Follow on Bloglovin

Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Ανάπλαση κατεστραμμένου κερατοειδή με τη χρήση βλαστοκυττάρων

Ηράκλειο
 
Στο Ινστιτούτο Οπτικής και Όρασης (IVO), της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και συγκεκριμένα στο Βαρδινογιάννειο Εργαστήριο Μεταμοσχεύσεων και Μικροχειρουργικής Οφθαλμού (ΒΕΜΜΟ), πραγματοποιήθηκε η πρώτη εφαρμογή στελεχιαίων κυττάρων σε άνθρωπο για την ανάπλαση κατεστραμμένου κερατοειδή, ύστερα από μικροβιακή κερατίτιδα.

Tο περιστατικό αυτό δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Graefe's Archive for Clinical and Experimental Ophthalmology (Topical application of autologous adipose-derived mesenchymal stem cells (MSCs) for persistent sterile corneal epithelial defect. 2012; 250 (3):455-7) και αποτελεί την πρώτη σχετική δημοσίευση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Συγκεκριμένα, λίπος ελήφθη από τον ίδιο τον ασθενή με τη διαδικασία της λιποαναρρόφησης. Το λίπος επεξεργάστηκε με ειδική κατεργασία που αναπτύχθηκε στο Εργαστήριο Μοριακής Ενδοκρινολογίας του ιδίου τμήματος και από αυτό απομονώθηκαν περί τα τρία εκατομμύρια μεσεγχυματικά στελεχιαία κύτταρα. Τα τελευταία μεταφέρθηκαν την ίδια ημέρα χωρίς να υποβληθούν σε περαιτέρω πολλαπλασιασμό στην αλλοίωση στου πάσχοντος κερατοειδούς.

Αποκατάσταση της βλάβης επήλθε σε χρονικό διάστημα σαράντα περίπου ημερών. Με τον τρόπο αυτό επετεύχθη ανάπλαση του κατεστραμμένου κερατοειδή με υλικό απολύτως βιοσυμβατό (αφού προέρχεται από το λίπος του ίδιου του ασθενή), καταργώντας την ανάγκη για μεταμόσχευση.

Πρόκειται για σημαντικό επίτευγμα, το οποίο ανοίγει το δρόμο για τη χρήση των αυτόλογων προερχομένων από λίπος στελεχιαίων κυττάρων μεσεγχυματικής προέλευσης και σε μία σειρά άλλων παθήσεων του οφθαλμού πλην του κερατοειδή, όπως το γλαύκωμα και οι εκφυλιστικές παθήσεις του αμφιβληστροειδή.....
 
Διαβάστε όλο το άρθρο / Πηγή: in.gr http://health.in.gr/news/scienceprogress/article/?aid=1231187286

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου