Follow on Bloglovin

Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Αρκούν τα βλαστοκύτταρα του ομφαλοπλακουντιακού αίματος για τη θεραπεία ενός παιδιού με κακοήθη ασθένεια;

Για να απαντηθεί με ακρίβεια αυτή η ερώτηση θα πρέπει να γνωρίζουμε το βάρος του παιδιού όταν θα αρρωστήσει. Υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός βλαστοκυτάρων τα οποία χορηγούνται ανά κιλό βάρους του σώματος του παιδιού. Επειδή δεν μπορεί να προβλεφθεί η εμφάνιση κακοήθους ασθένειας, αλλά ούτε και το βάρος του παιδιού όταν θα αρρωστήσει, για το λόγο αυτόν πρέπει εξ αρχής να λαμβάνεται ο μέγιστος δυνατός αριθμός βλαστοκυττάρων και να εξαντλούνται όλα τα περιθώρια λήψης κατά τον τοκετό.
Για το λόγο αυτόν στην Biohellenika  εφαρμόζονται μέθοδοι όπου λαμβάνεται το σύνολο των βλαστοκυττάρων που περιέχει ο πλακούντας και εξασφαλίζεται έως και διπλάσιος αριθμός σε σχέση με  την απλή λήψη βλαστοκυττάρων με παρακέντηση του ομφαλίου λώρου. Σήμερα για θεραπείες ενήλικων ασθενών ή μεγάλου σωματικού βάρους χορηγούνται δύο δείγματα βλαστοκυττάρων ομφαλίου λώρου από δύο διαφορετικούς δότες. Αυτό αυξάνει το κόστος της θεραπείας γιατί ο ασθενής υποβάλλεται στην αγορά δύο μοσχευμάτων, αλλά και η συχνότητα  της απόρριψης είναι ακόμα μεγαλύτερη, όπως και οι επιπλοκές,  διότι ο ασθενής δέχεται στο σώμα του δύο διαφορετικά ανοσοποιητικά συστήματα από δύο διαφορετικούς δότες.  Τελικά στο σώμα του ασθενούς επικρατεί το ένα μόσχευμα.
Για όλους αυτούς τους λόγους η Biohellenika εφαρμόζει ολοκληρωμένη λήψη βλαστοκυττάρων από το αίμα του πλακούντα, τον ομφάλιο λώρο και τον ιστό του ομφαλίου λώρου και παρέχει στην οικογένεια τον μέγιστο αριθμό  αιμοποιητικών και μεσεγχυματικών  βλαστοκυττάρων,  τα οποία για την περίπτωση των μεσεγχυματικών δεν χρειάζονται κυτταρικό πολλαπλασιασμό.

Κ Κολιάκου ιατρός
Επιστημονική Διευθύντρια
Εργαστηρίων Biohellenika

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου