Follow on Bloglovin

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Σημαντική ανακάλυψη: Δημιουργία νέας καρδιάς από βλαστικά κύτταρα ενηλίκων

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μινεσότα χρησιμοποίησαν βλαστικά κύτταρα ενηλίκων  για να δημιουργήσουν μια ανθρώπινη καρδιά και ελπίζουν ότι αυτή η ανακάλυψη θα φέρει επανάσταση στον τομέα των μεταμοσχεύσεων.
Η σημαντική αυτή ανακάλυψη, σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ντόρις Τέιλορ, μπορεί τελικά να σημαίνει ότι στο άμεσο μέλλον δεν θα απαιτείται πια να βρεθεί συμβατός δωρητής οργάνων για τις μεταμοσχεύσεις καρδιάς, και θα εξαληφθεί η ανάγκη χρήσης ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων για την καταπολέμηση της απόρριψης του μοσχεύματος που είναι σύνηθες επακόλουθο αλλογενούς μεταμόσχευσης οποιουδήποτε ιστού ή οργάνου.
Η Δρ Τέιλορ, διευθύντρια  του πανεπιστημιακού κέντρου αντιμετώπισης καρδιαγγειακών βλαβών, είναι μια κορυφαία παγκοσμίως γνωστή επιστήμονας  στον τομέα της αναγέννησης και της αποκατάστασης βλαβών της καρδιάς και έχει δηλώσει ότι ο στόχος της είναι να δημιουργήσει μια ολόκληρη ζωντανή καρδιά εξολοκλήρου από βλαστοκύτταρα που να μπορεί να μεταμοσχευθεί σε έναν ασθενή. Τα αποτελέσματα της έρευνας της παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας στη Νέα Ορλεάνη.
«Οι καρδιές που κατασκευάζουμε ολοένα και μεγαλώνουν και ελπίζουμε ότι θα αρχίσουν να χτυπούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες», είπε στην Daily Mail. «Υπάρχουν πολλά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για τη δημιουργία μιας πλήρως λειτουργικής καρδιάς, αλλά η πρόβλεψή μου είναι ότι θα είναι δυνατόν να κατασκευάσουμε ένα ολόκληρο όργανο και να το χρησιμοποιήσουμε για μεταμόσχευση.»
Η πρόσφατη ανακοίνωση  αποτελεί το δεύτερο στάδιο της έρευνας της Δρ Τέιλορ το πρώτο στάδιο της οποίας ολοκληρώθηκε το 2008 και στο οποίο η ομάδα της χρησιμοποίησε βλαστοκύτταρα για την αναγέννηση της καρδιάς πειραματόζωων . Τότε είχαν αφαιρέσει όλα τα μυϊκά κύτταρα από μια καρδιά ποντικού, αφήνοντας μόνο ένα «ικρίωμα» των άλλων ιστών όπως είναι τα αιμοφόρα αγγεία και οι βαλβίδες. Σε αυτό το ικρίωμα στη συνέχεια τοποθετηθήκαν βλαστικά κύτταρα τα οποία έλαβαν σήμα  από τον ιστό του ικριώματος και δημιούργησαν υγιή  και λειτουργικά μυϊκά καρδιακά κύτταρα.
Η τελευταία έρευνα της Δρ Τέιλορ πήγε αυτό το θέμα ένα βήμα παραπέρα. Απομάκρυνε τα μυϊκά κύτταρα από την καρδιά ενός ανθρώπινου δότη, και προσπάθησε να αναγεννήσει τα μυϊκά κύτταρα χρησιμοποιώντας βλαστικά κύτταρα που έλαβε από το δότη. Οι ερευνητές λένε ότι μια καρδιά που λαμβάνεται από ένα χοίρο μπορεί επίσης να είναι κατάλληλη για τον άνθρωπο.
Τα μυϊκά κύτταρα έχουν αφαιρεθεί χρησιμοποιώντας κατάλληλα αντιδραστήρια, αφήνοντας μία εξωκυττάρια μήτρα ή «σκελετό». Τα βλαστικά κύτταρα χρησιμοποίησαν αυτόν τον σκελετό για να δημιουργήσουν εκατομμύρια καρδιακά κύτταρα και εν τέλει  να δημιουργήσουν καρδιακό μυϊκό ιστό/μυοκάρδιο
«Είμαστε ακόμα πολύ μακριά από το να δημιουργήσουμε μια ολόκληρη καρδιά για μεταμόσχευση, αλλά πιστεύουμε ότι έχουμε ανοίξει ένα δρόμο για να μπορούμε να κατασκευάσουμε οποιοδήποτε όργανο για μεταμόσχευση σε ανθρώπους».
Μια παρόμοια τεχνική χρησιμοποιήθηκε πέρυσι τον Μάρτιο για να δημιουργηθεί μια νέα τραχεία για ένα αγόρι δέκα ετών.
Η δημιουργία ολόκληρων οργάνων που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μεταμόσχευση είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της έρευνας των βλαστικών κυττάρων. Τα βλαστικά κύτταρα που χρησιμοποιήθηκαν στην παρούσα ερευνά έχουν ληφθεί από το δέρμα των ασθενών, από το μυελό των οστών, το λίπος, τα δόντια και το αίμα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου