Follow on Bloglovin

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ, ΟΠΟΥ Η ΕΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΒΑΔΙΖΕΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Το εργαστήριο Αναγεννητικής Ιατρικής Wake Forest Institute for Regenerating Medicine των ΗΠΑ κάνει πράξη έργα επιστημονικής φαντασίας. Είναι το πρώτο εργαστήριο στον κόσμο που δημιούργησε ανθρώπινη ουρήθρα και  την μέθοδο θα την χρησιμοποιήσει για να βοηθήσει  5 παιδιά τα οποία υποφέρουν από κακώσεις της ουρήθρας  λόγω βαρέων τραυματισμών  της  πυέλου. Οι επιστήμονες πήραν ένα μικρό μέρος από την ουροδόχο κύστη και δημιούργησαν στο εργαστήριο ουρήθρα.  Δεδομένου ότι η ουρήθρα αποτελεί συνεχεία της ουροδόχου κύστης και έχει την ίδια ιστολογική κατασκευή  η δημιουργία της θεωρητικά δεν θα ήταν απίθανη. Στο εν λόγω εργαστήριο μια λογική σκέψη έγινε μεγάλη ιατρική εφαρμογή.
Ανάλογη μέθοδο έχουν εφαρμόσει στο ίδιο εργαστήριο δημιουργώντας πτερύγια αυτιών, τα οποία χορήγησαν σε τραυματισμένα πειραματόζωα.
Επίσης στο ίδιο εργαστήριο έχουν αναπτυχθεί μυς με καλλιέργεια μυϊκών κυττάρων,  που λαμβάνονται από βιοψία. Μέχρι σήμερα η καλλιέργεια και ο πολλαπλασιασμός των μυϊκών κυττάρων στο εργαστήριο δεν ήταν εφικτός.  Έτσι ο τραυματισμός μυός συνοδεύεται  από ελλείμματα και ουλές.  Σήμερα αναμένεται οι μυς που θα αναπτύσσονται στο εργαστήριο αυτό να εμφυτεύονται στις περιοχές των μυϊκών ελλειμμάτων,  στο πρόσωπο στις περιπτώσεις παράλυσης του προσωπικού νεύρου, στις νευροπάθειες και στην αποκατάσταση συγγενών ανωμαλιών του προσώπου , όπως του λυκοστόματος και του λαγώχειλους.   Δεν αποκλείεται βέβαια των μεθόδων αυτών να κάνουν χρήση και οι αθλητές για να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους.
Όλες αυτές οι εφαρμογές ανοίγουν καινούργιους δρόμους στην αποκατάσταση μεγάλων βλαβών που μέχρι σήμερα ήταν αδιανόητη η αποκατάστασή τους.
Κ ΚΟΥΖΗ-ΚΟΛΙΑΚΟΥ
ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου