το παιδι ερχεται στον κοσμο μαζι με ενα δωρο, τα βλαστικα κυτταρα. η φυλαξη τους ειναι μια πραξη προνοιας.
Τα βλαστικά κύτταρα που περιέχει το αίμα του ομφάλιου λώρου,αν διατηρηθούν, μπορεί να συμβάλλουν στην διατήρηση της υγείας του παιδιού ή ακόμα και να του σώσουν τη ζωή. Η κρυοσυντήρηση βλαστικών κυττάρων σε σταθερές συνθήκες υγρού αζώτου επιτρέπει τη φύλαξη τους πρακτικά επ'άπειρον και τα καθιστά έτοιμα προς χρήση οποιαδήποτε χρονική στιγμή αυτά χρειαστούν.
Το αιμα που κυκλοφορει στα αγγεια του ομφαλιου λωρου δεν ειναι η μονη πηγη βλαστοκυτταρων
Κατα τη γέννηση μπορεί κανείς να φυλάξει επιπλέον βλαστοκύτταρα με αποστράγγιση του πλακούντα,ή να απομονώσει βλαστοκύτταρα απο το σώμα του ομφάλιου λώρου. Μετά τη γέννηση, βλαστοκύτταρα μπορούν να απομονωθούν απο τα πρώτα δόντια,το λίπος αλλα και απο οποιονδήποτε άλλο ιστό, αυτα όμως διαφέρουν απο τα βλαστοκύτταρα του ομφαλικού αίματος
Σημερα τα βλαστοκυτταρα μπορουν να χρησιμοποιηθουν για να θεραπευσουν περισσοτερες απο 70 κακοηθεις ή γεννετικες ασθενειες
Περισσότερα απο 8.000 περιστατικά μεταμόσχευσης βλαστικών κυττάρων του ομφαλίου λώρου έχουν αναφερθεί σε παγκόσμιο επίπεδο για τη θεραπεία ασθενειών του αίματος. Σε κλινικές μελέτες δοκιμάζονται με επιτυχία στη θεραπεία του νεανικού διαβήτη, της καρδιακής ανεπάρκειας μετά απο έμφραγμα και στην εγκεφαλική παράλυση.
στη χωρα μας λειτουργουν ιδιωτικες και δημοσιες τραπεζες φυλαξης βλαστοκυτταρων
Το αντικείμενο λειτουργίας της δημόσιας τράπεζας είναι διαφορετικό απο αυτό της ιδιωτικής. Η δημόσια τράπεζα ασχολείται μόνο με αλλογενή μεταμόσχευση ενω η ιδιωτική με την αυτόλογη και την αλλογενή αλλα μέσα στην οικογένεια.
Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011
ΕΝΑΡΞΗ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΩΝ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΩΝ ΤΟΥ ΠΛΑΚΟΥΝΤΑ ΤΩΝ ΙΔΙΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ.
Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011
ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΩΡΕΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΩΝ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011
Δοκιμή βλαστοκυττάρων με «επισκευασμένες» μεταλλάξεις
Η παρέμβαση
Εργαζόμενοι με βλαστικά κύτταρα ασθενούς, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα είδος μοριακού ψαλιδιού για να κόψουν το γονίδιο σε πολύ συγκεκριμένα σημεία. Στη συνέχεια, αντικατέστησαν τη μεταλλαγμένη αλληλουχία του με τη σωστή και καθοδήγησαν τα κύτταρα ώστε να διαφοροποιηθούν σε ηπατικά.
Καθοριστικό ρόλο για την επιτυχία του πειραματισμού είχε η χρήση ενός μοριακού μεταφορέα, ο οποίος όχι μόνο χρησιμοποιήθηκε για να μεταφέρει τη σωστή αλληλουχία στη θέση της μεταλλαγμένης, αλλά στη συνέχεια απομακρύνθηκε από το σημείο. Έτσι, μετά το πέρας του πειράματος, η μόνη αλλαγή που παρέμεινε στα κύτταρα ήταν η επιδιόρθωση της μετάλλαξης.
Πρώτα βήματα
Οι ερευνητές δεν προχώρησαν σε μεταμόσχευση των κυττάρων στον ασθενή από τον οποίο είχαν ληφθεί. Περιορίστηκαν μόνο να καταδείξουν ότι μετά την παρέμβασή τους τα ηπατικά κύτταρα παρήγαγαν ικανές ποσότητες α1-αντιτρυψίνης. Σύμφωνα με δηλώσεις τους ο πειραματισμός τους αποτελεί πρώιμο στάδιο μιας τεχνολογίας που, εφόσον αναπτυχθεί πλήρως, θα παράσχει τεράστια οφέλη στους ασθενείς.
Πηγή: http://health.in.gr/news/scienceprogress/article/?aid=1231133117
Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011
ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΤΙΚΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ
Έφτιαξαν ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα με κλωνοποίηση
Ελπίδες για θεραπεία διάφορων ασθενειών
Αυτό το επίτευγμα θα μπορούσε μελλοντικά να οδηγήσει σε νέες θεραπείες διαφόρων ασθενειών, όπως το Πάρκινσον και ο διαβήτης. Πάντως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, χρειάζονται ακόμα νέες βελτιώσεις, μέχρι η τεχνική να έχει πρακτική αξία για τους ασθενείς.
Οι ερευνητές πήραν γενετικό υλικό από δερματικά κύτταρα ενός ενηλίκου και το μετέφεραν σε ωάρια από νεαρές υγιείς και γόνιμες γυναίκες. Αυτό το ωάριο αναπρογραμματίστηκε και δημιούργησε ένα έμβρυο στο πρώιμο στάδιο της βλαστοκύστης (την πέμπτη ημέρα, όταν περιέχει έως 100 κύτταρα), από όλου ελήφθησαν τα βλαστοκύτταρα, τα οποία έχουν τη δυνατότητα στη συνέχεια να μετατραπούν σε άλλα είδη κυττάρων, όπως καρδιάς, νεύρων, οστών, ήπατος κ.α.
Η τεχνική ονομάζεται «μεταφορά πυρήνα σωματικών κυττάρων» και είναι πολλά υποσχόμενη για την ιατρική, ενώ αποτελεί εξέλιξη της μεθόδου με την οποία κλωνοποιήθηκε από ενήλικο κύτταρο, το 1996, το πρώτο θηλαστικό, το διάσημο πρόβατο «Ντόλι».
Το πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι χρησιμοποιεί κύτταρα του ίδιου του ασθενούς και έτσι θεωρείται πιθανότερο ότι τα νέα εξειδικευμένα κύτταρα που θα προκύψουν από τα βλαστικά, με στόχο να αντικαταστήσουν κάποια κατεστραμμένα δεν θα απορριφθούν από τον ανθρώπινο οργανισμό.
Το νέο επίτευγμα αναζωπυρώνει τις αντιδράσεις όσων αντιτίθενται στην κλωνοποίηση και στην χρησιμοποίηση εμβρυικών βλαστοκυττάρων, για ηθικούς, κοινωνικούς και ιατρικούς λόγους.
Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011
Πρώτη κλινική δοκιμή ανθρώπινων βλαστοκυττάρων για τη νόσο Stargardt
Πρόκειται για μια σοβαρή οφθαλμοπάθεια, που προκαλεί τύφλωση. Η νόσος Stargardt προσβάλλει 80.000 ως 100.000 ανθρώπους στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, γεγονός που την καθιστά μια από τις πλέον διαδεδομένες ασθένειες ανάμεσα στους νέους. Είναι κληρονομική, εμφανίζεται μετά το έκτο έτος της ηλικίας και μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί θεραπεία.
Η εταιρία Advanced Cell Technology (ACT) ανακοίνωσε την Πέμπτη πως οι δοκιμές θα πραγματοποιηθούν στο Νοσοκομείο Moorfields Eye του Λονδίνου σε 12 ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο Stargardt.
«Είναι η πρώτη φορά που δίνεται άδεια για κλινικές δοκιμές με εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα, εκτός Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο Μπομπ Λάνζα, επιστημονικός εκπρόσωπος της εταιρίας.
Η άδεια δόθηκε από την Βρετανική Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας και την Επιτροπή του συμβουλίου για την Γενετική Θεραπεία, διευκρινίζει η εταιρία.
Τον Νοέμβριο του 2010 η ACT είχει λάβει την άδεια από τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ για τις πρώτες δοκιμές με εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα για την θεραπεία της εκφυλιστικής αυτής νόσου. Τα πειράματα που έγιναν σε ποντίκια στα εργαστήρια της ACT δείχνουν βελτίωση της όρασης στο 100% των περιπτώσεων, χωρίς παρενέργειες.
Αν η θεραπεία έχει αποτελέσματα στους ανθρώπους, τα εργαστήρια της ACT ελπίζει να διευρύνει τις δραστηριότητές της και σε άλλες οφθαλμολογικές παθήσεις, από τις οποίες πάσχουν περίπου 30 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Πάντως μέχρι σήμερα μόνο δύο Αμερικανοί έχουν συμμετάσχει στις κλινικές δοκιμές.
«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα και προγραμματίζουμε δύο νέες δοκιμές για άλλους δύο ασθενείς», τόνισε ο κ.Λάνζα.
Οι έρευνες για θεραπείες που βασίζονται σε βλαστοκύτταρα είναι για πολλούς επιστήμονες η μεγαλύτερη ελπίδα εναντίον ασθενειών όπως ο διαβήτης, η νόσος Πάρκινσον και η νόσο Αλτσχάιμερ, αλλά και η παράλυση εξαιτίας τραυματισμού της σπονδυλικής στήλης.
Η χρηματοδότηση των ερευνών αυτών, που είχαν απαγορευτεί για ηθικούς και θρησκευτικούς λόγους από τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, επαναλαμβάνεται από τον Μάρτιο του 2009 μετά την απόφαση του νυν Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα.
Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011
ΝΕΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΑΛΛΟΓΕΝΩΝ ΑΙΜΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΜΟΣΧΕΥΜΑΤΩΝ Η ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΠΑΣΧΟΥΝ ΑΠΟ ΑΙΜΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΙΨΗ
Αλλά αν ο ασθενής και ο δωρητής δεν είναι πλήρως ιστοσυμβατοί, τα μεταμοσχευμένα κύτταρα μπορεί να αποτελέσουν απειλή για αυτόν και αντί να του σώσουν τη ζωή, να επιτεθούν στα όργανά του και να τον οδηγήσουν ακόμα και στο θάνατο. Αυτό οφείλεται στο ότι τα λεμφοκύτταρα που μέσω του μοσχεύματος μεταφέρονται στο σώμα του ασθενή γίνονται επιθετικά προς τα όργανα του ασθενή με αποτέλεσμα την ανεπάρκεια έως και απόρριψή τους. Η επιπλοκή αυτή ανάλογα με τη βαρύτητα, μπορεί να οδηγήσει τον ασθενή ακόμα και στο θάνατο τις πρώτες μέρες μετά τη μεταμόσχευση. Τώρα, ερευνητές του πανεπιστημίου Thomas Jefferson έχουν αναπτύξει έναν τρόπο να κάνουν μεταμοσχεύσεις βλαστικών κύτταρων, ακόμη και όταν ο ασθενής και ο δότης είναι μερικώς ιστοσυμβατοί. Η εξέλιξη αυτή, που αποτελεί έναν από τους στόχους της έρευνας σε όλο τον κόσμο, έχει σημαντικό αντίκτυπο στην σύγχρονη ιατρική.
Βλαστοκύτταρα, το ελιξίριο της ζωής
Ένα από τα κύρια καθήκοντά τους, στην πραγματικότητα, είναι η αντικατάσταση αυτών των άλλων κυττάρων, δεδομένου ότι τα άλλα έχουν αρχίσει να φθάσει στο τέλος της ζωής τους. Μόλις οι άνθρωποι φθάσουν σε προχωρημένη ηλικία, ωστόσο, ακόμη και τα βλαστικά κύτταρα τα ίδια αρχίζουν τρόπο τινά να «σκουριάζουν» και να χάνουν την λειτουργικότητά τους, έτσι όταν ακόμα και αυτά που προορίζονται για να αντικαθιστούν τα φθαρμένα αρχίσουν να δυσλειτουργούν, τότε είναι που εμφανίζονται και τα διάφορα προβλήματα γήρατος.
Μια ομάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο Buck για την Έρευνα περί Γηράνσεως σε συνεργασία με το Georgia Institute of Technology, είναι πολύ πιθανό να είναι στο σωστό δρόμο για την επίλυση του προβλήματος, έχοντας καταφέρει να αντιστρέψουν τη διαδικασία γήρανσης στα ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα των ενηλίκων.
Όταν τα φυσιολογικά κύτταρα γεράσουν, τα άκρα των χρωμοσωμάτων τους μειώνονται και δίχως άδικο θεωρήθηκε ότι πολλά από τα ηλικιακά προβλήματα οφείλονται στη μείωση των άκρων αυτών. Από την άλλη τα ενήλικα βλαστικά κύτταρα διατηρούσαν πλήρη τα άκρα τους, οπότε οι επιστήμονες αναγκαστικά έπρεπε να προσδιορίσουν με έναν πιο ευδιάκριτο τρόπο τον τρόπο που αυτά γερνούσαν.
Για να γίνει αυτό, συνέκριναν το DNA πρόσφατα απομονωμένων ενηλίκων βλαστικών κυττάρων από νέους δότες, με αυτή των αρχέγονων κυττάρων από τους ίδιους δωρητές, τα οποία ωστόσο είχαν υποβληθεί σε μια ταχεία διαδικασία γήρανσης στο εργαστήριο.
Αποδείχτηκε ότι οι περισσότερες από τις βλάβες του DNA στα μεγαλύτερα κύτταρα οφείλεται στη δραστηριότητα συγκεκριμένων τμημάτων του γονιδιώματος των κυττάρων. Ενώ τα νέα κύτταρα είναι σε θέση να περιορίσουν αυτή τη δραστηριότητα και την αντιμετώπιση των ζημιών που προκαλεί, τα μεγαλύτερα κύτταρα δεν είναι.
Με την καταστολή της «συσσώρευσης των τοξικών μεταγραφές» από τις δραστηριότητες αυτές, όμως, οι ερευνητές ήταν σε θέση να αντιστρέψουν τη διαδικασία γήρανσης στα μεγαλύτερα βλαστικά κύτταρα, βασικά ήταν σε θέση ακόμα και να αντιστρέψουν την διαδικασία σε προηγούμενο στάδιο ανάπτυξης.
Η επιστημονική ομάδα εξετάζει τώρα πώς κατάλληλα ανανεωμένα βλαστικά κύτταρα μπορεί να συμβάλλουν στην θεραπεία εκφυλιστικών παθήσεων όπως η αρθρίτιδα, η οστεοπόρωση και το μεταβολικό σύνδρομο.
Πηγή: http://www.proho.gr/technews/blastokuttara-elixirio-tis-zois