Follow on Bloglovin

Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Νέες θεραπείες για ανίατες ασθένειες με βλαστοκύτταρα

Το πράσινο φως για τη θεραπεία ανίατων-με τα σημερινά δεδομένα-ασθενειών ανοίγουν οι επαναστατικές θεραπείες με βλαστοκύτταρα. Ο καθηγητής βιοχημείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Τράπεζας Αρχέγονων Κυττάρων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών κος. Γεώργιος Κολιάκος χαρακτηρίζει τα βλαστοκύτταρα φάρμακα του μέλλοντος και παρουσιάζει τις νέες κλινικές εφαρμογές τους σε μια πληθώρα  ιατρικών τομέων, από θεραπείες αντιγήρανσης και αλωπεκίας μέχρι την αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας, των πνευμονικών παθήσεων και της εγκεφαλικής παράλυσης. Σε ότι αφορά  την τελευταία ασθένεια, έγιναν πρόσφατα στην Ελλάδα οι δύο πρώτες αυτόλογες μεταμοσχεύσεις βλαστοκυττάρων (όπου δότης και λήπτης είναι το ίδιο άτομο) σε δύο μικρά παιδιά τα οποία παρουσίασαν εγκεφαλική παράλυση μετά από εγκεφαλική αιμορραγία και η εξέλιξη τους είναι  πολύ ικανοποιητική.

Βλαστοκύτταρα σε αυτόλογες μεταμοσχεύσεις

Αυτόλογες μεταμοσχεύσεις βλαστοκυττάρων γίνονται σε πνευμονικές παθήσεις, αυτόανοσα νοσήματα, καθώς και ασθενείς που έχουν υποστεί βλάβη από εγκεφαλικό επεισόδιο  ή υποφέρουν από τελικού σταδίου καρδιακή ανεπάρκεια και χρειάζονται τόνωση  της καρδιακής τους λειτουργίας, μαζί με την τεχνητή καρδιά που διαθέτουν. Ο κ. Κολιάκος εξηγεί γιατί οι αυτόλογες μεταμοσχεύσεις βλαστοκυττάρων-που έχουν βρεθεί συχνά στο στόχαστρο επιστημονικών συζητήσεων και πολλοί τις αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό αποτελούν κατάλληλη θεραπεία γι αυτά τα νοσήματα: «Όταν ο ασθενής πάσχει από σοβαρή και χρόνια  ασθένεια, όπως η εγκεφαλική παράλυση, δεν μπορούμε να του χορηγήσουμε βλαστοκύτταρα από άλλο δότη (αλλογενή μεταμόσχευση) γιατί είναι σαν να του δημιουργούμε ένα νέο ανοσοποιητικό σύστημα που θα αντιδράσει με τα όργανά του και θα τον σκοτώσει.  Για να μην γίνει αυτή η οξεία αντίδραση πρέπει παράλληλα να του χορηγήσουμε χρονίως ανοσοκατασταλτικά φάρμακα ή και χημειοθεραπεία, όπως κάνουμε στους ασθενείς που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση ενός οργάνου (π.χ. νεφρού).

Βλαστοκύτταρα σε αλλογενείς μεταμοσχεύσει

Αντίθετα, οι αυτόλογες μεταμοσχεύσεις βλαστοκυττάρων δεν εφαρμόζονται σε κληρονομικά νοσήματα του αιμοποιητικού συστήματος όπως οι παιδικές λευχαιμίες ή η μεσογειακή και δρεπανοκυτταρική αναιμία. Σε αυτές τις περιπτώσεις  γίνονται αλλογενείς μεταμοσχεύσεις βλαστοκυττάρων (από άλλο δότη) γιατί τα βλαστοκύτταρα του λήπτη φέρουν και τα ίδια την βλάβη και συνεπώς είναι άχρηστα γι αυτόν.

Πηγές για βλαστοκύτταρα

Πηγές βλαστοκυττάρων είναι  ο ομφάλιος λώρος από όπου-κατά τον τοκετό-συλλέγονται τα ομφαλοπλακουντιακά και τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα  στη γέννηση  του παιδιού, καθώς και ο νωτιαίος μυελός, ο λιπώδης ιστός και προσφάτως ο πολφός των δοντιών. Ο νωτιάιος μυελός ο λιπώδης ιστός και ο πολφός των φοντιών χρησιμοποιείται για τους σημερινούς  ενήλικες ασθενείς καθώς δεν υπήρχε παλιότερα η  δυνατότητα να κρατηθούν βλαστοκύτταρα κατά τη γέννησή τους.  Ο κ. Κολιάκος επισημαίνει ότι μόνο 10% των μονάδων βλαστοκυττάρων από τον ομφάλιο λώρο συλλέγεται στην Ελλάδα  και  διατηρείται σε τράπεζες βλαστοκυττάρων, ενώ το 85-90%  των μονάδων βλαστοκυττάρων που θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν από τους τοκετούς καταλήγει στην αποτέφρωση με τα υπόλοιπα νοσοκομειακά απόβλητα.  Καθώς πρόκειται για πολυδύναμα βλαστοκύτταρα με μεγάλες θεραπευτικές δυνατότητες στη νέα εποχή της αντιγραφικής ιατρικής που ανοίγεται μπροστά μας,  κ. Κολιακός απευθύνει έκκληση στους γονείς να κρατούν τα βλαστοκύτταρα του παιδιού τους ή να τα δωρίζουν στις δύο δημόσιες τράπεζες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ώστε να μην πηγαίνουν  χαμένα.

Τα βλαστοκύτταρα στην αντιγήρανση

Όπως επισημαίνει ο καθηγητής Terry Grossman  το μεγάλο στοίχημα για τα βλαστοκύτταρα είναι η αξιοποίηση τους σε αντιγηραντικές θεραπείες:  «Αν στο μέλλον και σε ένα φουτουριστικό σενάριο που ωστόσο θα επαληθευτεί μετά από 50 ή 100 χρόνια η ιατρική θα διαθέτει νανοβακτήρια (nanobugs), που θα κυκλοφορούν μέσα στον οργανισμό μας ελεύθερα εξοντώνοντας μικροοοργανισμούς και θεραπεύοντας λοιμώξεις, τότε με τα σημερινά δεδομένα τα  πολυδύναμα βλαστοκύτταρα είναι αυτά τα νανοβακτήρια».   Εδώ και χρόνια ο λιπώδης ιστός που είναι 1000 φορές πλουσιότερος σε μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα από τον νωτιαίο μυελό  χρησιμοποιούνταν σε θεραπείες αισθητικής για το γέμισμα των ρυτίδων. Τέτοιου είδους θεραπείες θα αποτελέσουν το μέλλον της επιστήμης της ομορφιάς, ενώ ήδη εφαρμόζονται και για την αντιμετώπιση της φαλάκρας.

Κόστος για  θεραπείες με βλαστοκύτταρα

Το κόστος αυτών των θεραπειών με βλαστοκύτταρα κυμαίνεται στα κέντρα του εξωτερικού από 7.500 ευρώ έως 25.000 ευρώ, ενώ 25.000 ευρώ κοστολογείται και η μεταμόσχευση μιας μονάδας αλλογενών ομφαλοπλακουντιακών βλαστοκυττάρων από δότη σε άλλο λήπτη. Τα ίδια τα βλαστοκύτταρα δεν έχουν τιμή, καθώς δεν είναι προς πώληση αλλά δωρίζονται όπως ισχύει με το σπέρμα, τα ωάρια και το βιολογικό υλικό. (Η πώλησή τους θεωρείται ιατρικώς ανήθικη). Ωστόσο κόστος έχει η συντήρηση, μεταφορά και επεξεργασία τους στο εργαστήριο ώστε να βεβαιωθεί ότι είναι «καθαρά», απαλλαγμένα από ιούς και μικρόβια και συνεπώς κατάλληλα για θεραπευτική χρήση.

Της Αλεξίας Σβώλου

Πηγή: http://www.healthview.gr/node/17937

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου