το παιδι ερχεται στον κοσμο μαζι με ενα δωρο, τα βλαστικα κυτταρα. η φυλαξη τους ειναι μια πραξη προνοιας.
Τα βλαστικά κύτταρα που περιέχει το αίμα του ομφάλιου λώρου,αν διατηρηθούν, μπορεί να συμβάλλουν στην διατήρηση της υγείας του παιδιού ή ακόμα και να του σώσουν τη ζωή. Η κρυοσυντήρηση βλαστικών κυττάρων σε σταθερές συνθήκες υγρού αζώτου επιτρέπει τη φύλαξη τους πρακτικά επ'άπειρον και τα καθιστά έτοιμα προς χρήση οποιαδήποτε χρονική στιγμή αυτά χρειαστούν.
Το αιμα που κυκλοφορει στα αγγεια του ομφαλιου λωρου δεν ειναι η μονη πηγη βλαστοκυτταρων
Κατα τη γέννηση μπορεί κανείς να φυλάξει επιπλέον βλαστοκύτταρα με αποστράγγιση του πλακούντα,ή να απομονώσει βλαστοκύτταρα απο το σώμα του ομφάλιου λώρου. Μετά τη γέννηση, βλαστοκύτταρα μπορούν να απομονωθούν απο τα πρώτα δόντια,το λίπος αλλα και απο οποιονδήποτε άλλο ιστό, αυτα όμως διαφέρουν απο τα βλαστοκύτταρα του ομφαλικού αίματος
Σημερα τα βλαστοκυτταρα μπορουν να χρησιμοποιηθουν για να θεραπευσουν περισσοτερες απο 70 κακοηθεις ή γεννετικες ασθενειες
Περισσότερα απο 8.000 περιστατικά μεταμόσχευσης βλαστικών κυττάρων του ομφαλίου λώρου έχουν αναφερθεί σε παγκόσμιο επίπεδο για τη θεραπεία ασθενειών του αίματος. Σε κλινικές μελέτες δοκιμάζονται με επιτυχία στη θεραπεία του νεανικού διαβήτη, της καρδιακής ανεπάρκειας μετά απο έμφραγμα και στην εγκεφαλική παράλυση.
στη χωρα μας λειτουργουν ιδιωτικες και δημοσιες τραπεζες φυλαξης βλαστοκυτταρων
Το αντικείμενο λειτουργίας της δημόσιας τράπεζας είναι διαφορετικό απο αυτό της ιδιωτικής. Η δημόσια τράπεζα ασχολείται μόνο με αλλογενή μεταμόσχευση ενω η ιδιωτική με την αυτόλογη και την αλλογενή αλλα μέσα στην οικογένεια.
Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013
H ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒIOHELLENIKA ΣΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ SKAI 16/10/2013 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΝΕΟΤΕΡΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΕΠΙ ΤΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ
Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013
H χρήση των βλαστοκυττάρων στη θεραπεία των αυτοάνοσων ασθενειών
Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013
Πράσινο φως σε μελέτη για τη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας με βλαστοκύτταρα
Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, η πρωτοποριακή μελέτη θα διερευνήσει τα αποτελέσματα της χρήσης των βλαστοκυττάρων που συλλέγονται από το μυελό των οστών του ασθενούς. Τα βλαστικά κύτταρα θα χορηγηθούν ενδοραχιαίως (στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό που περιβάλλει το νωτιαίο μυελό) σε 20 συμμετέχοντες ασθενείς, οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια ένταξης για την κλινική μελέτη.
Στη συγκεκριμένη θα ενταχθούν ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια που έχουν τεθεί, ενώ θα μελετηθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα. Η μελέτη εξ ολοκλήρου θα πραγματοποιηθεί στο Tisch MS Research Center και στο International Multiple Sclerosis Management Practice (IMSMP). Η κλινική εφαρμογή των αυτόλογων προγονικών κυττάρων στη ΣΚΠ είναι το επίτευγμα μιας δεκαετούς έρευνας που διεξάγεται από μια ειδική ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Δρ Sadiq και Δρ Violaine Harris, που εργάζεται επίσης στο Tisch MS Research Center.
Στις προκλινικές δοκιμές διαπιστώθηκε ότι η έγχυση των κυττάρων αυτών μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή του εγκεφάλου και την επιταχύνει την ανάπλαση της μυελίνης και / ή τη νευροπροστασία. «Αυτή η μελέτη αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της αφοσίωσης των επιστημόνων του Τisch MS Research Center στην επιστήμη και την μεταφορά της έρευνας στο ασθενή και ταυτόχρονα γεννά ελπίδα ότι η μακροχρόνια αναπηρία μπορεί να αντιστραφεί στη ΣΚΠ," τόνισε ο Δρ Sadiq.
Οι συμμετέχοντες θα υποβληθούν σε μια μοναδική συλλογή του μυελού των οστών, από τον οποίο θα διαχωριστούν τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα, στη συνέχεια θα μετατραπούν σε νευρικά και ενδοραχιαία θα χορηγηθούν στους 20 ασθενείς. Οι συμμετέχοντες θα λαμβάνουν τρεις ενδοραχιαίες ενέσεις ανά μήνα και η χορηγήσεις θα ολοκληρωθούν σε τρεις μήνες. Οι παράμετροι ασφαλείας και αποτελεσματικότητας θα αξιολογηθούν από όλους τους συμμετέχοντες μέσω τακτικών επισκέψεων παρακολούθησης.
Η σκλήρυνση κατά πλάκας ανήκει στις αυτοάνοσες παθήσεις και μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί αποτελεσματική θεραπεία η οποία να προλαμβάνει τις εξάρσεις και να αποκαθιστά τις αναπηρίες, μας αναφέρει η καθηγήτρια Ιστολογίας-Εμβρυολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Κοκκώνα Κουζή-Κολιάκου σχολιάζοντας την ανακοίνωση.
«Κατά καιρούς», προσθέτει, «μεγάλες κλινικές μελέτες δημοσιευμένες σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά αναφέρονται στην χρήση των βλαστοκυττάρων στη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας και γενικότερα των αυτοάνοσων παθήσεων, κοινός παρονομαστής των οποίων είναι η παθολογική διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος και η στροφή του εναντίον των οργάνων του ίδιου του ασθενούς. Διεθνώς σήμερα χρησιμοποιούνται με επιτυχία δύο πηγές λήψης βλαστοκυττάρων, ο μυελός των οστών και ο λιπώδης ιστός με παρόμοια αποτελέσματα. Της χορήγησης των βλαστοκυττάρων προηγείται ήπια χημειοθεραπεία η οποία ελαττώνει τον αριθμό των λεμφοκυττάρων και την επίθεση στα όργανα.
Στη χώρα μας υπάρχει σημαντική εμπειρία στη διαχείριση των βλαστοκυττάρων και επομένως μια αντίστοιχη θεραπεία θα μπορούσε να προσφέρει πολλά στους πάσχοντες όχι μόνο από τη σκλήρυνση κατά πλάκας, αλλά και από άλλες αυτοάνοσες παθήσεις.» καταλήγει η κ. Κολιάκου.
Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013
Bioengineered Blood Vessel Implanted In Virginia Kidney Dialysis Patient, An American First
Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013
Τα βλαστοκύτταρα στη μάχη κατά της τύφλωσης που οφείλεται στη νόσο του Stargardt και την πρώιμη εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν βλαστοκύτταρα για να αντικαταστήσουν τους κατεστραμμένους φωτοϋποδοχείς του αμφιβληστροειδούς σε πειραματόζωα. Η μελέτη έδειξε ότι τα κύτταρα αυτά αποκτούν επικοινωνία με το περιβάλλον τους και λειτουργούν φυσιολογικά. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα της μεθόδου εξακολουθεί να είναι χαμηλή. Μόνο περίπου 1000 κύτταρα από τα 200000 που χορηγήθηκαν κατάφεραν τελικά να λειτουργήσουν.
Ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Ρόμπιν Αλί δήλωσε ότι "η μέθοδος είναι εφικτή να εφαρμοστεί στον άνθρωπο, χιλιάδες ασθενείς στον κόσμο χάνουν την όραση τους καθημερινά από εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και στα επόμενα πέντε χρόνια μπορεί να γίνει η έναρξη της κλινικής δοκιμής σε ανθρώπους".
Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013
ΧΡΗΣΕΙΣ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΩΝ ΤΟΥ ΟΜΦΑΛΟΠΛΑΚΟΥΝΤΙΑΚΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΒΑΡΙΩΝ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΩΝ
Γεννήθηκε παιδί που θα ζήσει μέχρι τα 150
Source/Read more:
http://www.newsbomb.gr/blogs/story/324200/apokalypsi-sok--gennithike-paidi-poy-tha-zisei-mehri-ta-150#ixzz2Yiu9qF6H
Κυριακή 7 Ιουλίου 2013
ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΦΥΛΑΞΗΣ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ
Τρίτη 2 Ιουλίου 2013
Type 2 Diabetes Patients Benefit From Bone Marrow Stem Cell Transplants
The research, published in Cell Transplantation, was carried out in India and looked at the safety and efficacy of autologous transplanted bone marrow stem cells in patients with type 2 diabetes (TD2M).
Study corresponding author Anil Bhansali, PhD, professor and head of the Endocrinology Department at the Post Graduate Institute of Medical Education in Chandrigarh, India, said:
"There is growing interest in the scientific community for cellular therapies that use bone marrow-derived cells for the treatment of type 2 diabetes mellitus and its complications. But the potential of stem cell therapy for this disease is yet to be fully explored."
Although there is an increasing interest in using stem cell transplantation to treat people with this condition, there has been little research observing the benefit of bone marrow-derived stem cells.
Read More: http://www.medicalnewstoday.com/articles/262707.php
Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013
Mayo Clinic puts stem cells to the test on infant heart defect
Read More :
http://www.startribune.com/lifestyle/health/210778971.html?page=all&prepage=1&c=y#continue
Τρίτη 4 Ιουνίου 2013
ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
Σάββατο 1 Ιουνίου 2013
Ο ΛΙΠΩΔΗΣ ΙΣΤΟΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΠΛΕΟΝΕΚΤΕΙ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΟΒΑΡΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ
Τετάρτη 22 Μαΐου 2013
Βλαστοκύτταρα για τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας
Stem-cell treatment restores sight to blind man
Σάββατο 4 Μαΐου 2013
Μεταμόσχευση τραχείας σε δίχρονο κοριτσάκι
Τα κύτταρα αυτά πολλαπλασιάστηκαν πολύ γρήγορα στο εργαστήριο σχηματίζοντας μια καινούργια τραχεία αρτηρία σε λιγότερο από μια εβδομάδα.
Το παιδί γεννήθηκε το 2010 στη Νότια Κορέα. Ο πατέρας της είναι Καναδός και η μητέρα της Νοτιοκορεάτισσα. Έχει μια τετράχρονη αδελφή. Από την ημέρα της γέννησής της έζησε σε νοσοκομείο της Σεούλ, αφού δεν μπορούσε να αναπνεύσει, να τραφεί ή να καταπιεί. Οι γιατροί δεν της έδιναν καμία πιθανότητα να επιζήσει.
Χειρουργήθηκε στις 9 Απριλίου στο νοσοκομείο Πεόρια του Ιλινόις και η επιτυχημένη επέμβαση ανακοινώθηκε την Τρίτη. Η μεταμόσχευση της τραχείας μήκους 7,62 εκατοστών διήρκεσε εννιά ώρες. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η τραχεία λειτουργεί κανονικά και η μικρή θα μπορέσει να επιστρέψει σπίτι της και σε μια φυσιολογική ζωή.
"Το εκπληκτικό με αυτό το θαύμα είναι πως η μεταμόσχευση όχι μόνο της έσωσε τη ζωή, αλλά θα της επιτρέψει να τρώει και καταπίνει και να μιλά όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας της", τόνισε ο επικεφαλής των χειρουργών Δρ Πάολο Μακιαρίνι από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης.
Πέμπτη 2 Μαΐου 2013
Groundbreaking Surgery for Girl Born Without Windpipe
Παρασκευή 19 Απριλίου 2013
“First-in-humans” trial with cardiopoietic stem cells shows promising results
Source: http://blogs.terrapinn.com/total-biopharma/2013/04/12/humans-trial-cardiopoietic-stem-cells-shows-promising-results/?pk_campaign=Blog_Newsletter_total-biopharma&pk_kwd=2013-04-15&elq=cb1f80e1941547faadbb3a7a95178e40&elqCampaignId=3291&pk_campaign=Blog_Newsletter_total-biopharma&pk_kwd=2013-04-15&elq=cb1f80e1941547faadbb3a7a95178e40&elqCampaignId=3291
Τρίτη 26 Μαρτίου 2013
Private cord blood banking: The basics
What is private cord blood banking?
For a fee, a private cord blood bank will collect, process, freeze, and store your baby's stem-cell-rich umbilical cord blood for your family's future medical use. There are two potential ways that your family might use privately stored cord blood.One is if someone in your family needs a stem cell transplant to treat a certain potentially fatal disease, such as leukemia,sickle cell anemia, lymphomas, or an immune deficiency. If your baby's cord blood is a good match, it may help save a life.
The other possibility is that your baby might need her own cord blood for one of the new therapies in which stem cells help children with developmental problems to heal themselves. Babies and young children in the United States are currently being given their own cord blood in clinical trials to develop therapies for cerebral palsy, hydrocephalus (fluid in the brain), oxygen deprivation at birth, traumatic brain injury, sensorineural hearing loss, and type-1 (juvenile) diabetes.
Private cord blood banking is a way for families to save their baby's cord blood exclusively for their family. Public cord blood banks don't store donations for a particular person. Instead, the banked cord blood is available to anyone needing a cord blood transplant, or it may be sold for medical research.
You can find lists of diseases currently treated and descriptions of private cord blood banks around the world on the Parent's Guide to Cord Blood Foundation website.
Source : http://www.babycenter.com/0_private-cord-blood-banking-the-basics_1369773.bc
Researchers Grow Organs in Lab
....The development of lab-built body parts is being spurred by a shortage of organ donors amid rising demand for transplants. Also, unlike patients getting transplants, recipients of lab-built organs won't have to take powerful anti-rejection drugs for the rest of their lives. That's because the bioengineered organs are built with the patients' own cells.
Until the late 1980s, few scientists believed it would be possible to make human organs because it was a struggle to grow human cells in the laboratory. The task became easier once scientists figured out the chemicals—known as growth factors—that the body itself uses to promote cellular growth.
Scientists started out growing simple organs. In 1999, Anthony Atala, director of the Wake Forest Institute for Regenerative Medicine in Winston-Salem, N.C., implanted lab-grown bladders into the first of several children with severely dysfunctional bladders. The organs have continued to function well for several years. Dr. Atala's team now is trying to grow a whole range of bioengineered parts, from simple blood vessels to human livers.
In 2011, Dr. Seifalian made a windpipe from a patient's cells. It was used to replace the cancerous windpipe of the patient, saving his life, his surgeon has said.
Dr. Seifalian and 30 scientists now seek to build a larynx, ears, noses, urethras and bile ducts. ...
Most human organs get their form from an internal scaffolding of collagen and other proteins. Scientists struggled for years to find a replacement material that was strong and flexible and yet wouldn't be rejected by the body.
Eventually, they homed in on a couple of high-tech materials made from plant fibers, resins and other substances. Dr. Seifalian said he uses a material that is modeled on the honeycomb structure of a butterfly's wing. The material, a so-called nanocomposite, is resistant to infectious bacteria and has pores that are the right size to hold cells.
"The material has to be accepted by the body, but it also has to be easy to manipulate into different shapes, different strengths," said Dr. Seifalian. ...
The key to all the lab-built organs are stem cells, found in human bone marrow, fat and elsewhere. Stem cells can be transformed into other tissues of the body, making them the basic building blocks for any organ.
In the case of the nose, stem cells extracted from the patient's fat tissue were added to the mold, along with chemicals that control cell development. The stem cells sat inside the pores of the lab-made organ and gradually differentiated into cells that make cartilage.
However, the nose was missing a crucial piece: skin.
This posed a substantial hurdle. No one has made natural human skin from scratch. Dr. Seifalian's idea: to implant the nose under the skin of the patient's forehead in the hope that skin tissue there would automatically sheath the nose.
But the patient objected, and for good reason: The implanted nose would have to sit inside his forehead for weeks or even months. In the end, Dr. Seifalian chose a less obtrusive approach. The bioengineered nose was implanted under the patient's forearm.
The team now is using imaging equipment to keep tabs on whether the necessary blood vessels, skin and cartilage are forming in the right way. "We'll have to also make sure there's no infection," Dr. Seifalian said in late November, on the day of the patient's surgery.
If the skin graft works, surgeons will remove the nose from the arm and attach it to the patient's face. Dr. Seifalian will then apply the right chemicals to convert the man's stem cells into epithelial cells, a common type of tissue found in the nose and in the lining of other organs. The epithelial cells will be inserted into the nose.
As a final step, surgeons will connect blood vessels from the face to the site of the new nose to provide a steady flow of nourishment for the growing cells. "The whole process could take six months," said Dr. Seifalian. He estimates the cost of making the nose in the lab is about $40,000, but the patient isn't being charged because the doctors and scientists are either donating their time or working on this as part of their research.
Dr. Seifalian said the new nose could restore some sense of smell to the patient, but its main benefit will be cosmetic.
We're actually in the process of making a synthetic face," he said. From a cosmetic point of view, "if you can make the ear and the nose, there's not much left."
Regenerating a nose would be a striking achievement; creating a complex organ like the heart would be historic. A team led by Spain's Dr. Aviles is trying to get there first.
Dr. Aviles trained as a cardiologist but became frustrated with the difficulty of treating patients with advanced heart disease. The only option for the worst cases was a heart transplant, and there was a shortage of hearts. Spain has the highest donor rate in the world, yet Dr. Aviles said that only about 10% of patients who need a heart transplant get one.
He was approached in 2009 by a U.S. scientist, Doris Taylor, who had already grown a beating rat heart in the lab while at the University of Minnesota. Instead of using a man-made scaffold, Dr. Taylor had used the scaffolding from an actual rat heart as the starting point. She believed the same technique was crucial for making a working human heart. She was attracted to Spain because the higher donor rate meant that more hearts unsuitable for transplant could be used for experiments.
A person's heart grows in the womb where its cells receive the right mixtures of oxygen and nutrients and chemicals to grow into a working organ. To duplicate that process in a laboratory, scientists uses a device called a bioreactor, which has various tubes ferrying materials to the heart and whisking away waste products. The lab's bioreactor—a cylindrical device nearly a foot in diameter—is being designed by Harvard Bioscience Inc.a maker of medical devices in Holliston, Mass. The machine will be ready for experiments in April, according to Dr. Aviles.
Mimicking the heart isn't easy. For example, more than a gallon of blood courses through the human heart each minute. The bioreactor will have to be set up so that a similar volume is pumped through it, but gently—to avoid killing the cells.
In addition, the heart cells must be given the right electrical connections.
To model these connections, the Spanish team built a vest with 70 electrical points. Team members wore the vest, which record their hearts' electrical activity. That pattern of signals will have to be replicated for the lab-made heart.
When Dr. Taylor built a rat heart in a lab dish five years ago, she used a pacemaker to make it beat. "Electrical activity doesn't spontaneously emerge," said Dr. Aviles. "We'll use a pacemaker, too."
Dr. Aviles said he hopes to have a working, lab-made version ready in five or six years, but the regulatory and safety hurdles for putting such an organ in a patient will be high. The most realistic scenario, he said, is that "in about 10 years" his lab will be transplanting heart parts.
He and his team already have grown early-stage valves and patches that could be used some day to repair tissue damaged by heart attack.
The Madrid lab has made only baby steps toward its grand plan to grow a human heart using the same techniques that Dr. Taylor pioneered with a rat heart.
"We opened the door and showed it was possible," she said. "This is no longer science-fiction. It's becoming science."
Read More/Source : http://online.wsj.com/article/SB10001424127887323699704578328251335196648.html?goback=%2Egde_2137568_member_225704371