Follow on Bloglovin

Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

ΣΧΟΛΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΗΣ κ. ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ 5/1/2011

Ιδιαίτερα απογοητευτικό το επίπεδο ενημέρωσης της ελληνικής κοινωνίας στην εκπομπή της κ Στεφανίδου σχετικά με τα βλαστοκύτταρα. Η ίδια δεν άντεξε την αντικειμενική και επιστημονική ενημέρωση έτσι όπως παρουσιάστηκε από τον εκπρόσωπο των Οικογενεικών Τραπεζών φύλαξης και διέκοψε την εκπομπή για να συνεχίσει με τα γεγονότα στο Μενίδι.
Για ακόμη μία φορά οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, αλλά και προσεκτικοί στην επιλογή του τρόπου της φύλαξης των βλαστοκυττάρων των παιδιών τους και να μη παρασύρονται από λαϊκού τύπου στημένες εκ των προτέρων τηλεοπτικές εκπομπές, κάτι που συνηθίζεται  ιδιαίτερα στη χώρα μας. Οι δε  γιατροί που μετέχουν σε αυτές  πρέπει να είναι αντικειμενικοί και επιστημονικοί στο λόγο τους, διότι διαφορετικά επηρεάζουν ιδιοτελώς την απόφαση των γονέων.
Στην Ελλάδα οι τράπεζες δημόσιας πρόσβασης για τη φύλαξη των βλαστοκυττάρων του ομφαλοπλακουντιακού αίματος, αυτός είναι ο νομικός όρος λειτουργίας τους, έχουν ξεκινήσει τα τελευταία δύο χρόνια μια δυσφημιστική εκστρατεία εναντίον των ιδιωτικών τραπεζών, ελπίζοντας με αυτόν το τρόπο να προσεταιριστούν ένα μεγάλο μέρος των γονέων που βρίσκονται στην έρευνα για τη φύλαξη των βλαστοκυττάρων των παιδιών τους. Στην εκστρατεία τους αυτή  συνεργάζονται με φαρμακευτικές εταιρείες, δημοσιογράφους, ηθοποιούς  και εθελοντές αιμοδότες. Είναι σε όλους γνωστή η εμπορική συνεργασία μεταξύ των γιατρών και των φαρμακευτικών εταιρειών και επίσης οτι οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα με την καθιέρωση κυτταρικών θεραπειών με βλαστοκύτταρα. Οι αυτόλογες θεραπείες δεν χρειάζονται τη χορήγηση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων μετά τη μεταμόσχευση και ήδη είναι σε εξέλιξη δύο μεγάλες κλινικές μελέτες με θετικά αποτελέσματα για την εγκεφαλική παράλυση και τον παιδικό διαβήτη με τη αυτόλογη χορήγηση βλαστοκυττάρων του ομφαλοπλακουντιακού αίματος. ΄Ηδη με αυτές και μόνο τις εφαρμογές θίγονται δύο μεγάλες κατηγορίες εμπλεκομένων με τη θεραπεία αυτών των ασθενών.  Πολλοί δε εθελοντές αιμοδότες βρήκαν μια καλή ευκαιρία μαζί με τον αλτρουϊσμό τους να πουλήσουν και τις υπηρεσίες που οι ίδιοι ιδιωτικά παρέχουν στις επιχειρήσεις τους. Γνωστός σε πολλούς για αυτή του τη δραστηριότητα είναι ο εθελοντής αιμοδότης που δρα στην περιοχή Καστοριάς και Μεσοποταμίας. Οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται από τις εν λόγο ομάδες είναι  χαμηλού επιστημονικού επιπέδου και συνήθως εστιάζονται σε επιθέσεις εναντίον της ιδιωτικής φύλαξης.
Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι κατά τη γέννηση του παιδιού τους έχουν την επιλογή της οικογενειακής φύλαξης ή της δωρεάς στο δημόσιο. Στην οικογενειακή φύλαξη τα βλαστοκύτταρα  χρησιμοποιούνται άμεσα από το ίδιο το παιδί ή τα ιστοσυμβατά μέλη της οικογένειάς του για τη θεραπεία κακοήθων ασθενειών, και μόνο από το ίδιο το παιδί για ασθένειες του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι, τη νεανική ρευματοειδή αρθρίτιδα, τον ερυθηματώδη λύκο και την ελκώδη κολίτιδα. Επίσης χρησιμοποιούνται στην αποκατάσταση του εγκεφάλου στις περιπτώσεις της εγκεφαλικής παράλυσης  στα παιδιά.   Σε αυτά τα συμπεράσματα κατέληξαν οι εργασίες του World Cord Blood congress 2-7 Νοεμβρίου, που έγινε στη Μασαλλία και το οποίο δυστυχώς παρακολούθησαν και εμπλεκόμενοι με τη δημόσια τράπεζα  Έλληνες αιματολόγοι. Στο συνέδριο αυτό  συμφωνήθηκε  να ακολουθηθεί η ανωτέρω αναφερόμενη  γραμμή ενημέρωσης των γονέων και από τις ιδιωτικές, αλλά και από τις δημόσιες τράπεζες.  
Η δημόσια τράπεζα χορηγεί αλλογενή βλαστοκύτταρα έναντι αμοιβής μετά από αναζήτηση, για τη θεραπεία κακοήθων ασθενειών του αίματος και μόνο. Η καλύτερη ιστοσυμβατότητα πάντα υπάρχει μέσα στην οικογένεια και τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών μετά από μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων από συγγενή δότη είναι διπλάσια σε σχέση με βλαστοκύτταρα προερχόμενα από άγνωστο δότη.

Κ Κολιάκου ιατρός
Επιστημονική Διευθύντρια
Εργαστηρίων Biohellenika

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου