Follow on Bloglovin

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΟΝΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΧΤΟΥΝ ΧΡΗΣΙΜΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΥΕΛΟ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κocaeli της Τουρκίας   (Karaoz E, Demicran PC, et al 2011) ανακοίνωσαν ότι τα βλαστοκύτταρα που απομονώνονται από τον πολφό του δοντιού είναι αποτελεσματικότερα από αντίστοιχα βλαστοκύτταρα  του μυελού των οστών, σε ότι αφορά την ικανότητά τους να μετατρέπονται σε νευρικά και επιθηλιακά κύτταρα. Η ικανότητά τους να μετατρέπονται σε κύτταρα νευρικά εξηγείται από το γεγονός ότι ένα  μέρος του δοντιού στα πολύ αρχικά στάδια διαπλάσσεται   χρησιμοποιώντας βλαστοκύτταρα του αρχέγονου   νευρικού  συστήματος και άρα ένα μέρος από αυτά τα πολύ αρχέγονα κύτταρα παραμένει στο δόντι μετά την οριστική του διάπλαση, στα πλαίσια της πρόβλεψης της φύσης για εφεδρεία κυττάρων προς αποκατάσταση μελλοντικών βλαβών.
Τα νεογιλά δόντια και  οι φρονιμίτες περιέχουν στο εσωτερικό τους, στον λεγόμενο πολφό, αρχέγονα κύτταρα (βλαστοκύτταρα) τα οποία ονομάζονται μεσεγχυματικά.  Τα κύτταρα αυτά χαρακτηρίζονται από έντονο κυτταρικό πολλαπλασιασμό και δυνατότητα μετατροπής σε άλλα είδη κυττάρων, ιδιότητες οι οποίες εκφράζονται εντονότερα σε σχέση  με τα βλαστοκύτταρα του μυελού των οστών.   Τα βλαστοκύτταρα του μυελού των οστών εδώ και πολλά χρόνια χρησιμοποιούνται με ασφάλεια για τη θεραπεία κακοήθων και άλλων  ασθενειών.   Τα βλαστοκύτταρα του δοντιού μέχρι σήμερα έχουν μετατραπεί σε κύτταρα των οστών, των χόνδρων και του λιπώδους ιστού και εκφράζουν δείκτες νευρικών και ενδοθηλιακών κυττάρων. Οι τελευταίες δύο ιδιότητες χαρακτηρίζονται εξαιρετικά σημαντικές δεδομένου ότι δίνουν τη δυνατότητα  στα κύτταρα αυτά να μετατραπούν σε κύτταρα του νευρικού συστήματος και των αγγείων. Η ικανότητα αυτή είναι ισχυρότερη σε σχέση με τα βλαστοκύτταρα του μυελού των οστών.
Έτσι φαίνεται ότι τα κύτταρα αυτά θα μπορούν πέρα από τις μέχρι σήμερα χρήσεις τους στην οδοντιατρική και στην αποκατάσταση του προσώπου και της κεφαλής,  να χρησιμοποιηθούν και στη διόρθωση    εκφυλιστικών  ασθενειών  του νευρικού συστήματος και των αγγείων. Για παράδειγμα τα εγκεφαλικά επεισόδια και το έμφραγμα του μυοκαρδίου. Ήδη το πανεπιστήμιο της Αδελαΐδα στην Αυστραλία  ανακοίνωσε πριν λίγο καιρό ότι οι φρονιμίτες μπορεί να αποδειχτούν χρήσιμοι σε ηλικιωμένους ασθενείς για τη θεραπεία των εγκεφαλικών επεισοδίων.
Πηγή: Human dental pulp stem cells demonstrate better neural and epithelial stem cell properties than bone marrow-derived mesenchymal stem cellsHistochem Cell Biol. 2011 Aug 31. [Epub ahead of print]

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου