαβών του κερατοειδούς», αναφέρει ο ερευνητής, προσθέτοντας ότι η διαθεσιμότητα των ανθρώπινων βλαστικών κυττάρων του ομφαλίου λώρου είναι σχεδόν απεριόριστη. "Αυτά τα βλαστικά κύτταρα είναι εύκολο να απομονωθούν, να κρυοσυντηρηθούν  και να ανακτηθούν γρήγορα μετά την απόψυξή τους για τη θεραπεία παθολογικών καταστάσεων του κερατοειδούς.
 «Τα ευρήματα αυτά δίνουν  τη δυνατότητα να αναπτυχθούν  νέες, ασφαλείς  και καλύτερες θεραπείες – οι οποίες βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών με απώλεια της όρασης,  λόγω τραυματισμού του κερατοειδούς ή γενετικών ανωμαλιών"

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου