Follow on Bloglovin

Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΩΝ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ

Οι επιστήμονες  του τμήματος Βιολογίας του  Πανεπιστημίου της Γλασκώβης και οι ορθοπεδικοί του Νοσοκομείου Southern General της πόλης  συνεργάστηκαν για τη δημιουργία μοσχεύματος της κεφαλής του μηριαίου στα επόμενα 10 χρόνια. Η ομάδα των επιστημόνων τον προηγούμενο χρόνο δημιούργησε μια επιφάνεια επάνω στην οποία τοποθέτησε βλαστοκύτταρα. Η επιφάνεια αυτή έχει την κατάλληλη σύσταση ώστε να μπορούν τα βλαστοκύτταρα όχι μόνο να αναπτυχθούν,  αλλά και να διαφοροποιηθούν σε χονδροκύτταρα, ή οστεοκύτταρα,  στην περίπτωση που  θα χρησιμοποιηθούν πλέον αρχέγονα κύτταρα.  Το βασικό υλικό του μοσχεύματος είναι ένα πολυμερές το οποίο ήδη χρησιμοποιείται σε ορθοπεδικές παθήσεις. Οι επιστήμονες θα τοποθετήσουν το υλικό αυτό μέσα στον μυελό των οστών και θα παραμείνει έως ότου καλυφθεί από μεσεγχυματικά κύτταρα, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να διαφοροποιηθούν σε χονδροκύτταρα οστεοκύτταρα. Ανάλογες μέθοδοι τα τελευταία χρόνια έχουν χρησιμοποιηθεί για η δημιουργία τραχείας στα εργαστήρια.
Οι άνθρωποι σήμερα ζουν περισσότερα χρόνια  και οι παθήσεις του ισχίου είναι όλο και συχνότερες. Προσβάλλουν παραγωγικές ηλικίες και επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό το κόστος της υγείας. Τα υλικά που μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνται είναι ανοξείδωτα μέταλλα, πολυαιθυλένιο, τιτάνιο και κεραμικά τα οποία χρήζουν αντικατάστασης μετά από κάποια χρόνια. Πολλά από τα υλικά αυτά αποδομούνται με τα χρόνια και απελευθερώνουν τοξικά υλικά τα οποία επιβαρύνουν την υγεία των ασθενών, εκτός του  ότι συγκεντρώνουν διαφόρων τύπων μικρόβια.  
 Η  συνθετική κεφαλή στηρίζεται σε μια  ειδική βάση και αντικαθιστά την φθαρμένη η οποία και αφαιρείται χειρουργικά και στη θέση της εισάγεται η συνθετική  κατά μήκος του επιμήκη άξονα του μηριαίου οστού. Οι επεμβάσεις αυτές αν λάβουμε υπόψη και την ηλικία των ασθενών είναι τραυματικές και συνοδεύονται από πολύ σοβαρές μετεγχειρητικές επιπλοκές, απειλητικές για τη ζωή των ασθενών.  Οι νεότερες μέθοδοι με τη χρήση των βλαστοκυττάρων είναι ελάχιστα επεμβατικές, δεν συνοδεύονται από επιπλοκές, ανακουφίζουν άμεσα από τα συμπτώματα τον ασθενή και αναβάλλουν ή αναστέλλουν οριστικά βαρύτερες χειρουργικές επεμβάσεις.

Κ ΚΟΥΖΗ-ΚΟΛΙΑΚΟΥ
ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΠΘ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου