Follow on Bloglovin

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

ΧΡΗΣΕΙΣ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΩΝ ΤΟΥ ΟΜΦΑΛΟΠΛΑΚΟΥΝΤΙΑΚΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΒΑΡΙΩΝ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΩΝ

Η MAYO CLINIC ανακοίνωσε  την έγκριση κλινικής μελέτης για τη θεραπεία συγγενών καρδιοπαθειών με τη χρήση βλαστοκυττάρων του ομφαλοπλακουντιακού αίματος του ίδιου του παιδιού. Η χρήση των βλαστοκυττάρων αφορά τις χειρουργικές επεμβάσεις για τη διόρθωση της υποπλαστικής αριστεράς κοιλίας. Η ατελής διάπλαση της αριστερής κοιλίας δημιουργεί μεγάλα προβλήματα οξυγόνωσης στα νεογνά  και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Λόγω του μεγάλου μεγέθους της καρδιακής βλάβης η αποκατάσταση της καρδιάς γίνεται κατά στάδια και σε βάθος χρόνου. Στην πρώτη φάση της μελέτης περιλαμβάνονται 10 παιδιά τα οποία υποβάλλονται σταδιακά σε τρεις χειρουργικές επεμβάσεις  αποκατάστασης, ξεκινώντας από τους πρώτους μήνες της ζωής μέχρι να επιτευχθούν φυσιολογικά επίπεδα οξυγόνωσης και όγκου εξώθησης  αίματος από την αριστερά κοιλία.  Η διάγνωση της υποπλασίας της αριστεράς κοιλίας γίνεται υπερηχογραφικά κατά την ενδομήτρια ζωή και  για το λόγο αυτό κατά τη γέννηση συλλέγεται το ομφαλοπλακουντιακό αίμα το οποίο στέλνεται στα εργαστήρια της  MAYO CLINIC για επεξεργασία και φύλαξη των βλαστοκυττάρων. Η πρώτη χειρουργική επέμβαση γίνεται  αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού και βελτιώνεται σημαντικά η οξυγόνωση του αίματος, ενώ η δεύτερη γίνεται μεταξύ του  4 ου  -6 ου  μήνα και στην διάρκεια αυτής της επέμβασης γίνεται έγχυση των βλαστοκυττάρων μέσα στον καρδιακό μυ. Αναμένεται αύξηση του όγκου εξώθησης  και της   ελαστικότητας της καρδιάς. Περίπου 960  παιδιά γεννιούνται κατά έτος στις ΗΠΑ με υποπλασία της αριστερής κοιλίας  και αναμένεται ο συνδυασμός της χειρουργικής επέμβασης και των βλαστοκυττάρων να βελτιώσει η λειτουργία της καρδιάς των παιδιών αυτών και να περιορίσει το μέγεθος των καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων.


 Κ. ΚΟΚΚΩΝΑ ΚΟΥΖΗ-ΚΟΛΙΑΚΟΥ

Γεννήθηκε παιδί που θα ζήσει μέχρι τα 150

Σε μια συγκλονιστική αποκάλυψη προχώρησε Βρετανός γιατρός, ο οποίος δήλωσε ότι ο πρώτος άνθρωπος που θα σπάσει το φράγμα του θανάτου και θα ζήσει μέχρι τα 150 του χρόνια, έχει, ήδη, γεννηθεί.
Η συνταρακτική αυτή ανακοίνωση, που έφερε τα πάνω κάτω στους ιατρικούς κύκλους, έγινε από τον άγγλο γεροντολόγο Όντρεϋ Ντε Γκρέυ, επικεφαλής ενός επιστημονικού Ιδρύματος που ειδικεύεται στην έρευνα για τη μακροζωία. Ο Δρ.Γκρέυ μάλιστα προχώρησε κι άλλο στις δηλώσεις του αφήνοντας με ανοιχτό το στόμα τους δημοσιογράφους:
« Πριν το παιδί αυτό συμπληρώσει τα 20 του χρόνια, θα έχει έρθει στη ζωή και ο άνθρωπος που θα ζήσει μία χιλιετηρίδα», είπε ο Δρ. Γκρέυ λίγο πριν πραγματοποιήσει διάλεξη στο Βασιλικό Ινστιτούτο Επιστήμης της Βρετανίας και συμπλήρωσε:
« Εχουμε 50% πιθανότητες να καταφέρουμε να ελέγξουμε ιατρικά τη γήρανση σε ένα πολύ αποφασιστικό επίπεδο, μέσα στα επόμενα 25 χρόνια».
Ο δόκτωρ Γκρέυ εκτιμά ότι ο θεράπων - γιατρός του μέλλοντος θα παρεμβαίνει με απλές ιατρικές πράξεις για να «συντηρεί» τον οργανισμό, αλλά και να αναζωογονεί το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενή. Με συχνές επισκέψεις ... συντήρησης στο γιατρό, που θα περιλαμβάνουν γονιδιακές και βλαστοκυτταρικές θεραπείες, ο ασθενής από την άλλη, θα πετυχαίνει να διατηρεί τον οργανισμό του σε καλή φόρμα και παράλληλα θα κερδίζει το ζητούμενο : περισσότερα και πιο ποιοτικά χρόνια ζωής.
Ο Βρετανός επιστήμονας περιγράφει τη γήρανση ως μια μακροχρόνια συσσώρευση μοριακών και κυτταρικών βλαβών σε ολόκληρο το ανθρώπινο σώμα:
«Η ιδέα είναι να εφαρμόσει κανείς προληπτική γηριατρική, κατά την οποία θα μπορούμε κατά διαστήματα να επιδιορθώνουμε τη μοριακή και κυτταρική ζημιά, πριν φτάνει στο απροχώρητο και πριν εξαπλωθεί σε μεγάλη έκταση»
Η αύξηση του προσδόκιμου της ζωής ( αύξηση των ορίων ηλικίας ) είναι το μεγάλο ζητούμενο, αλλά και πρόκληση για την επιστήμη. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει πολλά. Οι ολοένα και αυξανόμενες επιτυχίες της ιατρικής επιστήμης στην κατεύθυνση της θεραπείας ασθενειών έχουν αυξήσει ετησίως και κατά μέσο όρο τα όρια ηλικίας, σε τουλάχιστον 3 μήνες και έτσι τώρα οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα υπάρχουν πολλοί εκατονταετείς άνθρωποι σε ολόκληρο τον πλανήτη, έως το έτος 2030.
Στις μέρες μας, ο μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωπος ήταν Ιάπωνας και έζησε μέχρι την ηλικία των 122 ετών, ενώ, μόνο το 2010 περισσότεροι από 44.000 άνθρωποι κατόρθωσαν να συμπληρώσουν έναν ολόκληρο αιώνα ζωής. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, πάντως, για την επέκταση της μακροζωίας είναι η παγκόσμια αύξηση της παχυσαρκίας, αλλά και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.



Source/Read more: 

http://www.newsbomb.gr/blogs/story/324200/apokalypsi-sok--gennithike-paidi-poy-tha-zisei-mehri-ta-150#ixzz2Yiu9qF6H

Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΦΥΛΑΞΗΣ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει οδηγήσει πολλές τράπεζες φύλαξης  βλαστοκυττάρων σε εκπτώσεις της ποιότητας της υπηρεσίας.  Έτσι θα διαπιστώσετε ότι πολλές από αυτές κατήργησαν τις πιστοποιήσεις ,  οι οποίες αποτελούν τις μόνες ισχυρές αποδείξεις σωστής επεξεργασίας και καλής ποιότητας των βλαστοκυττάρων.
Θα σας περιγράψουμε  τα κριτήρια σωστής επιλογής τράπεζας φύλαξης των βλαστοκυττάρων,  τα οποία θα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς πριν  πάρουν την απόφασή τους:
1. Είναι πολύ σημαντικό να έχουν γίνει χρήσεις  βλαστοκυττάρων που φυλάσσονται στην τράπεζα που οι γονείς σκέφτονται να επιλέξουν,  πόσες φορές  και για ποιές  ασθένειες.  Η χορήγηση  βλαστοκυττάρων σημαίνει ότι η τράπεζα εμπιστεύεται την ποιότητα των δειγμάτων που έχει φυλάξει, γνωρίζει τη διαδικασία της απόψυξης  και  ανά πάσα στιγμή μπορεί να βρει   το δείγμα στα δοχεία φύλαξης και να προχωρήσει στη διαδικασία της απόψυξης.
2. Θα πρέπει  η τράπεζα να τηρεί  αρχείο παρακολούθησης των ασθενών μετά την χορήγηση και   να καταγράφονται τα αποτελέσματα  της χορήγησης.
3. Να  έχουν   ανακοινωθεί τα αποτελέσματα των θεραπευτικών χρήσεων σε ιατρικά συνέδρια ή να  έχουν δημοσιευτεί  σε ιατρικά περιοδικά. Αυτό αποτελεί και την καλύτερη απόδειξη σωστής επεξεργασίας και αποτελεσματικής θεραπευτικής χρήσης.
4. Πολύ σημαντικό  είναι το ποσοστό της βιωσιμότητας  των βλαστοκυττάρων μετά την απόψυξη. Υψηλό ποσοστό βιωσιμότητας έχουν τα βλαστοκύτταρα όταν  μεταφέρονται άμεσα από το μαιευτήριο στο εργαστήριο, επεξεργάζονται και κρυοσυντηρούνται σωστά και υπάρχει εμπειρία στη διαδικασία της  απόψυξης.  Οι γονείς πρέπει να ζητούν το εργαστηριακό αποτέλεσμα της βιωσιμότητας μετά την απόψυξη για  κάθε θεραπευτική χρήση.
5. Ποιες και πόσες διαπιστεύσεις-πιστοποιήσεις    έχει η εταιρεία και το εργαστήριο. Οι διαπιστεύσεις-πιστοποιήσεις     είναι διεθνείς  και εθνικές. Οι γονείς πρέπει να απαιτούν και τις δύο.  Οι διεθνείς δίνουν τη δυνατότητα να μπορούν να χρησιμοποιούνται τα βλαστοκύτταρα σε όλες τις χώρες του εξωτερικού και στην  Ελλάδα, ενώ οι εθνικές περιορίζουν τη χρήση εντός Ελλάδας. Οι γονείς θα πρέπει να ανατρέχουν ιστοσελίδες των Οργανισμών Πιστοποίησης όπου υπάρχουν αναρτημένοι πίνακες   πιστοποιήσεων, με τα ονόματα των διαπιστευμένων εργαστηρίων, εφ όσον είναι σε ισχύ η πιστοποίηση.  Σε αντίθετη  περίπτωση η πιστοποίηση έχει καταργηθεί.  Η πιστοποίηση-διαπίστευση είναι μια μακρά και ανά τακτά διαστήματα επαναλαμβανόμενη διαδικασία ελέγχου του εργαστηρίου από εξωτερικούς αξιολογητές απόλυτα αδιάβλητη και αξιόπιστη.
6. Τα τελευταία χρόνια εκτός από τα βλαστοκύτταρα  του  ομφαλοπλακουντιακού  αίματος (αιμοποιητικά) χρησιμοποιούνται και τα βλαστοκύτταρα του ιστού του ομφαλίου λώρου, τα οποία ονομάζονται μεσεγχυματικά. Τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα  χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με τα αιμοποιητικά βλαστοκύτταρα για τη θεραπεία κακοήθων ασθενειών, στις αυτοάνοσες παθήσεις, όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, διαβήτης τύπου Ι, ελκώδης κολίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα, στα εγκαύματα, κατάγματα, διαβητικά έλκη και οστεοαρθρίτιδα.
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς σχετικά με την λήψη και αποθήκευση αυτών των κυττάρων:
Α. Τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα συλλέγονται από ΟΛΟ ΤΟ ΜΗΚΟΣ ΤΟΥ ΟΜΦΑΛΙΟΥ ΛΩΡΟΥ  που είναι περίπου 50cm. ΠΡΟΣΟΧΗ:    οι γονείς να απαιτούν  τη λήψη όλου του ομφάλιου λώρου και όχι ενός μικρού τμήματος. Το μικρό τμήμα περιέχει ένα μέρος από το σύνολο των  βλαστοκυττάρων που περιέχονται στα 50 cm.
Β. Ολόκληρος ο ομφάλιος λώρος υποβάλλεται σε ειδική  επεξεργασία απομόνωσης των μεσεγχυματικών  βλαστοκυττάρων τα οποία καταμετρούνται και στη συνέχεια καταψύχονται. Οι γονείς λαμβάνουν  τα αποτελέσματα στα οποία αναγράφεται ο συνολικός αριθμός των μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων που φυλάσσονται.  Το δείγμα αυτό είναι άμεσα προς χρήση και δεν χρειάζεται περαιτέρω επεξεργασία.  Προσοχή δεν είναι αποδεκτή  ως μέθοδος κρυοσυντήρησης,  ο τεμαχισμός  του ομφαλίου λώρου σε μικρότερα κομμάτια και η κατάψυξη τους με τη μορφή ιστού, χωρίς προηγούμενη εργαστηριακή διαδικασία απομόνωσης των μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων. Στην περίπτωση αυτή οι γονείς λαμβάνουν πιστοποιητικό κρυοσυντήρησης  το οποίο βεβαιώνει ότι φυλάσσεται κομμάτι ιστού ομφαλίου λώρου χωρίς να αναφέρεται αριθμός βλαστοκυττάρων, επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Οι γονείς που έχουν επιλέξει αυτόν τον τρόπο φύλαξης όταν θα ζητήσουν τη χρήση αυτών των κυττάρων στο μέλλον τότε το εργαστήριο θα ξεκινήσει τη διαδικασία απομόνωσης με μια μακροχρόνια διαδικασία κυτταρικού πολλαπλασιασμού με άγνωστα αποτελέσματα, μεγάλο επιπλέον κόστος και   χαμηλής βιολογικής αξίας βλαστοκύτταρα.
 ΤΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΥ ΤΟΥ ΟΜΦΑΛΙΟΥ ΛΩΡΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΥΧΝΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΟΥ  ΟΜΦΑΛΟΠΛΑΚΟΥΝΤΙΑΚΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ.
Κ ΚΟΥΖΗ-ΚΟΛΙΑΚΟΥ  

Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Type 2 Diabetes Patients Benefit From Bone Marrow Stem Cell Transplants

Type 2 diabetes patients who receive self-donated (autologous) bone marrow stem cells require less insulin, a new study revealed.
The research, published in Cell Transplantation, was carried out in India and looked at the safety and efficacy of autologous transplanted bone marrow stem cells in patients with type 2 diabetes (TD2M).

Study corresponding author Anil Bhansali, PhD, professor and head of the Endocrinology Department at the Post Graduate Institute of Medical Education in Chandrigarh, India, said:

"There is growing interest in the scientific community for cellular therapies that use bone marrow-derived cells for the treatment of type 2 diabetes mellitus and its complications. But the potential of stem cell therapy for this disease is yet to be fully explored."


Although there is an increasing interest in using stem cell transplantation to treat people with this condition, there has been little research observing the benefit of bone marrow-derived stem cells.

Read More: http://www.medicalnewstoday.com/articles/262707.php