Follow on Bloglovin

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Αναγέννηση αρθρικών χόνδρων με βλαστοκύτταρα

Βλαστοκύτταρα που θα αναγεννούν τους κατεστραμένους αρθρικούς χόνδρους δοκιμάζουν οι επιστήμονες, ενώ σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα ήδη αυτό έχει επιτευχθεί σε πειραματόζωα.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Κ. Κυπαρισσίδης, στο κοινό συνέδριο του Τμήματος Επανορθωτικής Χειρουργικής Ισχίου και Γόνατος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας, της Εταιρείας Ερευνας Ισχίου και Γόνατος και της Ελληνικής Εταιρείας Βιοϋλικών, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με τη βοήθεια της νανοτεχνολογίας έχει επιτευχθεί ολική αναγέννησή των χόνδρων με βλαστοκύτταρα σε πειραματόζωα, αλλά οι φυσικές ιδιότητες αυτών των χόνδρων αποδείχτηκαν κατώτερες των προσδοκιών.
Οπως εξήγησε ο κ. Κυπαρισσίδης, ο αρθρικός χόνδρος δεν αναγεννιέται όπως άλλοι ιστοί όταν καταστραφεί. Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με την αντικατάστασή του με πλαστικά υλικά όπως το πολυαιθυλένιο.
Με τα βλαστοκύτταρα, προς το παρόν, μπορεί να γίνεται μερική αποκατάσταση, δηλαδή γίνονται αρθροπλαστικές επεμβάσεις με τη χρήση πολυμερικών ικριωμάτων (υποστρωμάτων) στα οποία "στερεώνονται" τα βλαστοκύτταρα και με τη χρήση αυξητικών παραγόντων επιτυγχάνεται ο πολλαπλασιασμός και η διαφοροποίησή τους. Αυτό γίνεται μέσω της νανοτεχνολογίας, η οποία αφορά το υπόστρωμα, με την κατάλληλη νανοδομή.

Πηγή: http://www.medchannel.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου