Follow on Bloglovin

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Βλαστοκύτταρα, το ελιξίριο της ζωής

Μέχρι τώρα, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πιθανόν να γνωρίζουν την θεραπευτική αξία των βλαστικών κυττάρων, δεδομένου ότι μπορούν να γίνουν κάθε άλλο είδος κυττάρων στο ανθρώπινο σώμα.

Ένα από τα κύρια καθήκοντά τους, στην πραγματικότητα, είναι η αντικατάσταση αυτών των άλλων κυττάρων, δεδομένου ότι τα άλλα έχουν αρχίσει να φθάσει στο τέλος της ζωής τους. Μόλις οι άνθρωποι φθάσουν σε προχωρημένη ηλικία, ωστόσο, ακόμη και τα βλαστικά κύτταρα τα ίδια αρχίζουν τρόπο τινά να «σκουριάζουν» και να χάνουν την λειτουργικότητά τους, έτσι όταν ακόμα και αυτά που προορίζονται για να αντικαθιστούν τα φθαρμένα αρχίσουν να δυσλειτουργούν, τότε είναι που εμφανίζονται και τα διάφορα προβλήματα γήρατος.
Μια ομάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο Buck για την Έρευνα περί Γηράνσεως σε συνεργασία με το Georgia Institute of Technology, είναι πολύ πιθανό να είναι στο σωστό δρόμο για την επίλυση του προβλήματος, έχοντας καταφέρει να αντιστρέψουν τη διαδικασία γήρανσης στα ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα των ενηλίκων.

Όταν τα φυσιολογικά κύτταρα γεράσουν, τα άκρα των χρωμοσωμάτων τους μειώνονται και δίχως άδικο θεωρήθηκε ότι πολλά από τα ηλικιακά προβλήματα οφείλονται στη μείωση των άκρων αυτών. Από την άλλη τα ενήλικα βλαστικά κύτταρα διατηρούσαν πλήρη τα άκρα τους, οπότε οι επιστήμονες αναγκαστικά έπρεπε να προσδιορίσουν με έναν πιο ευδιάκριτο τρόπο τον τρόπο που αυτά γερνούσαν.

Για να γίνει αυτό, συνέκριναν το DNA πρόσφατα απομονωμένων ενηλίκων βλαστικών κυττάρων από νέους δότες, με αυτή των αρχέγονων κυττάρων από τους ίδιους δωρητές, τα οποία ωστόσο είχαν υποβληθεί σε μια ταχεία διαδικασία γήρανσης στο εργαστήριο.

Αποδείχτηκε ότι οι περισσότερες από τις βλάβες του DNA στα μεγαλύτερα κύτταρα οφείλεται στη δραστηριότητα συγκεκριμένων τμημάτων του γονιδιώματος των κυττάρων. Ενώ τα νέα κύτταρα είναι σε θέση να περιορίσουν αυτή τη δραστηριότητα και την αντιμετώπιση των ζημιών που προκαλεί, τα μεγαλύτερα κύτταρα δεν είναι.

Με την καταστολή της «συσσώρευσης των τοξικών μεταγραφές» από τις δραστηριότητες αυτές, όμως, οι ερευνητές ήταν σε θέση να αντιστρέψουν τη διαδικασία γήρανσης στα μεγαλύτερα βλαστικά κύτταρα, βασικά ήταν σε θέση ακόμα και να αντιστρέψουν την διαδικασία σε προηγούμενο στάδιο ανάπτυξης.

Η επιστημονική ομάδα εξετάζει τώρα  πώς κατάλληλα ανανεωμένα βλαστικά κύτταρα μπορεί να συμβάλλουν στην θεραπεία εκφυλιστικών παθήσεων όπως η αρθρίτιδα, η οστεοπόρωση και το μεταβολικό σύνδρομο.


Πηγή: http://www.proho.gr/technews/blastokuttara-elixirio-tis-zois

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου