Στα δόντια μας κρύβεται το μυστικό για τη θεραπεία πολλών ανίατων παθήσεων! Οι νεότερες επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι τα δόντια είναι πλούσια πηγή των πολύτιμων βλασατοκυττάρων. Ειδικά τα νεογιλά δόντια αποτελούν χρονολογικά τη δεύτερη πηγή λήψης βλαστοκυττάρων με πρώτη το αίμα του πλακούντα . Σύμφωνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής στο ΑΠΘ Κ. Κουζή-Κολιάκου, "ο πολφός των νεογιλών δοντιών και των φρονιμιτών περιέχει μεσεγχυματικού τύπου βλαστοκύτταρα και έναν σημαντικό τύπο βλαστοκυττάρων που έχουν κοινή προέλευση με τον νευρικό ιστό. Ο πληθυσμός αυτός αποτελεί το 5% του συνολικού αριθμού των βλαστοκυττάρων του πολφού.
Αν και ο αριθμός των βλαστοκυττάρων ανά νεογιλό δόντι είναι μικρός, σε σύγκριση με άλλες πηγές, εντούτοις η κοινή προέλευση τους με το νευρικό σύστημα τα κάνει ιδιαίτερα πολύτιμα. Η έντονη ικανότητα κυτταρικού πολλαπλασιασμού τους δίνει τα ίδια πλεονεκτήματα με ανάλογα βλαστοκύτταρα που προέρχονται από άλλες πηγές στις περιπτώσεις που επιδιώκουμε κυτταρικές θεραπείες οργάνων μεσεγχυματικής προέλευσης.
Οι φρονιμίτες περιέχουν την ίδια ποιότητα βλαστοκύτταρων με τα νεογιλά δόντια. Μάλιστα, αν είναι έγκλειστοι, τα βλαστοκύτταρα θεωρούνται πλέον αρχέγονα. Ωστόσο, η ύπαρξη τερηδόνας καθιστά το δόντι ακατάλληλο για λήψη βλαστοκυττάρων. Μάλιστα, νεότερες έρευνες έδειξαν οτι τα βλαστοκύτταρα του δοντιού έχουν περισσότερες δυνατότητες από αντίστοιχα που προέρχονται από τον μυελό των οστών. Έτσι σήμερα σε κλινικό ή προκλινικό στάδιο χρησιμοποιούνται για τη διόρθωση παθήσεων του σκελετού όπως της νέκρωσης της κεφαλής του μηριαίου, των συγγενών οστικών ελλειμμάτων και των καταγμάτων. Η χορήγηση βλαστοκυττάρων του δοντιού στη κεφαλή του πάσχοντος μηριαίου οδηγεί σε ανάπλαση της κεφαλής και περιορισμό της οστικής βλάβης. Η ενδοοστική χορήγηση βλαστοκυττάρων του δοντιού στις περιπτώσεις ελλειμμάτων ή μεγάλων καταγμάτων οδήγησε σε ταχύτερη και πληρέστερη αποκατάσταση.
Τα βλαστοκύτταρα του δοντιού χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με οστικά εμφυτεύματα για να βελτιώσουν τη στερεότητα των οστών της γνάθου και επίσης μπορούν να επαναφέρουν τη λειτουργικότητα του πολφού των απονευρωμένων δοντιών.
Μια άλλη ενδιαφέρουσα χρήση των βλαστοκυττάρων του δοντιού είναι στη θεραπεία τραυματισμών του κερατοειδούς . Οι τραυματικές κακώσεις του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού οδηγούν σε μόνιμες βαριές αναπηρίες. Κατά καιρούς έρχονται στο φώς της δημοσιότητας πειραματικές μελέτες με τη χρήση βλαστοκυττάρων εμβρυϊκού τύπου για την αποκατάσταση της παραπληγίας- τετραπληγίας καμία όμως δεν προχώρησε τελικά σε εφαρμογή, επειδή τα κύτταρα αυτά δεν θεωρούνται ασφαλή.
Τα βλαστοκύτταρα του δοντιού αντίθετα πληρούν τις προϋποθέσεις ασφαλούς και αποτελεσματικής θεραπείας, αφενός μεν διότι δεν είναι εμβρυϊκού τύπου και αφετέρου επειδή περιέχουν τον ιδιαίτερο κυτταρικό πληθυσμό νευρικής προέλευσης. Έτσι, πειραματικές μελέτες στις κακώσεις του νωτιαίου μυελού στις οποίες τοπικά χρησιμοποιήθηκαν βλαστοκύτταρα του δοντιού έδειξαν μεγαλύτερης έκτασης διατήρηση της ιστολογικής του δομής και βελτίωση της κινητικότητας των άκρων", καταλήγει η Κ. Κολιάκου.
Πηγή: Realnews / realhealth, Κυριακή 11Μαρτίου 2012