Follow on Bloglovin

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

ΕΝΑΡΞΗ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΩΝ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΩΝ ΤΟΥ ΠΛΑΚΟΥΝΤΑ ΤΩΝ ΙΔΙΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ.

Το Πανεπιστήμιο του Τέξας σε συνεργασία με το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Hermann έλαβε άδεια από τον FDA για την έναρξη μελέτης που αφορά την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων χορήγησης βλαστοκυττάρων του ομφαλοπλακουντιακού αίματος των ίδιων των παιδιών στις περιπτώσεις σοβαρών τραυματισμών του εγκεφάλου. Στη μελέτη αυτή μετέχουν παιδιά ηλικίας από 18 μηνών έως 17 ετών που έχουν φυλάξει τα βλαστοκύτταρα του πλακούντα και υποφέρουν από ήπιο έως σοβαρό τραυματισμό του εγκεφάλου. Τα ατυχήματα  αποτελούν τη συχνότερη αιτία θανάτου στα παιδιά και στην πλειονότητά τους αφορούν τραυματισμούς του εγκεφάλου.  Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής αναμένονται  με ιδιαίτερο ενδιαφέρον,  γιατί θα δώσουν τη δυνατότητα  στα παιδιά να βελτιώσουν την κατάσταση της υγείας τους μετά από έναν σοβαρό τραυματισμό  και να αποφύγουν την αναπηρία. Ήδη τα βλαστοκύτταρα του πλακούντα σήμερα σε μεγάλες κλινικές μελέτες  χρησιμοποιούνται σε παγκόσμια κλίμακα για τη θεραπεία της εγκεφαλικής παράλυσης, η οποία οφείλεται σε κακή οξυγόνωση του παιδιού κατά τον τοκετό. Στις περιπτώσεις αυτές τα βλαστοκύτταρα χορηγούνται σε ορισμένες  μελέτες έως την ηλικία των δύο ετών και σε άλλες έως 8 ετών.
Το Γενικό νοσοκομείο της Μασαχουσέτης  τον Απρίλιο του 2011 ανακοίνωσε την εντός 72 ωρών χορήγηση βλαστοκυττάρων σε τραυματισμούς του εγκεφάλου και διατομές του νωτιαίου μυελού.   Το σκεπτικό αυτό στηρίζεται στο γεγονός ότι η άμεση χορήγηση των βλαστοκυττάρων προλαμβάνει  την  οξεία φλεγμονή  και   δημιουργία μη επιθυμητού συνδετικού ιστού στην περιοχή της βλάβης. Έτσι αποφεύγεται η συνεχιζόμενη καταστροφή του νευρικού ιστού, συνεπεία φλεγμονής. Η βλάβη περιορίζεται αμιγώς σε αυτή που προκλήθηκε τη στιγμή του ατυχήματος, δεν σχηματίζεται ουλή και δίδεται η δυνατότητα ταχύτερης   αναγέννησης των νευρώνων. Σε όλες τις ανωτέρω κλινικές μελέτες χρησιμοποιούνται βλαστοκύτταρα του πλακούντα του ίδιου του παιδιού και  ακόμα δεν έχει προταθεί  αλλογενής χρήση ακόμα και από τον ίδιο τον αδελφό.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου