Νέους δρόμους για τη θεραπεία σοβαρών και ανίατων μέχρι τώρα ασθενειών έχει ανοίξει η χρήση των βλαστοκυττάρων.
"Θαυματουργές λύσεις στην ιατρική συνήθως δεν υπάρχουν. Ακόμη και ανακαλύψεις που υπόσχονται θαύματα, τις περισσότερες φορές διανύουν πολύ δρόμο μέχρι να φτάσουν στην επιτυχία. Με τα βλαστικά κύτταρα (stem cells, stem = βλαστός ή στέλεχος) όμως, το θέμα διαφέρει", επισημαίνει ο Πρόεδρος της Τράπεζας Αρχέγονων Κυττάρων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και αναπληρωτής Καθηγητής Βιοχημείας Δρ. Γεώργιος Κολιάκος "γιατί μέσα σε λίγα χρόνια, οι υποσχέσεις πέρασαν από το περιβάλλον του εργαστηρίου στην εφαρμογή, προσφέροντας θεραπεία σε περιπτώσεις ασθενειών που μέχρι χθες φαίνονταν ανίατες".
Το 2010 η αιματολογική κλινική του Πανεπιστημίου του Duke των ΗΠΑ χορήγησε σε παιδί ηλικίας 22 μηνών που έπασχε από εγκεφαλική παράλυση αυτόλογη μονάδα βλαστοκυττάρων από το αίμα του ομφαλίου λώρου που φυλάσσονταν στην Ελλάδα. Πρόκειται για την πρώτη μονάδα ομφαλοπλακουντιακού αίματος που έχει φυλαχθεί σε Ελληνική τράπεζα και έγινε δεκτή από αιματολογική κλινική των ΗΠΑ.
‘Η εμπειρία από την παρακολούθηση του πρώτου ελληνόπουλου που πήρε τα βλαστοκύτταρά του πλακούντα του που η οικογένειά του είχε προνοήσει την φύλαξή τους προ εξαμήνου’, σημείωσε ο κ. Κολιάκος, ‘έδειξε σαφή βελτίωση της εικόνας του παιδιού, υποκειμενικά αξιολογούμενη από τη μητέρα, αλλά και αντικειμενικά από τη βελτίωση της ομιλίας η οποία διαπιστώνεται με ειδικά τεστ, την ελάττωση της σπαστικότητας, όπως διαπιστώνεται από τον φυσιοθεραπευτή, τη διόρθωση του στραβισμού και βάδιση με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και καλύτερη ευστάθεια. Η συμμετοχή του παιδιού στη ζωή της οικογένειας και η επικοινωνία του με το περιβάλλον είναι θεαματική. Το παιδί επίσης παρακολουθείται από ομάδα παιδονευρολόγων συνεργατών της Αιματολογικής Κλινικής.
Επιστήμονες που εργάζονται στην Αιματολογική κλινική του Πανεπιστημίου του Duke χορηγώντας βλαστοκύτταρα του αίματος του ομφαλίου λώρου για τη θεραπεία αιματολογικών ασθενειών διαπίστωσαν ότι ένα μέρος τους ανιχνεύεται μέσα στον εγκέφαλο των παιδιών. Η παρατήρηση έχει ιδιαίτερη σημασία διότι μέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι ο εγκέφαλος είναι ένα όργανο αρκετά προστατευμένο και μη εύκολα προσπελάσιμο.
"Από το 2004 είναι γνωστό ότι το αίμα του πλακούντα περιέχει πολυδύναμα κύτταρα τα οποία μπορούν να μετατραπούν σε νευρικά κύτταρα", πρόσθεσε ο κ. Κολιάκος. "Με βάση αυτά τα δεδομένα και γνωστής της ασφάλειας της χρήσης τους κατά τα τελευταία 20 χρόνια, ξεκίνησαν οι πρώτες μελέτες για τη θεραπεία της εγκεφαλικής παράλυσης σε παιδιά. Η μελέτη αυτή εγκρίθηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Υγείας των ΗΠΑ με κωδικό NCT 00593242 από τον οποίο και χρηματοδοτείται. Κριτήρια επιλογής παιδιού με εγκεφαλική παράλυση για να μετάσχει σε αυτό το πρόγραμμα είναι να είναι ηλικίας έως τριών ετών και να διαθέτει κρυοσυντηρημένα δικά του βλαστοκύτταρα από το αίμα του πλακούντα.
Για την εγκεφαλική παράλυση η αλλογενής μεταμόσχευση δεν θεωρείται ασφαλής, λόγω του φόβου της εμφάνισης το συνδρόμου της χρόνιας απόρριψης, η οποία επιδεινώνει την ήδη υπολειπόμενη λειτουργία του εγκεφάλου. Η μικρή ηλικία θεωρείται σημαντικός παράγοντας επιτυχίας, δεδομένου ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διάπλαση του εγκεφάλου και των νεύρων του, με αποτέλεσμα η αποκατάσταση να είναι πιο εύκολη. Αντίστοιχη θεραπεία σε μεγαλύτερες ηλικίες είναι υπό έρευνα".
Πηγή: http://www.iatronet.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου