Follow on Bloglovin

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Tα νεαρά βλαστοκύτταρα είναι καλύτερα

Και τα βλαστοκύτταρα, αν και αρχέγονα κύτταρα, εντούτοις υφίστανται τη φυσιολογική φθορά του χρόνου και γηράσκουν. Στη γήρανση των βλαστοκυττάρων οφείλεται η συνολική γήρανση του ανθρώπινου σώματος.

Βλαστοκύτταρα υπάρχουν σε όλα τα όργανα και τους ιστούς και συμβάλλουν στη φυσιολογική ανανέωσή τους και την αντιμετώπιση της φθοράς που υφίστανται με το χρόνο. Μετά όμως από κάποια ηλικία η ανανέωση των ιστών επιβραδύνεται ή σταματά με αποτέλεσμα οι βλάβες της γήρανσης να μην είναι αναστρέψιμες.

Από λίγες θέσεις του ανθρώπινου σώματος μπορούν να εξαχθούν βλαστοκύτταρα τα οποία έχουν πρακτική χρήση. Ένα τέτοιο όργανο είναι ο μυελός των οστών, ο οποίος χρησιμοποιείται για τη θεραπεία κακοήθων ασθενειών, κυρίως της λευχαιμίας. Όταν λοιπόν χρησιμοποιείται για την αντικατάσταση του προσβεβλημένου από τη λευχαιμία μυελού του ασθενούς έχει βρεθεί ότι η ενσωμάτωσή του στην καινούρια θέση είναι βραδεία και εξαρτάται από την ηλικία του δότη. Η επιβράδυνση της εμφύτευσης οφείλεται στον αργό ρυθμό πολλαπλασιασμού των ενήλικων βλαστοκυττάρων και αυτό έχει ως συνέπεια τη βραδεία αποκατάσταση των αιμοποιητικών και αμυντικών κυττάρων του αίματος.

Η αντιμετώπιση της γήρανσης των κυττάρων είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλούς επιστήμονες ανά τον κόσμο. Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Cincinnati και της Ulm στη Γερμανία ανακοίνωσαν από κοινού την αναγνώριση ενός μορίου που ευθύνεται για τη γήρανση των βλαστοκυττάρων. Οι επιστήμονες δρουν προς την κατεύθυνση αυτή επιδιώκοντας την αναστολή της δράσης αυτής της ουσίας.

Άλλες ομάδες επιστημόνων, μεταξύ αυτών και ελληνικές, έχουν προχωρήσει περισσότερο εστιάζοντας προς τα τελομερή τα οποία υπάρχουν στα χρωμοσώματα όλων των κυττάρων και έχουν συγκεκριμένο μήκος, το οποίο ελαττώνεται με την πάροδο της ηλικίας. Η αναγέννηση των τελομερών και η διατήρηση του αρχικού μήκους τους με τη χρήση μεθόδων γονιδιακής θεραπείας αναμένεται να δώσει τέλος στο φαινόμενο της γήρανσης των κυττάρων και του οργανισμού. Ήδη έχουν ανακοινωθεί αποτελέσματα σε πειραματόζωα.

Ο αντίλογος στα πειράματα αυτά είναι ότι η παράταση της ζωής των ανθρώπων θα οδηγήσει σε εμφάνιση ασθενειών, όπως του καρκίνου λόγω της αύξησης των μεταλλάξεων με την πάροδο της ηλικίας.

Υπάρχει όμως μια πηγή βλαστοκυττάρων στο σώμα μας από την οποία μπορούμε με ασφάλεια να συλλέξουμε υγιή και νεαρά βλαστοκύτταρα τα οποία θα βοηθήσουν εμάς και την οικογένειά μας σε περιπτώσεις κακοήθων ασθενειών, αλλά και εφαρμογών αναγεννητικής ιατρικής. Η πηγή αυτή είναι το ομφαλοπλακουντιακό αίμα, ο ομφάλιος λώρος και ο πλακούντας.

Ένα μέρος των βλαστοκυττάρων του ομφαλοπλακουντιακού αίματος εγκλωβίζεται στην κυκλοφορία του αίματος του παιδιού μετά την αποκοπή του ομφαλίου λώρου και το υπόλοιπο που παραμένει μέσα στον πλακούντα συλλέγεται και κρυοσυντηρείται για μελλοντική χρήση. Η λήψη τους είναι ασφαλής και η κρυοσυντήρησή τους μέσα στο υγρό άζωτο εξασφαλίζει την εφ όρου ζωής παραμονή τους στη διάθεση του ατόμου.

Το ομφαλοπλακουντιακό αίμα που συλλέγεται ανήκει στο παιδί, είναι απόλυτα συμβατό μαζί του και έχει κατά 30% πιθανότητα να είναι απόλυτα συμβατό (100%) με τα αδέλφια του. Αμέσως μετά τα αδέλφια κατά σειρά συμβατή είναι η μητέρα, διότι εκτός από την κληρονομική υπάρχει και η επίκτητη συμβατότητα την οποία παίρνει το παιδί από τη μητέρα του, λόγω της επί εννέα μήνες συμβίωσης μαζί της. Το ομφαλοπλακουντιακό αίμα περιέχει εκτός από τα αιμοποιητικά και πολυδύναμα βλαστοκύτταρα τα οποία μπορούν να μετατραπούν σε οκτώ διαφορετικά είδη κυττάρων και να χρησιμοποιηθούν για αποκατάσταση των αντίστοιχων οργάνων. Εκτός από το αίμα η ομφαλοπλακουντιακή μονάδα περιέχει και τα μεσεγχυματικά κύτταρα, τα οποία αποχωρίζονται από τον ιστό και κρυοσυντηρούνται ανεξάρτητα από τα αιμοποιητικά βλαστοκύτταρα και αποτελούν τα πλέον συχνά χρησιμοποιούμενα βλαστοκύτταρα σήμερα.

Τα βλαστοκύτταρα του ομφαλοπλακουντιακού αίματος είναι κύτταρα μηδενικής ηλικίας, η χρήση τους προσφέρει σημαντικά θεραπευτικά αποτελέσματα και παρακολουθώντας τη διεθνή βιβλιογραφία διαπιστώνει κάποιος τη συνεχή αύξηση της θεραπευτικών χρήσεων, με τάση κυρίως από το ίδιο το παιδί που του ανήκουν και στη συνέχεια από τα συμβατά μέλη της οικογένειάς του.

Πηγή:   http://www.newsbeast.gr/health/arthro/367762/ta-neara-vlastokuttara-einai-kalutera/

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Stem cells used to repair damaged eyes in world-first Aussie trial

A MEDICALl breakthrough by Australian scientists has shown how sheets of stem cells grown on contact lenses can repair damaged eyes.
The treatment transfers minuscule strips of adult stem cells from specifically designed contact lenses onto the eye, to help rebuild the surface of the cornea.
The world-first research could pave the way for an effective treatment for painful caustic or thermal burns, or severe inflammation of the surface of the eye.
Centre for Eye Research Australia researcher Karl David Brown said it was the first time they had proved cells had transferred from the contact lens to the eye to rebuild the surface.
During the trial, limbal stem cells, which function naturally to repair the eye, were taken from the edge of the cornea. Sheets containing hundreds of thousands of cells were grown on contact lenses.
They were inserted in the eye and left for four days. During this time the cells transferred from the lens to the wounded eye.
There are already experimental treatments using human amnion, a membrane that surrounds an embryo, but sourcing the donor tissue after a baby is born and ensuring it is of sufficient quality is difficult.
Brown said the benefit of this new technique was that the cells could be harvested from the patient's own eyes or, if they are too damaged, from donor tissue. Small human trials of the technique are about to start.
"I'm cautiously optimistic that the human trials will yield positive results," Brown said


Source: http://www.dailytelegraph.com.au/lifestyle/stem-cells-used-to-repair-damaged-eyes-in-world-first-aussie-trial/story-e6frf00i-1226389410129

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Stem cell hope for hip patients

Hip replacements for some patients could be a thing of the past after surgeons pioneered a new stem cell procedure to tackle a bone disease that leads to arthritis.
Doctors at Southampton General Hospital are extracting stem cells from the bone marrow of patients in need of hip repair due to osteonecrosis - a condition where poor blood supply causes significant bone damage leading to severe arthritis.
These cells are mixed with cleaned, crushed bone from another patient who has had their own hip replaced and used to fill the hole made by surgeons after dead and damaged tissue has been removed from the joint.
The procedure has been developed by Doug Dunlop, a consultant orthopaedic surgeon at Southampton General Hospital, and Professor Richard Oreffo, a specialist in musculoskeletal science at the University of Southampton.
"Although this work is still ongoing, several patients who have had the procedure have reacted very well and, if we get the results we are hoping for, these patients won't need to have their hip joints replaced - they should be fixed completely," said Mr Dunlop.
Professor Oreffo added: "By using stem cells to send out chemical signals to blood vessels, we hope the body will continue to create new vessels in the hip which supply enough nutrients to maintain bone strength."
Osteonecrosis is on the rise in the UK with around 4,000 cases a year but it is much more widespread in Asia where it is the most common form of arthritis of the hip, the hospital said.
It can also be treated with drugs to help avoid arthritis and usually strikes between 30 and 50 years of age.
Osteonecrosis is one of the three main causes of arthritis alongside osteoarthritis and rheumatoid arthritis.

Source: http://uk.news.yahoo.com/stem-cell-hope-hip-patients-131022232.html

Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΩΝ

Τα τελευταία χρόνια η ιατρική προσανατολίζεται προς λιγότερο τραυματικές επεμβάσεις ή προς στοχευμένες θεραπείες του οργάνου που πάσχει. Οι θεραπείες αυτές  έχουν ως αποτέλεσμα τον περιορισμό των επιπλοκών και του  οικονομικού κόστους. Τα βλαστοκύτταρα εδώ και πολλά χρόνια βρίσκονται στο επίκεντρο του επιστημονικού και ιατρικού ενδιαφέροντος και πολλές κυβερνήσεις, όπως των ΗΠΑ, τα έχουν εντάξει στο Σύστημα Υγείας. Είναι ο τομέας που μέχρι σήμερα έχει λάβει την μεγαλύτερη χρηματοδότηση για την έρευνα από όλες τις εποχές και που σε σύντομο χρονικό διάστημα η έρευνα προχώρησε στην κλινική πράξη.  Ενώ αρχικά η χρήση των βλαστοκυττάρων περιορίζονταν στη θεραπεία κακοήθων ασθενειών,  σήμερα έχει επεκταθεί στην  αποκατάσταση  οργάνων που υπέστησαν  βλάβες τραυματικού ή εκφυλιστικού τύπου. Στις περιπτώσεις αυτές τα βλαστοκύτταρα καθοδηγούνται προς το είδος του κυττάρου που θα αντικαταστήσουν.
Το σώμα μας διαθέτει περισσότερες της μιας  πηγές βλαστοκυττάρων με διαφορετικές ιδιότητες,  ξεκινώντας από το ομφαλοπλακουντιακό αίμα, τον ιστό του ομφαλίου λώρου, τον πολφό των δοντιών, τον μυελό των οστών και το λίπος. Ο ιστός του ομφαλίου λώρου, ο πολφός και το λίπος περιέχουν αποκλειστικά μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα, το ομφαλοπλακουντιακό αίμα κυρίως αιμοποιητικά και λιγότερα μεσεγχυματικά, ενώ ο μυελός  των οστών και τα δύο είδη. Το ομφαλοπλακουντιακό αίμα και ο μυελός των οστών κλασικά χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία κακοήθων ασθενειών  για τον ίδιο ή για ιστοσυμβατό ασθενή. Τα τελευταία χρόνια τα βλαστοκύτταρα αυτά χρησιμοποιούνται και για τη θεραπεία αυτοάνοσων ασθενειών, όπως του σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι, της σκλήρυνσης κατά πλάκας, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας  και της ελκώδους κολίτιδας.  Στις περιπτώσεις αυτές απαιτούνται βλαστοκύτταρα που προέρχονται αποκλειστικά από τον ίδιο τον ασθενή. Το ομφαλοπλακουντιακό αίμα θεωρείται ότι συμβάλλει στη θεραπεία των ασθενειών αυτών μέσω των ανοσορυθμιστικών  Τ λεμφοκυττάρων, ενώ ο μυελός  μέσω των μεσεγχυματικών κυττάρων που περιέχει. Τα  μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα  που περιέχονται στον ιστό του ομφαλίου λώρου και στο λίπος σήμερα επίσης χρησιμοποιούνται για τη  θεραπεία των αυτοάνοσων ασθενειών.
Οι  γονιδιακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα βλαστοκύτταρα στις περιπτώσεις που ανιχνεύεται το παθολογικό γονίδιο αναμένεται να δώσουν λύση σε κληρονομικές ασθένειες του αίματος όπως της μεσογειακής αναιμίας. Ήδη οι πρώτοι ασθενείς έχουν σταματήσει τις μεταγγίσεις για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους. Η κατ ευθείαν χορήγηση στο ήπαρ μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων τα οποία μεταφέρουν υγιή γονίδια σε παιδιά με μεταβολικά νοσήματα αποτελεί μια άλλη σπουδαία χρήση των βλαστοκυττάρων. 
Το 1/3 του πληθυσμού των ΗΠΑ άνω των 65 ετών θα μπορούσε να ωφεληθεί από τη χρήση των βλαστοκυττάρων  γι α τη θεραπεία εκφυλιστικών παθήσεων εάν τα διέθετε. Καθημερινά στο εργαστήριο διαπιστώνουμε την ποιοτική  διαφορά ανάμεσα στα βλαστοκύτταρα της παιδικής ηλικίας και των ενηλίκων. Είναι γνωστό ότι τα βλαστοκύτταρα ακολουθούν την ηλικία του ατόμου και για το λόγο αυτό είναι καλύτερα να κρυοσυντηρούνται στις μικρές ηλικίες.
Οι τραυματισμοί του νευρικού συστήματος και των αρθρώσεων,  η καρδιακή  ανεπάρκεια, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια,  οι οστεοαρθρίτιδες, τα διαβητικά έλκη και τα εγκεφαλικά επεισόδια   σήμερα αποτελούν πεδίο εφαρμογών  των βλαστοκυττάρων.
Για τα εγκεφαλικά επεισόδια έχει ξεκινήσει η χρήση των μεσεγυχματικών βλαστοκυττάρων του λιπώδους ιστού σε ασθενείς με πρόσφατο επεισόδιο και η πρώτη αξιολόγηση δίνει ενθαρρυντικά αποτελέσματα.  Στις πρόσφατες κακώσεις και διατομές του νωτιαίου μυελού χορηγούνται τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα μέσα στον υπαραχνοειδή χώρο με οσφυονωτιαία παρακέντηση ή κατ’  ευθείαν στον τραυματισμένο νωτιαίο μυελό και τα αποτελέσματα δείχνουν κλινική και ακτινολογική βελτίωση.
Σε ασθενείς με έμφραγμα του μυοκαρδίου,  ισχαιμική ή διατατική μυοκαρδιοπάθεια χορηγούνται τα βλαστοκύτταρα του μυελού των οστών  είτε κατά την επέμβαση by- pass  ή κατά την τοποθέτηση του stent και παρατηρείται κατά 30% βελτίωση της λειτουργίας  της καρδιάς και  καλύτερη ποιότητα ζωής του ασθενούς. Η ενδοπνευμονική χορήγηση μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων του λίπους σε ασθενείς με ΧΑΠ βελτιώνει την οξυγόνωση και παρατείνει τη ζωή των ασθενών.
Η χρήση  βλαστοκυττάρων σε ασθενείς με αθλητικές ή εκφυλιστικές βλάβες των χόνδρων του γόνατος, της άρθρωσης του ισχίου και του ώμου σταματάει άμεσα  τον πόνο, βελτιώνει την κινητικότητα της άρθρωσης, αναπλάθει τον κατεστραμμένο χόνδρο  και κινητοποιεί τον ασθενή.  Περιορίζει τις μεγάλες επεμβάσεις και ελαττώνει τις μετεγχειρητικές επιπλοκές.  Ένας στους πέντε κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου πάσχει από αρθρίτιδα και αδυνατεί να εργαστεί αποτελεσματικά. Η νέκρωση του μηριαίου  προσβάλλει 4000 ασθενείς  κατ έτος μεταξύ 30 και 50 ετών και η χορήγηση βλαστοκυττάρων μέσα στο οστό σταματά τη νέκρωση και οδηγεί σε σταδιακή ανάπλαση, αύξηση της αιμάτωσης    και αποφυγή της ολικής αρθροπλαστικής. Η μέθοδος είναι ήδη σε εξέλιξη.
Τα εγκαύματα, τα δύσκολα  επουλώμενα διαβητικά έλκη θεραπεύονται πολύ πιο αποτελεσματικά με τη χρήση μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων. Στα εγκαύματα έχουμε καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, διότι υπάρχει ανάπλαση του υποδόριου λίπους και του συνδετικού ιστού και είναι μικρή η συρρίκνωση του δέρματος, ενώ τα δυσίατα διαβητικά έλκη επουλώνονται πιο αποτελεσματικά  και υπάρχει σαφής  αισθητική αποκατάσταση της περιοχής του έλκους.
Τα βλαστοκύτταρα  χορηγούνται με απλές και μη επεμβατικές διαδικασίες. Οι μέχρι σήμερα χρήσεις τους αποδείχτηκαν ασφαλείς και σε πολλές περιπτώσεις  επωφελείς για τον ασθενή. Η βελτίωση των μεθόδων χορήγησής τους αναμένεται στο μέλλον να βελτιώσει ακόμη περισσότερο τα κλινικά αποτελέσματα.

Κ. ΚΟΛΙΑΚΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ