Follow on Bloglovin

Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Η BIOHELLENIKA ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΠΡΟΣ ΨΗΦΙΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΩΝ

 Η Biohellenika  με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρέτησε την πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο που αφορά τη  λειτουργία των τραπεζών βλαστοκυττάρων.  Το Υπουργείο Υγείας αφού μελέτησε τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα, την πολιτική που ακολουθούν άλλες χώρες στο θέμα των βλαστοκυττάρων  κατέληξε στο προς ψήφιση νομοσχέδιο το οποίο είναι καινοτόμο, προοδευτικό και δίνει πραγματικά στη χώρα μας τη δυνατότητα πρωτοποριακής έρευνας και ανάπτυξης νέων θεραπειών καθώς  και αξιοποίησης του επιστημονικού της δυναμικού. Πιστεύουμε οτι το νομοσχέδιο θα δώσει τη δυνατότητα της αντικειμενικής ενημέρωσης της ελληνικής κοινωνίας, θα σταματήσει την κατευθυνόμενη παραπληροφόρηση μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης και θα θέσει τα θεμέλια του υγιούς ανταγωνισμού και της ποιότητας προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας.
Θα βοηθήσει τους γονείς να επιλέξουν αβίαστα και αντικειμενικά το πώς και πού θα  φυλάξουν τα βλαστοκύτταρα των παιδιών τους και θα απαγορεύσει την  κυκλοφορία οποιασδήποτε έντυπης και ηλεκτρονικής  ατεκμηρίωτης και παραπλανητικής πληροφορίας, είτε αυτή προέρχεται από τον ιδιωτικό είτε τον δημόσιο τομέα. Επιβάλλει την εφαρμογή  διεθνών standards, την τήρηση των οποίων δεν διστάζει  να αναθέσει σε φορείς διεθνούς κύρους με πολυετή πείρα σε θέματα λειτουργίας τραπεζών βλαστοκυττάρων.
Πιστεύουμε οτι ξεκινώντας από αυτό το νομοσχέδιο η Ελλάδα θα αξιοποιήσει το επιστημονικό της δυναμικό και όχι μόνο θα είναι σε θέση να παρακολουθεί αλλά και να μετέχει στην πρόοδο και τις διεθνείς εξελίξεις.  Ο τομέας έρευνας και εφαρμογών των βλαστοκυττάρων είναι ο μοναδικός σήμερα στον κόσμο ο οποίος εξελίσσεται ραγδαία, σε αντίθεση με τη φαρμακευτική επιστήμη,  όπου υπάρχει μεγάλη κρίση παραγωγής νέων και αποτελεσματικών φαρμάκων. Ο κλάδος του κλασικού φαρμάκου βρίσκεται σε μεγάλη πτώση τα τελευταία 10-15 χρόνια γιατί έχει σταματήσει η χρηματοδότησή της έρευνας από τις φαρμακευτικές εταιρείες, τα πανεπιστήμια περιφρούρησαν τα πνευματικά τους δικαιώματα κατοχυρώνοντας πατέντες και η διεθνής οικονομική ύφεση των τελευταίων ετών  οδήγησε σε σημαντική ελάττωση της κυκλοφορίας νέων φαρμάκων.
Η απόφαση του Υπουργείου να υιοθετήσει διεθνή standards για τη λειτουργία των τραπεζών βλαστοκυττάρων, είτε αυτές ανήκουν στο δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα  αυτόματα προσέδωσε κύρος στη χώρα μας, η οποία πλέον μετέχει ισότιμα στις διεθνείς εξελίξεις. Μας έδωσε τη δυνατότητα της ισότιμης παρουσίας μας   στο εξωτερικό και επειδή η επιστήμη πάντα λειτουργεί σε καθεστώς ελευθερίας,  ο Υπουργός Υγείας να είναι απόλυτα βέβαιος οτι το νομοσχέδιο που έφερε στη βουλή θα συνδέεται με το όνομά του και θα είναι περήφανος για την ευκαιρία που έδωσε σε καινοτόμες ελληνικές επιχειρήσεις να  συμμετέχουν στις διεθνείς εξελίξεις  και αξιοκρατικά να πάρουν σε κάθε τομέα το μερίδιο που τους ανήκει.

ΚΟΛΙΑΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ BIOHELLENIKA ΚΑΙ
ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΡΧΕΓΟΝΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου