Follow on Bloglovin

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Τα βλαστοκύτταρα κατά της ανδρικής στειρότητας

Με τη βοήθεια των βλαστοκυττάρων προσπαθούν οι επιστήμονες να λύσουν το προβλημα της ανδρικής στειρότητας.
Αμερικανοί γενετιστές κατάφεραν να μετατρέψουν σε υγιή κύτταρα παραγωγής σπέρματος, εισάγοντας βλαστοκύτταρα.
Το πείραμα έγινε σε νεαρές αρσενικές μαϊμούδες, που είχαν μείνει στείρες εξαιτίας των παρενεργειών αντικαρκινικής θεραπείας!
Το σπέρμα γονιμοποίησε με επιτυχία ωάρια θηλυκών ζώων και προέκυψαν υγιή έμβρυα.
Το ιατρικό αυτό επίτευγμα πιστεύεται ότι στο μέλλον θα επιτρέψει σε αγόρια που έχουν μείνει στείρα μετά από θεραπεία για παιδικό καρκίνο, να αποκαταστήσουν τη γονιμότητά τους.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Κάιλ Όργουιγκ του τμήματος γυναικολογίας και αναπαραγωγικής ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας "Cell Stem Cell", έκαναν πειράματα με μακάκους.
Εννέα στα 12 ενήλικα ζώα και τρία στα πέντε νεαρά (σε προεφηβική ηλικία) που είχαν χάσει την ικανότητα γονιμοποίησης μετά την λήψη ενός φαρμάκου αντικαρκινικής χημειοθεραπείας, την επανέκτησαν μετά την εμφύτευση των βλαστικών κυττάρων.
Ήδη πολλοί ενήλικες, που πρόκειται να κάνουν αντικαρκινική θεραπεία, επιλέγουν να καταψύξουν δείγματα του σπέρματός τους, αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό να γίνει με μικρα αγόρια, που ακόμα δεν παράγουν σπέρμα. Ωστόσο, η νέα τεχνική ανοίγει το δρόμο, ώστε και στην περίπτωση των παιδιών να υπάρχει μια διασφάλιση για την αποκατάσταση της γονιμότητάς τους μετά την αντικαρκινική θεραπεία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου