Follow on Bloglovin

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

ΑΥΤΟΛΟΓΕΣ ΚΥΤΤΑΡΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Πέρα από τις ήδη αποδεδειγμένες κλασικές εφαρμογές των βλαστοκυττάρων στη θεραπεία κακοήθων ασθενειών, οι νέες χρήσεις των βλαστοκυττάρων και των παραγώγων τους αποτελούν αντικείμενο εντατικής έρευνας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ιστορικά, οι πρώτες χρήσεις των βλαστοκυττάρων στους ασθενείς άρχισαν πριν 20 έτη για τη θεραπεία κακοήθων και κληρονομικών ασθενειών του αίματος καθώς και παιδικών μορφών καρκίνου, χρησιμοποιώντας το ομφαλοπλακουντιακό αίμα ως πηγή λήψης βλαστοκυττάρων. Τότε, τα βλαστοκύτταρα στις περιπτώσεις των ασθενειών του αίματος προέρχονταν από ιστοσυμβατούς δότες, κατά προτίμηση συγγενή αδελφό, και επί έλλειψης από άγνωστο συμβατό δότη. Πάντα η χορήγηση βλαστοκυτάρων από ιστοσυμβατό αδελφό συνοδεύεται από υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης έναντι ενός ξένου μοσχεύματος, λόγω καλύτερης συμβατότητας, η οποία κληρονομείται από τους γονείς προς τα παιδιά.
Στην περίπτωση των κακοήθων όγκων χρησιμοποιούνται τα βλαστοκύτταρα του ίδιου του παιδιού, τα οποία έχουν αποθηκευτεί πριν την εμφάνιση του καρκίνου και δεν απαιτείται χορήγηση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων για την αποδοχή του μοσχεύματος, επειδή προέρχονται από το ίδιο το παιδί. Για τη χορήγηση των βλαστοκυττάρων των ίδιων των παιδιών στις περιπτώσεις λευχαιμιών που εμφανίζονται στους πρώτους μήνες της ζωής πρέπει να λαμβάνονται υπόψη δύο παράγοντες. Ο πρώτος, εάν στα βλαστοκύτταρα υπάρχει προδιάθεση για λευχαιμία η οποία μπορεί πολύ εύκολα να ανιχνευτεί σε όλα τα δείγματα που έχουν επιλέξει την οικογενειακή φύλαξη, και ο δεύτερος εάν παρά την εντατική χημειοθεραπεία εξακολουθούν στο αίμα του παιδιού να κυκλοφορούν λευχαιμικά κύτταρα, πριν τη χορήγηση των αυτόλογων βλαστοκυττάρων. Τα διεθνή στατιστικά αναφέρουν πως στο 1.000.000 παιδιά, τα 100 θα εμφανίσουν την προδιάθεση για λευχαιμία δηλαδή θα έχουν τους προλευχαιμικούς κλώνους στο αίμα τους. Από τα 100 παιδιά, τα 99 θα είναι υγιή αφού το αμυντικό τους σύστημα θα αποβάλλει τους προλευχαιμικούς κλώνους, ενώ δυστυχώς στο 1 παιδί θα γίνει η δεύτερη μετάλλαξη και θα νοσήσει από λευχαιμία. Στην οικογενειακή φύλαξη η προδιάθεση μπορεί να ανιχνευθεί ανά πάσα στιγμή, σε αντίθεση με τη δημόσια φύλαξη όπου τα δείγματα θα έπρεπε να ελέγχονται εξαρχής και να φυλάσσονται ονομαστικά. Δυστυχώς όμως οι έλεγχοι αυτοί δεν πραγματοποιούνται και είναι διεθνώς αποδεδειγμένο ότι το 5% των ασθενών που έχουν υποτροπή της  λευχαιμίας μετά από αλλογενή μεταμόσχευση οφείλεται στο ότι έχουν λάβει μόσχευμα με προλευχαιμικούς κλώνους.
Επίσης, η ανθεκτικότητα στη χημειοθεραπεία πριν τη μεταμόσχευση δεν αποτελεί καλό προγνωστικό σημείο. Στις περιπτώσεις αυτές έχει αποδειχτεί ότι ο ασθενής είτε πάρει τα δικά του, είτε από συμβατό δότη το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Όταν το δείγμα είναι καθαρό από τους προλευχαιμικούς κλώνους, τότε το δείγμα μπορεί να χορηγηθεί στο ίδιο το παιδί, αλλά πρέπει να ληφθεί υπόψη ο δεύτερος παράγοντας της παραμονής λευχαιμικών κυττάρων παρά την ισχυρή χημειοθεραπεία. Η επιτυχία μιας μεταμόσχευσης δεν στηρίζεται μόνο στην επαναλειτουργία του μυελού των οστών, η οποία πρέπει να είναι μόνιμη, αλλά και στην πλήρη εξάλειψη της λευχαιμίας. Στην περίπτωση της αυτόλογης μεταμόσχευσης, τα παραμένοντα λευχαιμικά κύτταρα είναι απόλυτα ιστοσυμβατά με τα χορηγούμενα του ίδιου του παιδιού, υπάρχει πλήρης συγκατοίκηση παθολογικών και φυσιολογικών κυττάρων με αποτέλεσμα τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της λευχαιμίας. Στην περίπτωση της αλλογενούς μεταμόσχευσης, τα χορηγούμενα βλαστοκύτταρα δεν προέρχονται από το ίδιο το παιδί, δεν υπάρχει απόλυτη ταύτιση με τα παραμένοντα  λευχαιμικά κύτταρα με αποτέλεσμα την έναρξη ανταγωνισμού και αλληλοεξόντωσης. Η επίθεση των ξένων βλαστοκυττάρων δεν περιορίζεται μόνο στα παραμένοντα  λευχαιμικά κύτταρα, αλλά και προς όλα τα όργανα του ασθενούς. Και ενώ η επίθεση είναι επιθυμητή για την καταστροφή των λευχαιμικών κυττάρων, αυτή επεκτείνεται και προς τα υπόλοιπα όργανα του ασθενούς με αποτέλεσμα την έναρξη της απόρριψης, η οποία είναι διαφορετικής έντασης από χρόνια έως οξεία και πλήρης. Λόγω της κληρονομικότητας, ο ανταγωνισμός μεταξύ των βλαστοκυττάρων που προέρχονται από συγγενή ιστοσυμβατό αδελφό και του ασθενούς είναι μικρότερης κλίμακας συγκριτικά με ένα μόσχευμα από έναν ξένο δότη; αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανεκτικότητα αρχικά, την αποκατάσταση του μυελού και τον έλεγχο του ανταγωνισμού προς τα υπόλοιπα όργανα. Σε αυτό βοηθά και η χορήγηση ήπιων ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων, πιθανόν και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, ανάλογα με το μέγεθος του ανταγωνισμού.
Μετά από μακροχρόνιες έρευνες και εμπειρία από τις κλινικές μελέτες ανοίγεται ένα παράθυρο νέων εφαρμογών των βλαστοκυττάρων, στις οποίες χρησιμοποιούνται αποκλειστικά βλαστοκύτταρα του ίδιου του ασθενούς. Στις περιπτώσεις αυτές χρησιμοποιούνται βλαστοκύτταρα του ομφαλοπλακουντιακού αίματος, του πλακούντα, του μυελού των οστών, του λιπώδους ιστού και των δοντιών. Η λήψη του μυελού των οστών είναι  επώδυνη και δεν συστήνεται σε μικρές ηλικίες. Το αίμα του πλακούντα λαμβάνεται εύκολα, ανώδυνα και περιέχει διάφορους τύπους νεαρών και υγιών βλαστοκυττάρων. Τα βλαστοκύτταρα από το ομφαλοπλακουντιακό αίμα και τον πλακούντα πλεονεκτούν έναντι των βλαστοκυττάρων του μυελού των οστών λόγω του νεαρού της ηλικίας, έχουν καλύτερη αναπλαστική ικανότητα και καλύτερη ιστοσυμβατότητα μεταξύ των μελών της οικογενείας. Ο λιπώδης ιστός είναι άφθονος και μας δίνει διαφορετικού τύπου κύτταρα, τα μεσεγχυματικά, η λήψη του είναι εύκολη και πιστεύεται ότι θα αντικαταστήσει το μυελό των οστών αποκλειστικά στις χρήσεις της αναγεννητικής ιατρικής.
Διεθνώς έχουν επενδυθεί σημαντικά κεφάλαια και έχουν αναπτυχθεί εργαστήρια βιοτεχνολογίας και τράπεζες βλαστοκυττάρων, στις οποίες μπορεί κάποιος επώνυμα να καταθέσει τα βλαστοκύτταρα του και να τα χρησιμοποιήσει στο μέλλον. Μάλιστα σε όσο  νεαρότερη ηλικία καταθέσει κάποιος τα βλαστοκύτταρά του τόσο πιο αποτελεσματικά στη χρήση τους είναι.
Έτσι η εμπειρία από τις μέχρι τώρα χρήσεις στην αναγεννητική ιατρική έδειξε ότι τα βλαστοκύτταρα στους ενήλικες είναι αποτελεσματικά στην αποκατάσταση του άκρου μετά από εμβολή ή αρτηριακή απόφραξη. Η έγκαιρη χορήγηση βλαστοκυττάρων διασώζει το άκρο του ασθενούς από τον ακρωτηριασμό και η ανακούφιση από τον πόνο είναι άμεση. Τα  βλαστοκύτταρα χορηγούνται σε ευρεία κλίμακα για την αποκατάσταση του μυοκαρδίου μετά από έμφραγμα, ισχαιμική μυοκαρδιοπάθεια, στηθάγχη, ή τελικού σταδίου καρδιακή ανεπάρκεια. Η χορήγηση των βλαστοκυττάρων γίνεται είτε άμεσα κατά τις επεμβάσεις bypass μέσα στο ίσχαιμο μυοκάρδιο ή κατά την τοποθέτηση του stent. Η άμεση χορήγηση των βλαστοκυττάρων μετά το επεισόδιο δίνει καλύτερα αποτελέσματα.
Μια μεγάλη ομάδα ασθενειών στις οποίες χρησιμοποιούνται τα βλαστοκύτταρα είναι οι αυτοάνοσες παθήσεις, όπως η ελκώδης κολίτιδα, η νόσος του Crohn, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και ο παιδικός διαβήτης. Τα μεσεγχυματικού τύπου βλαστοκύτταρα που λαμβάνονται από το λιπώδη ιστό ή το μυελό των οστών θεωρούνται τα πλέον κατάλληλα, επειδή ασκούν έντονη κατασταλτική δράση στο ανοσοποιητικό σύστημα, η διέγερση του οποίου προκαλεί όλες τις ανωτέρω ασθένειες. Οι τραυματισμοί του κερατοειδούς και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας επίσης αποτελούν αντικείμενο θεραπειών με προεξάρχοντα τον κερατοειδή, όπου τα αποτελέσματα είναι άμεσα.
Η αναγέννηση της επιδερμίδας λόγω της φωτογήρανσης, η διόρθωση των ρυτίδων και η αποκατάσταση εγκαυμάτων αποτελεί ένα επίσης μεγάλο πεδίο εφαρμογών των βλαστοκυττάρων.
Οι κληρονομικές ασθένειες ταλαιπωρούν πολλούς ανθρώπους, με μόνη θεραπεία την αποφυγή λήψης ορισμένων τροφών, ή τη λήψη συγκεκριμένων σκευασμάτων και τη γενετική καθοδήγηση για τις επόμενες γενιές. Η γονιδιακή θεραπεία, η διόρθωση δηλαδή των παθολογικών γονιδίων στα βλαστοκύτταρα των ασθενών και η επαναχορήγησή τους σήμερα αν και στην αρχή της, δίνει πολλές ελπίδες στους ασθενείς αυτούς.
Κ ΚΟΥΖΗ-ΚΟΛΙΑΚΟΥ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΠΘ

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

ΠΡΟΟΔΟΙ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΗ ΧΩΡΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΒΛΑΣΤΚΥΤΤΑΡΩΝ

Σε παγκόσμια κλίμακα οι θεραπείες με τη χρήση βλαστοκυττάρων και η έρευνα σε αυτές συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των ερευνητών και των υγειονομικών υπηρεσιών των κρατών.
Ήδη εδώ και ενάμιση  χρόνο ανακοινώθηκε η πρώτη τοποθέτηση τραχείας σε μία ασθενή, στην οποία η τραχεία της λόγω φυματίωσης είχε καταστραφεί ολοσχερώς. Στην περίπτωσή της χρησιμοποιήθηκε τραχεία από δότη από την οποία αφαιρέθηκε το στρώμα των κυττάρων που κάλυπτε τον αυλό της και αντικαταστάθηκε  από δικά της τα οποία δημιουργήθηκαν από βλαστοκύτταρα. Η παραμονή του επιθηλίου του δότη αποτελεί αιτία απόρριψης του οργάνου και πρέπει να λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη η ιστοσυμβατότητα. Για το λόγο αυτό έγινε αντικατάσταση του από κύτταρα της ίδιας της ασθενούς. Η υγεία της ασθενούς μέχρι σήμερα είναι σε άριστη κατάσταση.
 Στη συνέχεια σε άλλον ασθενή κατασκευάστηκε στη Στοκχόλμη εξ αρχής ο σκελετός τραχείας με βιοσυμβατά υλικά, ο οποίος καλύφθηκε με κύτταρα του ίδιου του ασθενούς τα οποία δημιουργήθηκαν με παρόμοιο τρόπο,  όπως στην προηγούμενη  περίπτωση. Η τραχεία του ασθενούς προσεβλήθη από μια κακοηθέστατη μορφή καρκίνου, αφαιρέθηκε και στη συνέχεια αντικαταστάθηκε  με  πανομοιότυπη στο σχήμα και τις διαστάσεις αλλά συνθετική, η οποία είναι  απόλυτα λειτουργική  και ο ασθενής είναι εν ζωή. Το αρχικό συνθετικό υλικό της τραχείας σήμερα αντικαταστάθηκε από νανοϋλικά πιο εύκαμπτα και λειτουργικά και αναμένεται μεγάλη αύξηση των ασθενών που θα ζητήσουν αντικατάσταση της τραχείας στις περιπτώσεις τραυματισμών, δηλητηριάσεων, ανωμαλιών των χόνδρων ή κακοήθειας. Με τις σημερινές συνθήκες εντός δύο ημερών μπορεί να παραδοθεί έτοιμη προς τοποθέτηση μια τραχεία.
Επιστήμονες από το Los Angeles ανακοίνωσαν τη θεραπεία του μελανώματος με τη χρήση ειδικών κυτταροτοξικών λεμφοκυττάρων τα οποία δημιούργησαν από αιμοποιητικά βλαστοκύτταρα του ίδιου του ασθενούς. Το μελάνωμα είναι μια κακοήθης ασθένεια του δέρματος, με μεγάλη διασπορά,  για την οποία ευθύνεται η υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Οι επιστήμονες δημιούργησαν από τα αιμοποιητικά βλαστοκύτταρα του ασθενούς ειδικά Τ- κυτταροτοξικά λεμφοκύτταρα τα οποία αναγνωρίζουν και καταστρέφουν άμεσα τα κύτταρα του μελανώματος. Η μέθοδος αν και σε πειραματικό στάδιο φαίνεται ότι στοχεύει με μεγάλη ακρίβεια στα κακοήθη κύτταρα του μελανώματος και παρακάμπτει τα υγιή κύτταρα.
Οι πλέον πρωτοποριακές όμως θεραπείες με βλαστοκύτταρα είναι οι γονιδιακές. Ο καταλληλότερος  πληθυσμός για να γίνει η γονιδιακή θεραπεία είναι τα μεσεγχυματικά κύτταρα του ίδιου του ασθενούς. Τα κύτταρα αυτά εισέρχονται σε κάθε όργανο, διότι όλα τα  όργανα περιέχουν στο υπόστρωμά τους  μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα. Πρόσφατα ανακοινώθηκε η γονιδιακή θεραπεία της ανεπάρκειας της α1 αντιθρυψίνης, ενός ενζύμου απαραίτητου για τη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του ήπατος.   Στην Ευρώπη ένα παιδί κάθε 2000 γεννιέται με  την ανεπάρκεια αυτού του ενζύμου, η οποία οδηγεί σε κίρρωση του ήπατος και πνευμονικό εμφύσημα. Τα παιδιά αυτά χρήζουν μεταμόσχευσης ήπατος, η οποία είναι μια  σοβαρή και απειλητική για τη ζωή του παιδιού επέμβαση. Σήμερα λοιπόν γνωρίζοντας με ακρίβεια το λάθος στο γονίδιο που ρυθμίζει την παραγωγή του ενζύμου μπορούμε να το διορθώσουμε στα βλαστοκύτταρα,  τα οποία στη συνέχεια κατευθύνουμε στο ήπαρ. Επειδή το περιβάλλον του ήπατος είναι γνώριμο για τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα, δεδομένου ότι αποτελούν φυσιολογικά  κύτταρα του υποστρώματος του, αυτά  έρχονται, εγκαθίστανται και παραμένουν στο ήπαρ.  Τα γονιδιακά θεραπευμένα βλαστοκύτταρα στα πειραματόζωα βρέθηκε ότι μετατράπηκαν σε ηπατικά κύτταρα τα οποία παρήγαγαν το φυσιολογικό ένζυμο  έως και έξι εβδομάδες μετά τη χορήγηση.  
Κ ΚΟΥΖΗ-ΚΟΛΙΑΚΟΥ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΠΘ

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

ΠΡΟΟΔΟΙ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΩΝ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ

Τα νεογιλά δόντια αποτελούν χρονολογικά τη δεύτερη πηγή λήψης βλαστοκυττάρων με πρώτη το αίμα του πλακούντα. Τα νεογιλά δόντια και οι σωφρονιστήρες περιέχουν  μεσεγχυματικού τύπου βλαστοκύτταρα, αλλά και ένα μικρό αλλά σημαντικό τύπο βλαστοκυττάρων που έχουν κοινή προέλευση με το νευρικό σύστημα. Ο πληθυσμός αυτός αποτελεί το 5% του συνολικού αριθμού των βλαστοκυττάρων και μετά από τις πρώτες κυτταρικές διαιρέσεις, στις περιπτώσεις που  επιδιώκουμε τον πολλαπλασιασμό τους,  αυτά μεταπίπτουν σε ωριμότερες μορφές και χάνουν πλέον την ικανότητα τους να μετατρέπονται σε κύτταρα του νευρικού συστήματος. Αν και ο αριθμός των βλαστοκυττάρων ανά νεογιλό δόντι είναι μικρός σε σύγκριση με τον πλακούντα  εν τούτοις η  κοινή προέλευση μέρους των κυττάρων  με  το νευρικό σύστημα τα κάνει ιδιαίτερα πολύτιμα. Από την άλλη η έντονη ικανότητα του κυτταρικού πολλαπλασιασμού, τους δίνει τα ίδια πλεονεκτήματα με την προέλευση μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων από άλλες πηγές , στις περιπτώσεις που επιδιώκουμε κυτταρικές θεραπείες οργάνων μεσεγχυματικής προέλευσης. Οι σωφρονιστήρες περιέχουν την ίδια ποιότητα βλαστοκυττάρων με τα νεογιλά δόντια, ιδίως οι έγκλειστοι. Η ύπαρξη τερηδόνας καθιστά το δόντι ακατάλληλο για λήψη βλαστοκυττάρων.
Τα βλαστοκύτταρα του δοντιού μέχρι σήμερα έχουν μετατραπεί σε κύτταρα των οστών, των χόνδρων και του λιπώδους ιστού και εκφράζουν δείκτες νευρικών και ενδοθηλιακών κυττάρων. Οι τελευταίες δύο ιδιότητες χαρακτηρίζονται εξαιρετικά σημαντικές δεδομένου ότι δίνουν τη δυνατότητα  στα κύτταρα αυτά να μετατραπούν σε κύτταρα του νευρικού συστήματος και των αγγείων. Η ικανότητα τους αυτή είναι ισχυρότερη σε σχέση με τα βλαστοκύτταρα του μυελού των οστών.
Τα μεσεγχυματικά κύτταρα των δοντιών χρησιμοποιούνται στην οδοντιατρική για τη δημιουργία αυτόλογων εμφυτευμάτων,  ενίσχυση του ιστού της  γνάθου για την στερέωση των εμφυτευμάτων και σε κλινική μελέτη για την αναγέννηση του πολφού.  Σε πειραματικές μελέτες χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση των καταγμάτων και  των οστικών ελλειμμάτων. Τα βλαστοκύτταρα του δοντιού χορηγήθηκαν με επιτυχία μέσα στην  κεφαλή του μηριαίου στις  περιπτώσεις νέκρωσης. Η νέκρωση της κεφαλής του μηριαίου είναι ασθένεια άγνωστης αιτιολογίας, προσβάλλει παιδιά και οδηγεί σε επαναλαμβανόμενες χειρουργικές επεμβάσεις , οι οποίες καταλήγουν σε αναπηρεία. Τα αποτελέσματα έδειξαν υποχώρηση των συμπτωμάτων και αναγέννηση του οστού.  Τα βλαστοκύτταρα του δοντιού χορηγήθηκαν με επιτυχία στον κερατοειδή στις περιπτώσεις απώλειας της όρασης λόγω τραυματισμού.  Οι τραυματισμοί του κερατοειδή είναι συχνοί και ανάλογα με τη βαρύτητα καταλήγουν σε τύφλωση, η οποία αντιμετωπίζεται με μεταμόσχευση. Η μεταμόσχευση δεν αποτελεί θεραπεία πρώτης γραμμής και  μπορεί εύκολα να αποφευχθεί με τη χορήγηση κυττάρων.  Η πειραματική χορήγηση στους μυς πειραματοζώων με μυϊκή δυστροφία του Duchene έδειξε σχεδόν αποκατάσταση της βάδισης και αύξηση του χρόνου  επιβίωσης των πειραματοζώων.  Η βελτίωση των συμπτωμάτων έχει σχέση με τον αριθμό των χορηγούμενων κυττάρων και την επανάληψη των  χορηγήσεων.
Λόγω της κοινής προέλευσης των βλαστοκυττάρων του δοντιού με το νευρικό σύστημα τα κύτταρα αυτά χορηγήθηκαν  σε περιπτώσεις διατομών του νωτιαίου μυελού και τα αποτελέσματα είναι υπό αξιολόγηση.
Επίσης πειραματικά χορηγήθηκαν σ τα εγκεφαλικά επεισόδια και το έμφραγμα του μυοκαρδίου. Ήδη το πανεπιστήμιο της Αδελαΐδα στην Αυστραλία  ανακοίνωσε πριν λίγο καιρό ότι οι φρονιμίτες μπορεί να αποδειχτούν χρήσιμοι σε ηλικιωμένους ασθενείς για τη θεραπεία των εγκεφαλικών επεισοδίων.
Δρ. Κ ΚΟΥΖΗ-ΚΟΛΙΑΚΟΥ

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Stem cells used to produce blood platelets

(Reuters) - Scientists have for the first time created blood platelet cells by reprogramming stem cells derived from adult cells, offering the potential for a renewable supply of the fragile blood component.
Researchers at the Center for iPS Cell Research and Application at Kyoto University in Japan presented data at a meeting of the American Society of Hematology showing they were able to create the cells in the laboratory and confirm they had the same life span as normal human platelets when infused in mice.
"The next step will be to conduct a trial to determine whether our platelets can function in the human body," said Dr. Koji Eto, professor at the Kyoto center and senior author of the study.
Induced pluripotent stem cells, or iPS cells, are produced by manipulating ordinary human skin or blood cells back to a state in which they are able to differentiate into a number of different cell types.
When they were first discovered in 2006, iPS cells looked like a perfect solution to the ethical debate over the use of embryonic stem cells, but the process of producing non-mutated cells has proved challenging.
The limitation in using stem cells to produce platelets has been the ability to find a method that creates a large number of high-quality, functional platelets.
The Japanese researchers set out to create an immortalized cell line with a large number of high-quality megakaryocytes -- precursor cells that develop into platelets -- from stem cells that can be grown indefinitely and differentiate into a variety of cell types in the body.
They were able to produce a cell line that turned off certain genes to generate functional platelets. They then tested the cultured platelets by infusing them into immunodeficient mouse models and confirmed that they had the same life span as human platelets infused in mice.
"This has the potential of marching us forward to a day when we might to able to eliminate blood platelet shortages," said Dr. Charles Abrams, ASH secretary and associate chief of hematology/oncology at the University of Pennsylvania in Philadelphia.
In normal clotting, platelets stick together and form a plug at the site of an injured blood vessel, allowing the injured site to heal.

Source: http://in.reuters.com/article/2011/12/11/stemcells-platelets-idINDEE7BA02N20111211

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Factbox: Stem cell advances focus on heart, inflammation


(Reuters) - For decades, scientists have been working to develop medical therapies from the body's own stem cells. Promising new treatments are finally moving through clinical trials in conditions ranging from heart disease and inflammation to eye diseases and diabetes.While it is too early to predict winners, here are some of the programs that are likely to attract attention in the coming years:
* Aastrom Biosciences Inc is due to start a Phase III trial of its treatment for critical limb ischemia (CLI), a severe form of peripheral artery disease. Aastrom uses cells derived from a patient's own bone marrow. The company is also conducting Phase II trials of the drug in patients with dilated cardiomyopathy, an end-stage form of heart failure.
* Athersys Inc is developing a product known as MultiStem using stem cells obtained from donors' bone marrow and other tissue. It is being tested in four human clinical trials: ulcerative colitis, heart attack, ischemic stroke and complications from bone marrow or stem cell transplants. Athersys has a deal with Pfizer Inc to develop MultiStem for treating inflammatory bowel disease.
* Baxter International Inc is studying the use of patients' own bone marrow stem cells to treat heart problems, including severe angina, or chest pain. The company is planning a Phase III trial.
* Celgene Corp uses cells from human placentas and expects to announce in mid-2012 results from Phase II trials in Crohn's disease and rheumatoid arthritis. It is also conducting a mid-stage trial in stroke patients.
* Cytori Therapeutics Inc is using fat cell-derived stem and regenerative cells to develop treatments for heart disease and reconstructive surgery. To treat heart attack, a small amount of fat tissue is removed shortly after the heart attack. Stem and regenerative cells are separated and concentrated. The cells are infused into the coronary artery to increase blood flow.
* Fibrocell Science Inc, a company that is traded over the counter, received U.S. approval earlier this year for Laviv, its stem cell-based treatment for smile wrinkles. The product is made by extracting and multiplying a person's own collagen-making cells, and injecting them at the wrinkle site.
* Gamida Cell is in a joint venture with Teva Pharmaceutical Industries to develop StemEx for patients with blood cancers such as leukemia and lymphoma who cannot find a matched bone marrow donor. The Israel-based companies are conducting a Phase III trial of StemEx, a graft of stem cells from umbilical cord blood.
* Mesoblast Ltd is developing therapies for cardiovascular conditions, diabetes, inflammatory conditions and other disorders. U.S. regulators recently approved a Phase III study using Mesoblast cells in patients needing bone marrow transplants.
* NeoStem Inc is developing a product to prevent further tissue damage in patients who have suffered a heart attack. The company expects to begin a Phase II study of AMR-001 in the first quarter of 2012. NeoStem isolates repair cells from a patient's own bone marrow and inserts them through a stent in the previously-blocked artery. The cells then migrate into the healthy tissue that surrounds the damaged area, increasing the supply of oxygen and nutrients.
* Neuralstem Inc is targeting neurodegenerative diseases such as stroke, Alzheimer's, spinal cord injury and Parkinson's disease. The company uses stem cell lines derived from human fetal tissue.
* Osiris Therapeutics Inc is developing treatments for inflammatory, autoimmune, orthopedic and cardiovascular diseases using bone-marrow-derived stem cells. Its drug Prochymal is being tested in Phase III trials for acute graft versus host disease (GvHD) and Crohn's disease.
* Pharmicell Co Ltd, listed in South Korea, produces Heartcellgram-AMI for heart attack patients. The treatment, based on stem cells extracted from the patient's bone marrow, was approved by Korean health regulators.
* Pluristem Therapeutics Inc is using cells from human placentas for a range of diseases, including peripheral artery disease. Pluristem has also licensed its PLX (placental expanded) cells to United Therapeutics Corp to develop a treatment for pulmonary hypertension.
* StemCells Inc is working on therapies to treat damage or degeneration of major organ systems. The company plans to seek regulatory approval by year-end for a trial of the therapy in the dry form of age-related macular degeneration.
(Reporting by Deena Beasley and Toni Clarke; Editing by Tim Dobbyn)
Source: http://www.reuters.com/article/2011/12/04/us-stemcells-fb-idUSTRE7B30FQ20111204

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Συνδύασαν για πρώτη φορά βλαστοκύτταρα και γονιδιακή θεραπεία

Για πρώτη φορά ειδικοί επιστήμονες κατάφεραν να συνδυάσουν τις δύο θεραπείες του μέλλοντος - τη γονιδιακή με τα βλαστοκύτταρα - και να θεραπεύσουν πειραματόζωα με νόσο του ήπατος.

Όταν κάποιος νοσεί, τότε και το γενετικό του υλικό (DNA) έχει πρόβλημα. Αυτό σημαίνει ότι εάν οι ειδικοί πάρουν βλαστοκύτταρα από τον ασθενή, θα μπορούν να αναπτύξουν νέα κύτταρα στον οργανισμό του, στα οποία όμως θα είναι «καταγεγραμμένη» η ασθένεια. Με τη νέα μέθοδο, οι ειδικοί ξεπερνούν αυτό τον σκόπελο.

Επιστήμονες από τον μη κερδοσκοπικό φορέα «Wellcome Trust Sanger Institute» της Βρετανίας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, έκαναν μελέτη στην κιρρωτική νόσο του ήπατος, μια γενετική ασθένεια που προσβάλει ένα άτομα στα 2.000 στην Ευρώπη. Προκαλείται από μια μεταλλαγή σε ένα μόνο ζεύγος των «γραμμάτων» (βάσεων), από τα έξι δισεκατομμύρια που συνθέτουν το γενετικό κώδικα.

Λόγω της πάθησης, ο οργανισμός κρατά εγκλωβισμένη στο ήπαρ την πρωτεΐνη αντιθρυψίνη, η οποία προστατεύει το ίδιο το όργανο και τους πνεύμονες. Η μόνη θεραπεία είναι η μεταμόσχευση ήπατος, η οποία όμως απαιτεί φαρμακευτική αγωγή εφόρου ζωής για την αποτροπή της απόρριψης του μοσχεύματος.

Η ερευνητική ομάδα πήρε δερματικά κύτταρα ασθενούς και τα μετέτρεψε σε βλαστοκύτταρα. Χρησιμοποιώντας ένα μοριακό «νυστέρι», οι επιστήμονες αφαίρεσαν τη μετάλλαξη και τοποθέτησαν το σωστό «γράμμα» στη θέση του, διορθώνοντάς την. Στη συνέχεια, τοποθέτησαν τα βλαστικά κύτταρα στο ήπαρ, όπου παρέμειναν, ωρίμασαν και μετατράπηκαν σε ηπατικά κύτταρα.

Σε πείραμα που έγινε σε ποντίκια, το ήπαρ λειτουργούσε κανονικά ύστερα από έξι εβδομάδες.

Απεριόριστες δυνατότητες  
«Οι δυνατότητες που θα έχουμε με τον συνδυασμό των πιο εξελιγμένων θεραπειών είναι απεριόριστες», δήλωσε ο καθηγητής Ντέιβιντ Λόμας, επικεφαλής της μελέτης.

Θα μπορούσαν για παράδειγμα ασθενείς που έχουν κατεστραμμένα κύτταρα ή ιστούς οργάνων και πρέπει να κάνουν μεταμόσχευση, να χρησιμοποιούν νέα κύτταρα για μεταμόσχευση, τα οποία μάλιστα θα είναι δικά τους και δεν θα τα απορρίπτει ο οργανισμός τους ως ξένα.

Ωστόσο, οι επιστήμονες εκφράζουν επιφυλάξεις, όπως άλλωστε για κάθε τι νέο στο θεραπευτικό τομέα, και τονίζουν πως πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα πειράματα σε ζώα πριν περάσουν στις πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα συναντήσουμε στη νέα μέθοδο, είναι το κόστος», σχολίασε ο πιο αισιόδοξος καθηγητής Ρόμπιν Αλί, που επίσης συμμετείχε στη μελέτη.

Ενήλικα και εμβρυϊκά

Υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες βλαστοκυττάρων. Τα εμβρυϊκά που λαμβάνονται κατά τα πρώτα στάδια ανάπτυξης του εμβρύου, και τα ενήλικα που βρίσκονται σε περιορισμένη ποσότητα στους ιστούς του ενήλικου ατόμου.

Tα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα διαφέρουν από τα ενήλικα ως προς την ικανότητα πολλαπλασιασμού, καθώς διαιρούνται ταχύτερα και επομένως μπορούν να ανανεώνονται αποτελεσματικότερα. Επίσης, διαφέρουν ως προς τη δυνατότητα διαφοροποίησης σε περισσότερα είδη κυττάρων, δηλαδή μπορούν να μετατραπούν ευκολότερα σε νευρικά, δερματικά, ηπατικά κ.λπ..

Τα ενήλικα βλαστοκύτταρα διαφοροποιούνται κυρίως σε κύτταρα του ιστού από τον οποίο προήλθαν. Δηλαδή τα βλαστοκύτταρα του εγκεφάλου διαφοροποιούνται υπό κανονικές συνθήκες σε νευρικά κύτταρα και όχι σε κύτταρα της καρδιάς. Από τη φύση τους τα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα έχουν πολύ περισσότερες δυνατότητες σε θεραπευτικές εφαρμογές.

Πηγή : Τα Νεα online  http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=1&articleID=13692&la=1

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Η ΓΟΝΙΔΙΑΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΑΙΜΟΡΡΟΦΙΛΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΩΝ ΔΙΝΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟΥΣ ΑΙΜΟΡΡΟΦΙΛΙΚΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

Από το Ινστιτούτο Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου της Νεβάδα ανακοινώθηκε η θεραπεία δύο αιμορροφιλικών προβάτων με τη χρήση μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων.  Η αιμορροφιλία προκλήθηκε τεχνητά στα πρόβατα και οι κλινικές της εκδηλώσεις είναι πανομοιότυπες με του ανθρώπου. Είναι μια κληρονομική ασθένεια  του αίματος  που σχετίζεται με το φύλο του ασθενούς, συνήθως η μητέρα είναι ο φορέας της ασθένειας και ο πάσχων τα άρρενα μέλη της οικογένειας. Η αιμορροφιλία χαρακτηρίζεται από ελάττωση της πηκτικότητας του αίματος και σοβαρές αιμορραγίες ακόμα και στους μικροτραυματισμούς. Το 75% των ασθενών διεθνώς δεν έχουν πρόσβαση στη χορήγηση παραγόντων πήξης και οι επαναλαμβανόμενες αιμορραγίες στις αρθρώσεις τους οδηγούν σε μόνιμες αναπηρίες. Η μέθοδος εφαρμόστηκε σε δύο αιμορροφιλικά πρόβατα στα οποία χορηγήθηκαν  ενεργοποιημένα για  τον παράγοντα οκτώ της αιμορροφιλίας (FVIII)  μεσεγχυματικά  βλαστοκύτταρα από τον πατέρα τους. Τα βλαστοκύτταρα αυτά χορηγήθηκαν ενδοπεριτοναϊκά και πολύ γρήγορα άρχισαν να παράγουν τον παράγοντα οκτώ της πήξης που έλειπε από τα αιμορροφιλικά πρόβατα. Οι αιμορραγίες σταμάτησαν θεαματικά και τα πρόβατα μπορούσαν να τρέξουν και να κινηθούν άνετα χωρίς την ταλαιπωρία των ενδοαρθρικών αιμορραγιών. Βιοψία στις αρθρώσεις έδειξε την παρουσία των ενεργοποιημένων μεσεγχυματικών κυττάρων, τα οποία αμέσως μετά τη χορήγηση τους στην περιτοναϊκή κοιλότητα κατευθύνθηκαν προς τις αρθρώσεις, ένα από τα όργανα που πάσχουν στους αιμορροφιλικούς.
Η δημιουργία κυτταρικών σειρών που μπορούν να παράγουν φυσιολογικές ουσίες  και η χορήγησή τους σε ασθενείς οι οποίοι γεννιούνται με έλλειψη αυτών είναι ένα από τα νεότερα και σημαντικότερα επιτεύγματα της ιατρικής. Η  ανωτέρω πειραματική μελέτη στα ζώα μπορεί να έχει άμεση εφαρμογή στον άνθρωπο. Οι αιμορροφιλικοί ασθενείς σήμερα όταν αιμορραγούν λαμβάνουν ενδοφλέβια τον παράγοντα οκτώ της πήξης, ο οποίος τα τελευταία χρόνια συντίθεται στο εργαστήριο και θεωρείται περισσότερο ασφαλής. Παλαιότερα λαμβάνονταν ως παράγωγο του αίματος και πάντα υπήρχε ο κίνδυνος της μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών μέσω  αυτού. Στην περιγραφείσα πειραματική μελέτη τα βλαστοκύτταρα  λήφθηκαν από τον πατέρα, στη συνέχεια τροποποιήθηκαν ώστε να εκκρίνουν τον παράγοντα οκτώ και χορηγήθηκαν ενδοπεριτοναϊκά στα πάσχοντα πρόβατα. Επειδή δεν ήταν του ίδιου του προβάτου παρατηρήθηκαν ήπιες φλεγμονές μέσα στην κοιλιά στην περιοχή όπου χορηγήθηκαν,  οι οποίες όμως δεν επηρέασαν τα αποτελέσματα της μελέτης.
Σήμερα προτείνονται βελτιώσεις της μεθόδου όπου αντί να ενεργοποιούνται ξένα ιστοσυμβατά υγιή βλαστοκύτταρα για να εκκρίνουν τον παράγοντα οκτώ, θα λαμβάνονται τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα του ίδιου του ασθενούς στα οποία θα  γίνεται η διόρθωση του γονιδίου που πάσχει και στη συνέχεια  θα επαναχορηγούνται θεραπευμένα, με σκοπό την αποφυγή αντιδράσεων απόρριψης. Και οι δύο αυτές μέθοδοι θεωρούνται  ελπιδοφόρες στην αντιμετώπιση κληρονομικών ασθενειών.

Operation marks another step forward in stem cell research

Atlanta (CNN) -- A 50-year-old man from Trion, Georgia, is the first person to be injected with stem cells in the upper part of the spinal cord, making him yet another pioneer in the scientific quest to use stem cells to heal.
Richard Grosjean received the treatment Friday. He is part of an ongoing FDA-approved clinical trial that is testing the safety of injecting stem cells into the spinal cords of patients with amyotrophic lateral sclerosis, or ALS, also known as Lou Gehrig's disease.
Grosjean's ALS was diagnosed a little over two years ago, his wife, Tracie, told CNN. He can still walk with a cane, but he has a lot of weakness on his left side and has trouble with his speech.....
.....The cause of ALS is unknown, but the disease is fatal because nerve cells, or neurons, in the brain and spinal cord needed to tell muscles to move, waste away or die. Early in the disease, patients have difficulty speaking and walking, both symptoms Grosjean now has. Eventually, the disease cuts off communication between the brain and chest muscles, so patients can no longer breathe.
Most people die from respiratory failure, according the National Institutes of Health, and most patients die within three to five years of diagnosis.
The team of researchers in this clinical trial is headed by University of Michigan neurologist Dr. Eva Feldman, who designed the trial; neurologist Glass, who is in charge of the clinical trial at Emory University in Atlanta, where patients are getting the injections; and Emory neurosurgeon Boulis, who invented the structure used to safely inject the stem cells into the patient.
In an operation than lasted about four hours, Grosjean received five injections into the cervical, or neck, area of his spinal cord, each delivering 100,000 cells. The cells came from Maryland-based biotech company Neuralstem, which is funding this clinical trial and devised a procedure to grow millions and millions of motor neuron cells from the donated spinal cord tissue of an 8-week-old aborted fetus.......
....Ultimately, the hope is that by injecting the cells into the neck, above the lungs, where the mostly deadly damage is done by ALS, these neural stem cells will reconnect communication from the brain to the muscles, keeping patients alive longer and maybe, one day, curing them.
But that is not the point of the trial at this time. At this point the goal is still to establish that injecting stem cells is safe for the patient, won't cause more damage to the patient, and won't lead to the patient reject the cells. Early data from the first 12 patients, who had injections in the lower back, shows this procedure is safe.
Injecting anything into the spinal cord is very dangerous because it can cause serious damage. To avoid injuring the spinal cord, which is always moving as the patient breathes, the needle delivering the stem cells has to move along with the body.
Boulis invented an apparatus that resembles a miniature oil rig mounted on to the patient's spine. It moves with every breath and holds a super-fine needle through which to inject the stem cells. To prepare for these surgeries, Boulis and his fellow surgeons practiced mounting the apparatus on pigs, which are close in size to humans.......
....... Boulis and his colleagues have come a long way, through trial design; to testing the cells in mice to ensure they don't cause tumors, which sometimes happens with stem cells; to inventing the needle-holding oil-rig-like apparatus; to practicing on many pigs; to perfecting how attach the device to patients.
"Finally we're beginning to inject cells into the segments that control the diaphragm, and to the extent that we are able to do that safely ... this is where we keep people breathing," Boulis said.
And that's ultimately what this clinical trial is about.
Glass described Friday's surgery as being at the beginning of crossing an important threshold. "I think it's a huge step forward. I don't want anyone to think that we have a cure for this disease. We don't. But we now have a whole other way to approach it, and that's really what's exciting and important."
Feldman described the day as the most momentous in their pursuit of using stem cells in the treatment of ALS.......Alan Trounson, president of the California Institute for Regenerative Medicine in San Francisco, agrees, calling the progress in this clinical trial a "big step forward."
Every clinical trial that can show a stem cell procedure to be safe is important, he said.
.........Grosjean, Glass and Boulis are quick to point out that they have to replicate this surgery in other patients. Two more patients will receive the same cell dosages in the near future in this part of the clinical trial.
After telling Tracie Grosjean how well the surgery went, Glass was excited and cautiously optimistic.......
Three days after the surgery, Boulis said the patient was doing well. Neurologically he is where he was before the surgery. His legs and arms are moving, confirming what was monitored throughout the entire surgery. The spinal cord was not damaged....

Read more: CNN  http://edition.cnn.com/2011/11/21/health/stem-cells-als/?hpt=he_c2

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΗΣ ΟΡΑΣΗΣ

Στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Τραπεζών Αίματος παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά κυτταρικές θεραπείες που αφορούν σοβαρές ασθένειες του οφθαλμού οι οποίες  καταλήγουν σε τύφλωση. Τέτοιες ασθένειες είναι η θόλωση του κερατοειδούς και η συγγενής αμαύρωση του οφθαλμού τύπου Leber. Η θόλωση του κερατοειδούς οφείλεται σε τραυματισμούς, εγκαύματα ή φλεγμονές και η συγγενής αμαύρωση είναι κληρονομική ασθένεια, η οποία οφείλεται σε γονιδιακή μετάλλαξη η οποία καταστρέφει τους φωτοϋποδοχείς του αμφιβληστροειδούς. Και οι δύο καταστάσεις οδηγούν σε τύφλωση.
Μέχρι σήμερα η θεραπεία  της θόλωσης του κερατοειδούς ήταν η μεταμόσχευση, για την οποία έπρεπε να βρεθεί ένα υγιές μόσχευμα το οποίο αντικαθιστούσε τον θολωμένο κερατοειδή. Η μέθοδος αυτή έχει ποσοστό επιτυχίας 90-95%, αλλά και αρκετές επιπλοκές οι οποίες οδηγούν σε επώδυνη ανεπάρκεια του μοσχεύματος. Για το λόγο αυτό στη συνέχεια προτάθηκαν κυτταρικές θεραπείες με τη χρήση ενδοθηλιακών κυττάρων που λαμβάνονται από βαθύτερα και μη προσβεβλημένα κύτταρα του ίδιου κερατοειδούς. Τα κύτταρα αυτά στη συνέχεια πολλαπλασιάζονται στο εργαστήριο και τοποθετούνται κατ ευθείαν στον προσβεβλημένο κερατοειδή. Είναι σημαντικό τα κύτταρα που τελικά θα τοποθετηθούν να είναι πολλά, γιατί το 50% των μεταμοσχευθέντων κυττάρων καταστρέφεται στα επόμενα πέντε χρόνια. Επειδή και η μέθοδος αυτή έχει μειονεκτήματα δεδομένου ότι τα κύτταρα λαμβάνονται από προσβεβλημένο κερατοειδή, χρειάζονται πολλαπλασιασμό και καταστρέφονται με την πάροδο του χρόνου για το λόγο αυτό στη συνέχεια προτάθηκε η χρήση των μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων που λαμβάνονται από τον λιπώδη ιστό.
Ο λιπώδης ιστός είναι γνωστό σήμερα ότι περιέχει τον μεγαλύτερο αριθμό βλαστοκυττάρων από οποιοδήποτε άλλον ιστό, τα οποία μπορούν να ληφθούν με ασφάλεια σε μεγάλες ποσότητες με λιποαναρρόφηση και  να χορηγηθούν είτε άμεσα είτε να κρυοσυντηρηθούν και να χορηγηθούν σε επαναλαμβανόμενες δόσεις ανάλογα με την εξέλιξη της αποκατάστασης. Η μέθοδος αυτή φαίνεται ότι είναι πιο ασφαλής και προσιτή  και έχει χρησιμοποιηθεί για τα περισσότερα περιστατικά θόλωσης μέχρι σήμερα.
Το τελείως πρωτοποριακό στο συνέδριο αυτό ήταν η γονιδιακή θεραπεία της συγγενούς αμαύρωσης του αμφιβληστροειδούς για την οποία μέχρι σήμερα δεν υπήρχε καμία θεραπεία και αποτελεί τη συχνότερη αιτία της συγγενούς τύφλωσης στα παιδιά. Η θεραπεία αυτή έγινε στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και ανακοινώθηκε από τον καθηγητή Daniel Chung. Η ασθένεια εκδηλώνεται στην πρώτη παιδική ηλικία με σταδιακή απώλεια της όρασης, μεγάλη ευαισθησία στο φώς, νυσταγμικές κινήσεις των οφθαλμών και τελικά τύφλωση.
Οι γονιδιακές θεραπείες σήμερα αποτελούν τις πιο ελπιδοφόρες θεραπείες για τις κληρονομικές ασθένειες. Βασική προϋπόθεση είναι αρχικά να ανιχνευτεί το  παθολογικό γονίδιο για να μπορεί στη συνέχεια να γίνει και η διόρθωση του. Το υγιές γονίδιο στον πάσχοντα αμφιβληστροειδή μεταφέρεται με τα βλαστοκύτταρα, τα οποία και θα παραμείνουν για πάντα στην πάσχουσα περιοχή φέροντας το υγιές γονίδιο το οποίο είναι υπεύθυνο για τη φυσιολογική λειτουργία των υποδοχέων του φωτός και την όραση.  Τα αρχικά πειράματα έγιναν σε ποιμενικούς τύπου Briads οι οποίοι έχουν έντονη γενετική προδιάθεση για την αμαύρωση και στη συνέχεια σε παιδιά. Κανένα από τα πειραματόζωα και τα παιδιά πριν τη θεραπεία δεν μπορούσε να περπατήσει  ανεξάρτητα, δεν έβλεπε τα εμπόδια και χρειάζονταν τη βοήθεια οδηγού. Μετά τη θεραπεία τα πειραματόζωα και τα παιδιά βάδιζαν παρακάμπτοντας τα εμπόδια και δεν χρειάζονταν πλέον οδηγό. Μέχρι σήμερα τρία παιδιά έχουν θεραπευτεί με επιτυχία και τα πειραματόζωα στα οποία έχει εφαρμοστεί για πρώτη φορά η θεραπεία εννέα χρόνια αργότερα ζουν φυσιολογικά χωρίς πρόβλημα στην όραση.
ΚΟΚΚΩΝΑ ΚΟΥΖΗ-ΚΟΛΙΑΚΟΥ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΑΙΤΡΙΚΗΣ ΑΠΘ

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

ΤΑ ΝΕΑΡΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΥΤΤΑΡΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Αυξάνουν με επιταχυνόμενους ρυθμούς οι δημοσιεύσεις  στον διεθνή ιατρικό τύπο  που αφορούν εφαρμογές των αυτόλογων βλαστοκυττάρων.  Bλαστοκύτταρα που προέρχονται από ιστούς του ίδιου του ασθενούς και χορηγούνται χωρίς προηγούμενη τροποποίηση, θεωρούνται ασφαλή, δεδομένου ότι δεν παρουσιάζουν το φαινόμενο της απόρριψης, ούτε αυξάνουν την πιθανότητα ογκογένεσης.  Αντίθετα τόσο τα εμβρυικά όσο και τα επαγόμενα αυτόλογα βλαστοκύτταρα (iPSC) έχουν αποδειχθεί ογκογόνα.  Επιπλέον τα αυτόλογα βλαστοκύτταρα παρουσιάζουν την ιδιότητα να μεταναστεύουν στο σημείο της βλάβης και να συντελούν στην επούλωσή της, μια ιδιότητα που δεν έχουν ούτε τα εμβρυικά ούτε τα επαγόμενα βλαστοκύτταρα. Αυτό συμβαίνει επειδή ο φυσιολογικός ρόλος των αυτόλογων βλαστοκυττάρων που βρίσκονται στον ανθρώπινο οργανισμό είναι ακριβώς αυτός, δηλαδή να επουλώνουν και να αναγεννούν τους ιστούς μετά από  τραυματισμούς. Ο μηχανισμός αυτός είναι προφανής σε πρωτόγονους οργανισμούς όπως πχ ο αστερίας, οι οποίοι μπορούν να αναγεννούν μετά από τραυματισμό ολόκληρα τμήματα του σώματος τους ή και ολόκληρα άκρα. Στον άνθρωπο η ύπαρξη του μηχανισμού αυτού ανακαλύφθηκε τα τελευταία χρόνια.
Oσο καιρό αναπτύσσεται ο ανθρώπινος οργανισμός δεν γερνάει, θεραπεύει ευκολότερα τις πληγές του και αναρρώνει χωρίς επακόλουθα.  Αυτή η πανάρχαια παρατήρηση έρχεται σήμερα να επιβεβαιωθεί με την ανακάλυψη ότι στα παιδιά και τους εφήβους υπάρχουν στους ιστούς και κυκλοφορούν στο αίμα περισσότερα βλαστοκύτταρα από ότι στους ενήλικες και τα άτομα της τρίτης ηλικίας. Μάλιστα τα βλαστοκύτταρα αυτά έχουν θεραπευτική και αναπλαστική ικανότητα, η οποία είναι αντιστρόφως ανάλογη με την ηλικία του ατόμου. Τόσο μεγαλύτερη όσο νεώτερο είναι το άτομο.  Με την πάροδο της ηλικίας ένας μεγάλος αριθμός των γονιδίων των κυττάρων αυτών απενεργοποιείται ενώ  πολλά άλλα ενεργοποιούνται. Μια πρόσφατη μελέτη σε άτομα από  27 έως  73 ετών έδειξε ότι 432 γονίδια αυξάνουν τη δραστηριότητά τους με την πάροδο της ηλικίας στα βλαστοκύτταρα,  άλλα 432 την μειώνουν, ενώ κλινικές εφαρμογές σε ασθενείς  δείχνουν καλύτερα αποτελέσματα από την αυτόλογη χρήση των βλαστοκυττάρων σε νεώτερα άτομα. Ακόμα και εάν κάποτε  η τεχνολογία των επαγόμενων βλαστοκυττάρων (iPSC) ξεπεράσει το εμπόδιο της ογκογένεσης,  τα νεαρά βλαστοκύτταρα θα είναι το πλέον κατάλληλο υλικό για την τεχνολογία αυτή,  δεδομένου ότι  αυτά μπορούν να μετατραπούν σε επαγόμενα με μικρότερη παρέμβαση στο γενετικό υλικό. 

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Cardiac cells 'heal heart damage'

Stem cells taken from a patient's own heart have, for the first time, been used to repair damaged heart tissue, researchers claim.
The study,published in the Lancet, was designed to test the procedure's safety, but also reported improvements in the heart's ability to pump blood.
The authors said the findings were "very encouraging"
Other experts said techniques with bone marrow stem cells were more advanced and that bigger trials were needed.
The scientists say this is the first reported case of cardiac stem cells being used as a treatment in people after earlier studies had shown benefits in animals.
Improvement
The preliminary trial was on patients with heart failure who were having heart bypass surgery. During the operation, a piece of heart tissue, from the right atrial appendage, was taken.
While the patient was being sewn up, researchers isolated cardiac stem cells from the sample and cultured them until they had about two million stem cells for each patient. The cells were injected about 100 days later.
Doctors measured how efficiently the heart was pumping using the left ventricle ejection fraction - what percentage of blood was leaving one of the heart's main chamber with every beat........
......The heart is not the only source of potentially useful stem cells. Trials have already taken place using stems cells from bone marrow.
Prof Anthony Mathur, from Barts and the London School of Medicine and Dentistry, and Prof John Martin, from University College London, are already conducting large randomised clinical trials.
They are investigating the effect of giving patients stem cells from their own bone marrow, in NHS hospitals, within six hours of a heart attack......

Source: BBC Health News

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

ΑΥΤΟΛΟΓΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΙΜΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΩΝ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΤΕΛΙΚΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ ΗΠΑΤΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ


Το ήπαρ αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα όργανα του σώματος και η διαταραχή της λειτουργίας του συνοδεύεται από σοβαρές παθολογικές καταστάσεις. Το ήπαρ διαθέτει αναγεννητική ικανότητα και ως ένα βαθμό αντιροπεί τη λειτουργία του σε περίπτωση οξείας βλάβης. Από ένα σημείο όμως και μετά η λειτουργία του δεν αντιροπείται με αποτέλεσμα την κίρρωση και την ανεπάρκεια. Η μεταμόσχευση ήπατος, η αντικατάστασή του δηλαδή με ένα υγιές ήπαρ από δότη,  αποτελεί τρόπο θεραπείας η οποία όμως είναι πολύπλοκη και ενέχει σοβαρούς  κινδύνους για τη ζωή του ασθενούς.  Ο σημαντικότερος κίνδυνος είναι επιπλοκές στην  άμεση μετεγχειρητική περίοδο,  ο κίνδυνος της απόρριψης, το υψηλό κόστος  και η δυσκολία  ανεύρεσης  οργάνου.  Αντίθετα η χορήγηση αυτόλογων αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων είναι ασφαλής, ακίνδυνη, εύκολη,  οικονομική , άμεση χωρίς επιπλοκές και δεν απαιτείται νοσηλεία των ασθενών.  Σε 90 ασθενείς με τελικού σταδίου ηπατική ανεπάρκεια χορηγήθηκαν αυτόλογα αιμοποιητικά βλαστοκύτταρα και η πορεία της υγείας τους μελετήθηκε σε σύγκριση με άλλη ομάδα ασθενών τελικού σταδίου στους οποίους όμως δεν έγινε χορήγηση βλαστοκυττάρων.  Το 54% των ασθενών έδειξαν βελτίωση της ηπατικής λειτουργίας με σχεδόν αποκατάσταση των ηπατικών ενζύμων, ενώ στο 13% των ασθενών σταθεροποιήθηκε η κατάστασή τους  και δεν επιδεινώθηκε. Η ομάδα των ασθενών που δεν έλαβε βλαστοκύτταρα παρουσίασε επιδείνωση της υγείας του.
Τα αιμοποιητικά βλαστοκύτταρα εντοπίζονται για μακρό χρονικό διάστημα στο ήπαρ και μάλιστα στα σημεία της νέκρωσης και η διαπιστούμενη βελτίωση της ηπατικής λειτουργίας σχετίζεται άμεσα με τη χορήγηση των βλαστοκυττάρων.
Ανάλογα ήταν και τα αποτελέσματα σε  ασθενείς με τελικού σταδίου μη  αντιροπούμενη κίρρωση στους οποίους χορηγήθηκαν αυτόλογα αιμοποιητικά βλαστοκύτταρα.  Η μελέτη αυτή πήρε την έγκριση του ΝΙΗ των ΗΠΑ.

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

ΕΝΑΡΞΗ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΩΝ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΩΝ ΤΟΥ ΠΛΑΚΟΥΝΤΑ ΤΩΝ ΙΔΙΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ.

Το Πανεπιστήμιο του Τέξας σε συνεργασία με το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Hermann έλαβε άδεια από τον FDA για την έναρξη μελέτης που αφορά την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων χορήγησης βλαστοκυττάρων του ομφαλοπλακουντιακού αίματος των ίδιων των παιδιών στις περιπτώσεις σοβαρών τραυματισμών του εγκεφάλου. Στη μελέτη αυτή μετέχουν παιδιά ηλικίας από 18 μηνών έως 17 ετών που έχουν φυλάξει τα βλαστοκύτταρα του πλακούντα και υποφέρουν από ήπιο έως σοβαρό τραυματισμό του εγκεφάλου. Τα ατυχήματα  αποτελούν τη συχνότερη αιτία θανάτου στα παιδιά και στην πλειονότητά τους αφορούν τραυματισμούς του εγκεφάλου.  Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής αναμένονται  με ιδιαίτερο ενδιαφέρον,  γιατί θα δώσουν τη δυνατότητα  στα παιδιά να βελτιώσουν την κατάσταση της υγείας τους μετά από έναν σοβαρό τραυματισμό  και να αποφύγουν την αναπηρία. Ήδη τα βλαστοκύτταρα του πλακούντα σήμερα σε μεγάλες κλινικές μελέτες  χρησιμοποιούνται σε παγκόσμια κλίμακα για τη θεραπεία της εγκεφαλικής παράλυσης, η οποία οφείλεται σε κακή οξυγόνωση του παιδιού κατά τον τοκετό. Στις περιπτώσεις αυτές τα βλαστοκύτταρα χορηγούνται σε ορισμένες  μελέτες έως την ηλικία των δύο ετών και σε άλλες έως 8 ετών.
Το Γενικό νοσοκομείο της Μασαχουσέτης  τον Απρίλιο του 2011 ανακοίνωσε την εντός 72 ωρών χορήγηση βλαστοκυττάρων σε τραυματισμούς του εγκεφάλου και διατομές του νωτιαίου μυελού.   Το σκεπτικό αυτό στηρίζεται στο γεγονός ότι η άμεση χορήγηση των βλαστοκυττάρων προλαμβάνει  την  οξεία φλεγμονή  και   δημιουργία μη επιθυμητού συνδετικού ιστού στην περιοχή της βλάβης. Έτσι αποφεύγεται η συνεχιζόμενη καταστροφή του νευρικού ιστού, συνεπεία φλεγμονής. Η βλάβη περιορίζεται αμιγώς σε αυτή που προκλήθηκε τη στιγμή του ατυχήματος, δεν σχηματίζεται ουλή και δίδεται η δυνατότητα ταχύτερης   αναγέννησης των νευρώνων. Σε όλες τις ανωτέρω κλινικές μελέτες χρησιμοποιούνται βλαστοκύτταρα του πλακούντα του ίδιου του παιδιού και  ακόμα δεν έχει προταθεί  αλλογενής χρήση ακόμα και από τον ίδιο τον αδελφό.

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΩΡΕΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΩΝ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ

Η κεντρική υπηρεσία παρακολούθησης της ροής δειγμάτων ομφαλοπλακουντιακού αίματος (ΟΠΑ) προς τις συνεργαζόμενες δημόσιες τράπεζες βλαστοκυττάρων των ΗΠΑ (National Cord Blood Inventory), η οποία ιδρύθηκε το 2005,  διαπίστωσε ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει πολύ μικρή άνοδος έως στασιμότητα στις αποθηκευμένες μονάδες ΟΠΑ.  Αν και στα πρώτα χρόνια παρατηρήθηκε μια εντυπωσιακή άνοδος από το 2009 έως σήμερα παρατηρείται  μείωση της ροής των δειγμάτων. Αυτό εν μέρει εξηγείται από τις  νέες θεραπείες οι οποίες προέκυψαν,  στις οποίες χρησιμοποιούνται τα  βλαστοκύτταρα  του ίδιου του παιδιού. Από τις 135.000 μονάδες που συνέλεξαν οι δημόσιες τράπεζες στις ΗΠΑ χορήγησαν τις  1200 και το ποσό που εισέπραξαν δεν κάλυψε τα έξοδα της επιχορήγησης από το  κράτος, τα οποία ανέρχονται σε 1000 δολάρια ανά δείγμα. Η αξία της πώλησης ενός δείγματος κυμαίνεται μεταξύ 22.800-30.000 δολάρια και με τους τρέχοντες ρυθμούς  χορήγησης των μοσχευμάτων, το δημόσιο δεν θα κάνει ποτέ την απόσβεση. Για να μπορέσει η δημόσια τράπεζα να καλύψει τις μειονότητες  θα πρέπει να αυξήσει τα δείγματά της κατά 30%, χωρίς  αυτό να σημαίνει ότι κάθε ασθενής θα έχει σε σύντομο χρόνο ένα συμβατό δείγμα.
Στις  ΗΠΑ λειτουργούν σήμερα 13 δημόσιες τράπεζες οι οποίες αδυνατούν να βοηθήσουν τους μειονοτικούς πληθυσμούς, παρότι  το ΟΠΑ δεν χρειάζεται να είναι απόλυτα συμβατό με τον ασθενή. Οι ασθενείς των μειονοτικών πληθυσμών καθώς και τα παιδιά μικτών γάμων αν δεν έχουν δικά τους ή εντός της οικογένειας βλαστοκύτταρα είναι δύσκολο έως αδύνατο να βρουν ένα αλλογενές συμβατό μόσχευμα.  Η ζήτηση μοσχευμάτων ΟΠΑ σήμερα είναι μικρότερη και παράλληλα με αυτήν και τα έσοδα από τις πωλήσεις.  Η ελάττωση της ζήτησης οφείλεται στα υψηλά κόστη της μεταμόσχευσης, τα οποία  είναι τα υψηλότερα στο Σύστημα Υγείας των ΗΠΑ και αυτό φαίνεται να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα.  Επίσης, ένας ακόμη λόγος της μείωσης των δημοσίων δειγμάτων στις ΗΠΑ, είναι  το γεγονός  ότι ο επιστημονικός κόσμος  αναθεωρεί τις γνώσεις του  σχετικά με τις χρήσεις των βλαστοκυττάρων και ενώ παλαιότερα  η αιματολογία ήταν η μόνη ειδικότητα που επωφελούνταν από το πολύτιμο αυτό υλικό, σήμερα σχεδόν όλες οι ιατρικές ειδικότητες φαίνεται ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν προς όφελος των ασθενών τους βλαστικά κύτταρα.  Ενώ  οι σπάνιες αιματολογικές ασθένειες απαιτούν σε κάποιες περιπτώσεις αλλογενή μεταμόσχευση (που μπορεί όχι μόνο να μην σώσει τον ασθενή αλλά και να αποβεί μοιραία για αυτόν μέσω  απόρριψης του μοσχεύματος ή του συνδρόμου μοσχεύματος κατά του ξενιστή), για τις  περισσότερες και συχνότερες ασθένειες  σήμερα (όπως οι παθήσεις του καρδιαγγειακού, νευρολογικές παθήσεις και σακχαρώδης διαβήτης) χρησιμοποιούνται αυτόλογα βλαστοκύτταρα, δηλαδή κύτταρα του ίδιου του ασθενή.
 Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει δημιουργήσει ειδική επιτροπή  για να αποφασίσει μετά από έρευνα και μελέτη της σύγχρονης βιβλιογραφίας σε ποιες ασθένειες  μπορούν να χρησιμοποιηθούν  βλαστοκύτταρα (αυτόλογα ή αλλογενή) και ποια είναι τα μελλοντικά τους οφέλη. Τα προβλήματα όμως των δημόσιων τραπεζών των ΗΠΑ δεν σταματούν εκεί.  Η αμερικανική  Υπηρεσία Διαχείρισης Πόρων για την Υγεία μετά από μια μελέτη ανακοινώσε ότι από τα δείγματα που συλλέγουν οι δημόσιες τράπεζες, ένα μικρό ποσοστό εν τέλει φυλάσσεται. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στο ίδιο το δείγμα αλλά και σε άλλους παράγοντες. Για παράδειγμα αναφέρουν ότι πολλά δείγματα δεν φτάνουν στην ώρα τους ή στη σωστή κατάσταση στο εργαστήριο, η λήψη από τον γυναικολόγο δεν είναι επαρκής για δημόσια χρήση, οι γονείς δεν συμπληρώνουν πλήρως και σωστά όλα τα έντυπα για να ολοκληρωθεί η δωρεά ή λείπουν από την συσκευασία οι κατάλληλες ετικέτες.
Τέλος, πολλές από τις αμερικανικές τράπεζες ίσως χρειαστεί να διακόψουν την λειτουργία τους αν δεν πληρούν τα νέα και αυστηρά  κριτήρια που έθεσε ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων.  Από τις 20 Οκτωβρίου, θα λειτουργούν μόνο οι δημόσιες τράπεζες που έχουν ελεγχθεί σε όλα τα σταδία  (από το κιτ συλλογής μέχρι την μεταφορά του δείγματος προς μεταμόσχευση) και έχουν λάβει την απαραίτητη πιστοποίηση. Χαρακτηριστικό είναι το ότι θα πρέπει να πιστοποιηθεί ακόμη και το κιτ συλλογής των δημόσιων τραπεζών που θα πρέπει να χρησιμοποιούν εγκεκριμένους ασκούς συλλογής που να αναγράφουν τα απαραίτητα στοιχεία και ιδιαίτερα την ημερομηνία λήξης.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναγνωρίζοντας την σπουδαιότητα των βλαστικών κυττάρων δεν επιτρέπει την ανεξέλεγκτη και αυθαίρετη λειτουργία τραπεζών και οι ίδιες οι τράπεζες εκφράζουν ανησυχίες για το αν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στα κόστη των απαιτήσεων.
(Emily P. Walker, Washington Correspondent, MedPage Today, October 11, 2011)

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Δοκιμή βλαστοκυττάρων με «επισκευασμένες» μεταλλάξεις

Λονδίνο
Επιδιόρθωση μετάλλαξης η οποία ευθύνεται για μια κληρονομική νόσο πέτυχαν Βρετανοί επιστήμονες, κάνοντας ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την εξατομικευμένη ιατρική και συγκεκριμένα προς τη θεραπεία κληρονομικών νόσων. Σύμφωνα με το άρθρο τους στην επιθεώρηση Nature, οι ερευνητές κατάφεραν να επιδιορθώσουν σε βλαστικά κύτταρα ενός ασθενούς μια μετάλλαξη στο γονίδιο της α1-αντιτρυψίνης. Η πρωτεΐνη αυτή προστατεύει τα κύτταρα του ήπατος από την έντονη φλεγμονή και συνέπεια των μεταλλάξεων του γονιδίου της είναι η κίρρωση του ήπατος και το πνευμονικό εμφύσημα.

Η παρέμβαση

Εργαζόμενοι με βλαστικά κύτταρα ασθενούς, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα είδος μοριακού ψαλιδιού για να κόψουν το γονίδιο σε πολύ συγκεκριμένα σημεία. Στη συνέχεια, αντικατέστησαν τη μεταλλαγμένη αλληλουχία του με τη σωστή και καθοδήγησαν τα κύτταρα ώστε να διαφοροποιηθούν σε ηπατικά.

Καθοριστικό ρόλο για την επιτυχία του πειραματισμού είχε η χρήση ενός μοριακού μεταφορέα, ο οποίος όχι μόνο χρησιμοποιήθηκε για να μεταφέρει τη σωστή αλληλουχία στη θέση της μεταλλαγμένης, αλλά στη συνέχεια απομακρύνθηκε από το σημείο. Έτσι, μετά το πέρας του πειράματος, η μόνη αλλαγή που παρέμεινε στα κύτταρα ήταν η επιδιόρθωση της μετάλλαξης.

Πρώτα βήματα

Οι ερευνητές δεν προχώρησαν σε μεταμόσχευση των κυττάρων στον ασθενή από τον οποίο είχαν ληφθεί. Περιορίστηκαν μόνο να καταδείξουν ότι μετά την παρέμβασή τους τα ηπατικά κύτταρα παρήγαγαν ικανές ποσότητες α1-αντιτρυψίνης. Σύμφωνα με δηλώσεις τους ο πειραματισμός τους αποτελεί πρώιμο στάδιο μιας τεχνολογίας που, εφόσον αναπτυχθεί πλήρως, θα παράσχει τεράστια οφέλη στους ασθενείς.

Πηγή: http://health.in.gr/news/scienceprogress/article/?aid=1231133117

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΤΙΚΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ


Η κυτταρική θεραπεία του δέρματος έχει σήμερα αποδειχτεί ως η πλέον ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας της γήρανσης. Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιεί είτε μεσεγχυματικού τύπου βλαστοκύτταρα, είτε ινοβλάστες. Τα βλαστοκύτταρα είναι πρόδρομες μορφές των ινοβλαστών. Οι ινοβλάστες ανήκουν στα μόνιμα κύτταρα του δέρματος τα οποία παράγουν τα σημαντικότερα συστατικά του, όπως την ελαστίνη και το κολλαγόνο, τα οποία ρυθμίζουν τη λειτουργία του και διατηρούν την κατασκευή του.
Με την πάροδο του χρόνου ο αριθμός και η λειτουργική ικανότητά τους ελαττώνονται με αποτέλεσμα να εμφανίζονται ρυτίδες, χαλαρότητα και απώλεια της φωτεινότητας και σφριγηλότητας του δέρματος.
Οι ρυτίδες, άλλοτε επιφανειακές και άλλοτε βαθύτερες, αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της εμφάνισης. Οι κυτταρικές θεραπείες χρησιμοποιούνται εδώ και αρκετά χρόνια στην αποκατάσταση του δέρματος και πρόσφατα έλαβαν έγκριση από τον FDA των ΗΠΑ. Τα βλαστοκύτταρα λαμβάνονται με λιποαναρρόφηση και μετά από κατάλληλο διαχωρισμό εμφυτεύονται στο δέρμα στην περιοχή των ρυτίδων. Θεωρητικά έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες στην αποκατάσταση της περιοχής που εμφυτεύονται, δεδομένου ότι πολλαπλασιάζονται με ταχύτερους ρυθμούς. Τα βλαστοκύτταρα εμφυτεύονται στον υποδόριο συνδετικό ιστό, παίρνουν τη θέση των γηρασμένων ινοβλαστών και στη συνέχεια ανακυκλώνουν με ταχείς ρυθμούς τα φυσικά συστατικά του δέρματος, κυρίως το κολλαγόνο και την ελαστίνη.
Οι ινοβλάστες λαμβάνονται με μια μικρή βιοψία δέρματος και στη συνέχεια καλλιεργούνται για να αναπτυχθεί ένας ικανοποιητικός αριθμός.
Η διαδικασία αυτή συνήθως διαρκεί 3-4 μήνες. Τα αποτελέσματα των δύο μεθόδων δεν φαίνεται να έχουν διαφορές ως προς το τελικό αποτέλεσμα.
Τα βλαστοκύτταρα πλεονεκτούν, γιατί δεν χρειάζονται κυτταρικό πολλαπλασιασμό και η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα, έναντι των 3-4 μηνών που χρειάζονται για την καλλιέργεια οι ινοβλάστες. Εκτός από τις κυτταρικές θεραπείες, συνθετικές ουσίες όπως το δημοφιλές υαλουρονικό οξύ χρησιμοποιούνται ως ενθέματα με τη μορφή γέλης για το γέμισμα των ρυτίδων. Τα αποτελέσματα είναι μικρότερης διάρκειας και συνήθως μετά από έξι μήνες χρειάζεται επανάληψη. Η γνωστή επίσης μέθοδος botox είναι σε χρήση, για ορισμένες όμως θέσεις στο πρόσωπο.
Την ανατομική εικόνα του προσώπου συμπληρώνει το λίπος, το οποίο συμβάλλει στη διαμόρφωση του σχήματός του. Με την πάροδο του χρόνου το λίπος ανακατανέμεται στο σώμα και το περισσότερο συγκεντρώνεται στην περιοχή της κοιλιάς. Έτσι το δέρμα του προσώπου εκτός του ότι χάνει τα φυσικά του συστατικά, χάνει και το υποστηρικτικό λίπος, το οποίο θεωρείται ως ένας άλλος παράγοντας χαλαρότητας. Η μεταφορά λίπους από άλλες θέσεις του σώματος στο πρόσωπο, ενώ παρέχει προσωρινά όγκο στο δέρμα, εν τούτοις δεν φαίνεται να έχει μακροχρόνια αποτελέσματα είτε γιατί τα λιποκύτταρα δεν ενσωματώνονται στο καινούριο περιβάλλον, είτε γιατί τα βλαστοκύτταρα που μέσω αυτού μεταφέρονται είναι συνδεδεμένα με το περιβάλλον τους και δεν είναι ελεύθερα να δράσουν.
Για το λόγο αυτόν, σήμερα ως το καλύτερο αντιγηραντικό του προσώπου είναι είτε η εμφύτευση ινοβλαστών, είτε η εμφύτευση βλαστοκυττάρων στις περιοχές του δέρματος που θέλουμε να αποκαταστήσουμε.

Γράφει: Κουζή - Κολιάκου Κοκκώνα, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστολογίας - Εμβρυολογίας

Πηγή : http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=15968 

Έφτιαξαν ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα με κλωνοποίηση

Ελπίδες για θεραπεία διάφορων ασθενειών

Επιστήμονες στις ΗΠΑ κατόρθωσαν για πρώτη φορά, μετά από αρκετά χρόνια αποτυχημένων προσπαθειών, κάνοντας χρήση μιας τεχνικής κλωνοποίησης, να δημιουργήσουν εξατομικευμένα ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα.

Αυτό το επίτευγμα θα μπορούσε μελλοντικά να οδηγήσει σε νέες θεραπείες διαφόρων ασθενειών, όπως το Πάρκινσον και ο διαβήτης. Πάντως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, χρειάζονται ακόμα νέες βελτιώσεις, μέχρι η τεχνική να έχει πρακτική αξία για τους ασθενείς.

Οι ερευνητές πήραν γενετικό υλικό από δερματικά κύτταρα ενός ενηλίκου και το μετέφεραν σε ωάρια από νεαρές υγιείς και γόνιμες γυναίκες. Αυτό το ωάριο αναπρογραμματίστηκε και δημιούργησε ένα έμβρυο στο πρώιμο στάδιο της βλαστοκύστης (την πέμπτη ημέρα, όταν περιέχει έως 100 κύτταρα), από όλου ελήφθησαν τα βλαστοκύτταρα, τα οποία έχουν τη δυνατότητα στη συνέχεια να μετατραπούν σε άλλα είδη κυττάρων, όπως καρδιάς, νεύρων, οστών, ήπατος κ.α.

Η τεχνική ονομάζεται «μεταφορά πυρήνα σωματικών κυττάρων» και είναι πολλά υποσχόμενη για την ιατρική, ενώ αποτελεί εξέλιξη της μεθόδου με την οποία κλωνοποιήθηκε από ενήλικο κύτταρο, το 1996, το πρώτο θηλαστικό, το διάσημο πρόβατο «Ντόλι».

Το πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι χρησιμοποιεί κύτταρα του ίδιου του ασθενούς και έτσι θεωρείται πιθανότερο ότι τα νέα εξειδικευμένα κύτταρα που θα προκύψουν από τα βλαστικά, με στόχο να αντικαταστήσουν κάποια κατεστραμμένα δεν θα απορριφθούν από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Το νέο επίτευγμα αναζωπυρώνει τις αντιδράσεις όσων αντιτίθενται στην κλωνοποίηση και στην χρησιμοποίηση εμβρυικών βλαστοκυττάρων, για ηθικούς, κοινωνικούς και ιατρικούς λόγους.


 

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Πρώτη κλινική δοκιμή ανθρώπινων βλαστοκυττάρων για τη νόσο Stargardt

Ουάσινκτον
Αμερικανική εταιρία βιοτεχνολογίας θα ξεκινήσει σύντομα την πρώτη κλινική δοκιμή στην Ευρώπη με ανθρώπινα βλαστοκύτταρα ελπίζοντας στην δημιουργία θεραπείας για την σοβαρή και ανίατη, μέχρι τώρα, νόσο Stargardt.

Πρόκειται για μια σοβαρή οφθαλμοπάθεια, που προκαλεί τύφλωση. Η νόσος Stargardt προσβάλλει 80.000 ως 100.000 ανθρώπους στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, γεγονός που την καθιστά μια από τις πλέον διαδεδομένες ασθένειες ανάμεσα στους νέους. Είναι κληρονομική, εμφανίζεται μετά το έκτο έτος της ηλικίας και μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί θεραπεία.

Η εταιρία Advanced Cell Technology (ACT) ανακοίνωσε την Πέμπτη πως οι δοκιμές θα πραγματοποιηθούν στο Νοσοκομείο Moorfields Eye του Λονδίνου σε 12 ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο Stargardt.

«Είναι η πρώτη φορά που δίνεται άδεια για κλινικές δοκιμές με εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα, εκτός Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο Μπομπ Λάνζα, επιστημονικός εκπρόσωπος της εταιρίας.

Η άδεια δόθηκε από την Βρετανική Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας και την Επιτροπή του συμβουλίου για την Γενετική Θεραπεία, διευκρινίζει η εταιρία.

Τον Νοέμβριο του 2010 η ACT είχει λάβει την άδεια από τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ για τις πρώτες δοκιμές με εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα για την θεραπεία της εκφυλιστικής αυτής νόσου. Τα πειράματα που έγιναν σε ποντίκια στα εργαστήρια της ACT δείχνουν βελτίωση της όρασης στο 100% των περιπτώσεων, χωρίς παρενέργειες.

Αν η θεραπεία έχει αποτελέσματα στους ανθρώπους, τα εργαστήρια της ACT ελπίζει να διευρύνει τις δραστηριότητές της και σε άλλες οφθαλμολογικές παθήσεις, από τις οποίες πάσχουν περίπου 30 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Πάντως μέχρι σήμερα μόνο δύο Αμερικανοί έχουν συμμετάσχει στις κλινικές δοκιμές.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα και προγραμματίζουμε δύο νέες δοκιμές για άλλους δύο ασθενείς», τόνισε ο κ.Λάνζα.

Οι έρευνες για θεραπείες που βασίζονται σε βλαστοκύτταρα είναι για πολλούς επιστήμονες η μεγαλύτερη ελπίδα εναντίον ασθενειών όπως ο διαβήτης, η νόσος Πάρκινσον και η νόσο Αλτσχάιμερ, αλλά και η παράλυση εξαιτίας τραυματισμού της σπονδυλικής στήλης.

Η χρηματοδότηση των ερευνών αυτών, που είχαν απαγορευτεί για ηθικούς και θρησκευτικούς λόγους από τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, επαναλαμβάνεται από τον Μάρτιο του 2009 μετά την απόφαση του νυν Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα.

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

ΝΕΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΑΛΛΟΓΕΝΩΝ ΑΙΜΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΜΟΣΧΕΥΜΑΤΩΝ Η ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΠΑΣΧΟΥΝ ΑΠΟ ΑΙΜΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΙΨΗ

Στις κακοήθεις παθήσεις του αίματος εκεί που όλες οι άλλες θεραπείες  αποτυγχάνουν, χρησιμοποιούνται μέθοδοι καταστροφής  του αιμοποιητικού συστήματος  του ασθενή, το οποίο στη συνέχεια αναγεννάτε   χρησιμοποιώντας  αιμοποιητικά βλαστικά κύτταρα από υγιή συμβατό δότη.
Αλλά αν ο ασθενής και ο δωρητής δεν είναι πλήρως ιστοσυμβατοί, τα μεταμοσχευμένα κύτταρα μπορεί να αποτελέσουν  απειλή για αυτόν και αντί να του σώσουν τη ζωή, να επιτεθούν στα όργανά του και να τον οδηγήσουν ακόμα και στο θάνατο.  Αυτό οφείλεται στο ότι τα λεμφοκύτταρα που μέσω του μοσχεύματος μεταφέρονται στο σώμα του ασθενή γίνονται επιθετικά προς τα όργανα του ασθενή με αποτέλεσμα την ανεπάρκεια έως και απόρριψή τους. Η επιπλοκή αυτή ανάλογα με τη βαρύτητα, μπορεί να οδηγήσει τον ασθενή ακόμα και στο θάνατο τις πρώτες μέρες μετά τη μεταμόσχευση. Τώρα, ερευνητές του πανεπιστημίου Thomas  Jefferson έχουν αναπτύξει έναν τρόπο να κάνουν μεταμοσχεύσεις βλαστικών κύτταρων, ακόμη και όταν ο ασθενής  και ο δότης είναι μερικώς ιστοσυμβατοί. Η εξέλιξη αυτή, που αποτελεί έναν από τους στόχους της έρευνας σε όλο τον κόσμο, έχει σημαντικό αντίκτυπο στην σύγχρονη ιατρική.  
Λιγότεροι από τους μισούς λευκούς και μόνο το 10% από άτομα μειονοτικών ομάδων μπορούν να βρουν απόλυτα ιστοσυμβατά βλαστοκύτταρα. Τα κύτταρα αυτά συνήθως προέρχονται από τους αδελφούς των ασθενών ή από δημόσιες τράπεζες. Αν δεν υπάρχει ιστοσυμβατός αδελφός οι πιθανότητες να βρεθούν από την παγκόσμια δεξαμενή απόλυτα ιστοσυμβατά βλαστοκύτταρα μειώνονται δραματικά, ενώ και ο χρόνος που απαιτείται για την εύρεση ιστοσυμβατού μοσχεύματος μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση  και να θέσει σε κίνδυνο την ζωή του ασθενή.
 Η δυνατότητα μεταμόσχευσης βλαστοκυττάρων που είναι μερικώς ιστοσυμβατά,  θα τριπλασιάσει την πιθανότητα ανεύρεσης μοσχεύματος από όπου και αν προέρχεται, δίνοντας νέα ελπίδα για ασθενείς με λευχαιμία, λέμφωμα, δρεπανοκυτταρική αναιμία και άλλες αιματολογικές ασθένειες.
Η καινοτομία της μελέτης αυτής είναι ότι διαχωρίζει τα κύτταρα του δότη  (μόσχευμα-που χορηγείται στον ασθενή-δέκτη μετά τη χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία )σε δυο τμήματα. Το πρώτο τμήμα περιέχει τα βλαστικά κύτταρα τα οποία θα εξελιχτούν σε ώριμα κύτταρα του αίματος και το δεύτερο τμήμα περιέχει τα Τ λεμφοκύτταρα. Αυτά αποτελούν κύτταρα πρώτης γραμμής στην άμυνα ενάντια στα μικρόβια και τους όγκους, των οποίων ο ρόλος είναι να προστατεύουν τους μεταμοσχευμένους ασθενείς από λοιμώξεις και υποτροπή της νόσου. Το πρόβλημα σήμερα είναι ότι τα Τ λεμφοκύτταρα μερικώς συμβατού μοσχεύματος επιτίθενται στους ιστούς και τα όργανα του ασθενή. Οι ερευνητές Grosso και Neal  Flomenberg Διευθυντές της Ογκολογικής μονάδας του  πανεπιστημίου Thomas  Jefferson  γνωρίζοντας την επιθετικότητα των Τ λεμφοκυττάρων δοκίμασαν να δώσουν αρχικά χαμηλή δόση Τ λεμφοκυττάρων και στη συνέχεια χημειοθεραπεία, με σκοπό να ελαττώσουν  τα ενεργά Τ κύτταρα αλλά να παραμείνουν κάποια, αρκετά για να καταπολεμήσουν τις λοιμώξεις και τις υποτροπές των όγκων. Η μέθοδος δοκιμάστηκε σε 27 ασθενείς, 48% των οποίων επιβίωσαν σε αντίθεση με το 20% των ασθενών που συνήθως επιβιώνουν από τις συνηθισμένες μη απόλυτα ιστοσυμβατές μεταμοσχεύσεις.

Βλαστοκύτταρα, το ελιξίριο της ζωής

Μέχρι τώρα, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πιθανόν να γνωρίζουν την θεραπευτική αξία των βλαστικών κυττάρων, δεδομένου ότι μπορούν να γίνουν κάθε άλλο είδος κυττάρων στο ανθρώπινο σώμα.

Ένα από τα κύρια καθήκοντά τους, στην πραγματικότητα, είναι η αντικατάσταση αυτών των άλλων κυττάρων, δεδομένου ότι τα άλλα έχουν αρχίσει να φθάσει στο τέλος της ζωής τους. Μόλις οι άνθρωποι φθάσουν σε προχωρημένη ηλικία, ωστόσο, ακόμη και τα βλαστικά κύτταρα τα ίδια αρχίζουν τρόπο τινά να «σκουριάζουν» και να χάνουν την λειτουργικότητά τους, έτσι όταν ακόμα και αυτά που προορίζονται για να αντικαθιστούν τα φθαρμένα αρχίσουν να δυσλειτουργούν, τότε είναι που εμφανίζονται και τα διάφορα προβλήματα γήρατος.
Μια ομάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο Buck για την Έρευνα περί Γηράνσεως σε συνεργασία με το Georgia Institute of Technology, είναι πολύ πιθανό να είναι στο σωστό δρόμο για την επίλυση του προβλήματος, έχοντας καταφέρει να αντιστρέψουν τη διαδικασία γήρανσης στα ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα των ενηλίκων.

Όταν τα φυσιολογικά κύτταρα γεράσουν, τα άκρα των χρωμοσωμάτων τους μειώνονται και δίχως άδικο θεωρήθηκε ότι πολλά από τα ηλικιακά προβλήματα οφείλονται στη μείωση των άκρων αυτών. Από την άλλη τα ενήλικα βλαστικά κύτταρα διατηρούσαν πλήρη τα άκρα τους, οπότε οι επιστήμονες αναγκαστικά έπρεπε να προσδιορίσουν με έναν πιο ευδιάκριτο τρόπο τον τρόπο που αυτά γερνούσαν.

Για να γίνει αυτό, συνέκριναν το DNA πρόσφατα απομονωμένων ενηλίκων βλαστικών κυττάρων από νέους δότες, με αυτή των αρχέγονων κυττάρων από τους ίδιους δωρητές, τα οποία ωστόσο είχαν υποβληθεί σε μια ταχεία διαδικασία γήρανσης στο εργαστήριο.

Αποδείχτηκε ότι οι περισσότερες από τις βλάβες του DNA στα μεγαλύτερα κύτταρα οφείλεται στη δραστηριότητα συγκεκριμένων τμημάτων του γονιδιώματος των κυττάρων. Ενώ τα νέα κύτταρα είναι σε θέση να περιορίσουν αυτή τη δραστηριότητα και την αντιμετώπιση των ζημιών που προκαλεί, τα μεγαλύτερα κύτταρα δεν είναι.

Με την καταστολή της «συσσώρευσης των τοξικών μεταγραφές» από τις δραστηριότητες αυτές, όμως, οι ερευνητές ήταν σε θέση να αντιστρέψουν τη διαδικασία γήρανσης στα μεγαλύτερα βλαστικά κύτταρα, βασικά ήταν σε θέση ακόμα και να αντιστρέψουν την διαδικασία σε προηγούμενο στάδιο ανάπτυξης.

Η επιστημονική ομάδα εξετάζει τώρα  πώς κατάλληλα ανανεωμένα βλαστικά κύτταρα μπορεί να συμβάλλουν στην θεραπεία εκφυλιστικών παθήσεων όπως η αρθρίτιδα, η οστεοπόρωση και το μεταβολικό σύνδρομο.


Πηγή: http://www.proho.gr/technews/blastokuttara-elixirio-tis-zois

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Η ΓΟΝΙΔΙΑΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΛΕΥΧΑΙΜΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΗ

Μια μικρή ομάδα ασθενών με προχωρημένη λευχαιμία που δεν ανταποκρίνεται στις συμβατικές θεραπείες, φαίνεται να έχει ωφεληθεί από μια ριζοσπαστική νέα μορφή  ανοσοθεραπείας. Για τη θεραπεία της χρόνιας λεμφοκυτταρικής λευχαιμίας (ΧΛΛ) που δεν ανταποκρίνεται σε άλλες θεραπείες, οι επιστήμονες εισάγουν μια γενετικά τροποποιημένη έκδοση των Τ  λεμφοκυττάρων των ίδιων των ασθενών (κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος).  Τα κύτταρα στοχεύουν ειδικά τα λευχαιμικά κύτταρα. Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, οι ασθενείς  βρίσκονται σε πλήρη ή μερική ύφεση. Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες έχουν χρησιμοποιήσει με επιτυχία γονιδιακή θεραπεία για να αντιμετωπίσουν  καρκινικά κύτταρα, και τα αποτελέσματα αυτής της μεθόδου θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και σε άλλες μορφές καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων του όγκου ωοθηκών και του πνεύμονα.
«Αυτή η προσέγγιση της θεραπείας με Τ-λεμφοκύτταρα του ίδιου του ασθενούς είναι διαφορετική και καλύτερη [από τις προηγούμενες απόπειρες ανοσοθεραπείας] επειδή τα κύτταρα έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής από τη στιγμή που εισάγονται στο σώμα  και είναι για περισσότερο χρόνο ενεργά», δήλωσε ο William Chambers, διευθυντής του κλινικού  προγράμματος  έρευνας για τον καρκίνο και ανοσολογίας της American Cancer Society. «Και φαίνεται ότι ένας μικρός αριθμός αυτών των κυττάρων έχει πραγματικά μεγάλο αντίκτυπο», σημείωσε. «Αυτό πρόκειται να αποδειχθεί χρήσιμο και σημαντικό.».  Η πρόκληση τώρα είναι να βρεθεί  ο σωστός στόχος και για άλλες μορφές καρκίνου. Οι ερευνητές, οι οποίοι παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο New England Journal of Medicine και Science Translational Medicine, αφαιρούν τα T λεμφοκύτταρα των ασθενών  και στη συνέχεια προσθέτουν έναν  υποδοχέα που στοχεύει ειδικά το CD19, μία πρωτεΐνη που υπάρχει σε αυτούς τους τύπους καρκινικών κυττάρων. Αυτά τα επεξεργασμένα Τ κύτταρα του ίδιου του ασθενούς, τα οποία επανεισάγονται μετά από την χημειοθεραπεία, είναι επίσης προγραμματισμένα να παράγουν ακόμα περισσότερα καταστρεπτικά κύτταρα. «Αυτή η τροποποίηση καθιστά κάθε γενετικώς τροποποιημένο Τ κύτταρο ικανό να αναζητά και να καταστρέφει όγκους», εξήγησε ο Bruce Levine, αναπληρωτής καθηγητής Παθολογικής Ανατομικής και Εργαστηριακής Ιατρικής στο
Abramson Cancer Center του Πανεπιστήμιου της  Πενσυλβανία στη Φιλαδέλφεια. Στην περίπτωση ενός 64χρονου ασθενή, τα Τ-κύτταρα άρχισαν να σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα εντός δύο εβδομάδων από την πρώτη θεραπεία. Τέσσερις εβδομάδες μετά, δεν παρουσίασε καμία ένδειξη λευχαιμίας. Όλοι οι υπόλοιποι ασθενείς είναι τώρα 10, 11 και 12 μήνες χωρίς περαιτέρω θεραπεία. Υπολογίζεται ότι κάθε ένα Τ λεμφοκύτταρο είναι ικανό να καταστρέψει περίπου 1000 καρκινικά κύτταρα. Τα αποτελέσματα ήταν αρκετά εντυπωσιακά αν λάβουμε υπόψη  ότι κάθε ένας από αυτούς τους ασθενείς είχαν μέχρι πρότινος  δεχτεί την καλύτερη δυνατή φροντίδα και αντιμετώπιση που προσφέρει η συμβατική ιατρική.  Είναι επίσης εξαιρετικά σημαντική η συνολική ανταπόκριση των ασθενών  αλλά και το χρονικό πλαίσιο στο οποίο αυτή επιτεύχθηκε. Επίσης βρέθηκε ότι τα Τ-κύτταρα ήταν ενεργά για τουλάχιστον έξι μήνες. Αυτό είναι σημαντικό γιατί  καρκίνοι τέτοιου τύπου μπορεί να κάνουν μεταστάσεις και να μην ανιχνεύονται με τις συνήθεις απεικονιστικές εξετάσεις.  Μόνο σε έναν ασθενή παρουσιάστηκε πρόβλημα καθώς από την θεραπεία επηρεάστηκαν και τα υγιή κύτταρα του ανοσοποιητικού του συστήματος.
       Η χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία συνήθως εμφανίζεται στη μέση ηλικία σε περίπου 15000 άνδρες και γυναίκες στις ΗΠΑ. Περισσότεροι από 4.000 από αυτούς πεθαίνουν κάθε χρόνο. Οι τρέχουσες θεραπείες περιλαμβάνουν χημειοθεραπεία, μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών και χορήγηση βιολογικών παραγόντων.
Προς το παρόν, η νέα θεραπεία βρίσκεται σε στάδιο κλινικών δοκιμών  για την λευχαιμία και το λέμφωμα. Επόμενο βήμα των ερευνητών  είναι να δοκιμάσουν την προσέγγιση σε ασθενείς που έχουν άλλους CD19-θετικούς όγκους, όπως τα μη-Hodgkin λεμφώματα  και την οξεία λεμφοκυτταρική λευχαιμία, καθώς και σε παιδιά που δεν ανταποκρίνονται στις συμβατικές θεραπείες για παιδικές λευχαιμίες.

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Νέα σελίδα με βλαστοκύτταρα

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα βρετανικής κλινικής μελέτης με εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα. Αυτή τη φορά στόχος των επιστημόνων είναι η αποκατάσταση των βλαβών που προκαλούν τα εγκεφαλικά επεισόδια και η βελτίωση της ποιότητας ζωής του αρρώστου.
Η πρώτη κλινική δοκιμασία της πρωτοποριακής θεραπείας στέφθηκε με επιτυχία και οι ερευνητές μπορούν να προχωρήσουν στην επόμενη φάση. Μπορεί βέβαια ο δρόμος να είναι μακρύς αλλά, όπως λένε οι ειδικοί, έγινε τουλάχιστον το πρώτο βήμα που ίσως να οδηγήσει σε μια καινούργια σελίδα της ιατρικής.
Ειδικότερα, η βρετανική εταιρεία βιοτεχνολογίας ReNeuron Group PLC, που πραγματοποίησε τη μελέτη, ανακοίνωσε χθες ότι η Ανεξάρτητη Επιτροπή Ελέγχου Ασφάλειας Δεδομένων, μετά την ανάλυση και επαλήθευση όλων των στοιχείων που αφορούν τη θεραπεία με την κωδική ονομασία ReN001, πρότεινε τη συνέχισή της με αυξημένη δόση βλαστοκυττάρων.
«Τα δεδομένα που συνελέγησαν από τους εργαστηριακούς ελέγχους, τις νευρολογικές εξετάσεις και τις διάφορες νευρολειτουργικές δοκιμασίες έδειξαν ότι η θεραπεία ReN001 είναι ασφαλής και καλά ανεκτή από τον οργανισμό των ασθενών, στην αρχική δοσολογία», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της εταιρείας.
Πρόκειται για την πρώτη φορά που εφαρμόστηκε η συγκεκριμένη μέθοδος. Στην πρώτη φάση της κλινικής δοκιμής συμμετείχαν τρεις ασθενείς οι οποίοι υποβλήθηκαν σε έγχυση βλαστοκυττάρων νευρώνων, απευθείας στον εγκέφαλο. Με αυτόν τον τρόπο οι ειδικοί ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να αποκαταστήσουν τις βλάβες που προκαλούν τα εγκεφαλικά επεισόδια και να αποκατασταθούν η κινητικότητα και διαύγεια του παθόντος.
Τα βλαστοκύτταρα που χρησιμοποιηθήκαν για τη συγκεκριμένη έρευνα συνελέγησαν από ανθρώπινα έμβρυα, που είχαν χρησιμοποιηθεί και σε άλλη μελέτη για την αποκατάσταση τραυμάτων της σπονδυλικής στήλης.
Ο καθηγητής Κιθ Μούιρ του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, που επιβλέπει τη μελέτη, δεν μπορούσε να κρύψει τον ενθουσιασμό του αφού πλέον μπορεί να δοκιμάσει τα αποτελέσματα της θεραπείας με μεγαλύτερη δόση βλαστοκυττάρων.
Στην επόμενη φάση -η οποία δεν πρόκειται να αρχίσει προ της παρόδου 18 μηνών- θα συμμετάσχουν εννέα ασθενείς.
Ομως, όπως λέει ο Μάικλ Χαντ, ιατρικός διευθυντής της εταιρείας, «ακόμα κι αν όλα πάνε καλά, θα περάσουν αρκετά χρόνια, το λιγότερο μία πενταετία, προτού να είναι εφικτή η ευρεία εφαρμογή της θεραπείας. Η αρχή, όμως, έχει γίνει».
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα είναι ένας από τους πιο ελπιδοφόρους τομείς της ιατρικής, που, ωστόσο, δεν έχει ακόμα επαληθεύσει τις υποσχέσεις για εξεύρεση θεραπειών που θα βάλουν τέλος σε ασθένειες όπως το Πάρκινσον, το Αλτσχάιμερ αλλά και στις τετραπληγίες που προκαλούνται από τραυματισμούς στον νωτιαίο μυελό. Παρά τις ελπίδες που γεννούν, έχουν προκαλέσει και έντονες αντιδράσεις επειδή η συλλογή τους επιβάλλει την καταστροφή εμβρύων. Σήμερα οι ειδικοί ερευνούν τις δυνατότητες των λεγομένων ενήλικων βλαστοκυττάρων.

Πηγή:  Καθημερινή, http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_02/09/2011_454609