Follow on Bloglovin

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

ΠΡΟΟΔΟΙ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΩΝ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ

Τα νεογιλά δόντια αποτελούν χρονολογικά τη δεύτερη πηγή λήψης βλαστοκυττάρων με πρώτη το αίμα του πλακούντα. Τα νεογιλά δόντια και οι σωφρονιστήρες περιέχουν  μεσεγχυματικού τύπου βλαστοκύτταρα, αλλά και ένα μικρό αλλά σημαντικό τύπο βλαστοκυττάρων που έχουν κοινή προέλευση με το νευρικό σύστημα. Ο πληθυσμός αυτός αποτελεί το 5% του συνολικού αριθμού των βλαστοκυττάρων και μετά από τις πρώτες κυτταρικές διαιρέσεις, στις περιπτώσεις που  επιδιώκουμε τον πολλαπλασιασμό τους,  αυτά μεταπίπτουν σε ωριμότερες μορφές και χάνουν πλέον την ικανότητα τους να μετατρέπονται σε κύτταρα του νευρικού συστήματος. Αν και ο αριθμός των βλαστοκυττάρων ανά νεογιλό δόντι είναι μικρός σε σύγκριση με τον πλακούντα  εν τούτοις η  κοινή προέλευση μέρους των κυττάρων  με  το νευρικό σύστημα τα κάνει ιδιαίτερα πολύτιμα. Από την άλλη η έντονη ικανότητα του κυτταρικού πολλαπλασιασμού, τους δίνει τα ίδια πλεονεκτήματα με την προέλευση μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων από άλλες πηγές , στις περιπτώσεις που επιδιώκουμε κυτταρικές θεραπείες οργάνων μεσεγχυματικής προέλευσης. Οι σωφρονιστήρες περιέχουν την ίδια ποιότητα βλαστοκυττάρων με τα νεογιλά δόντια, ιδίως οι έγκλειστοι. Η ύπαρξη τερηδόνας καθιστά το δόντι ακατάλληλο για λήψη βλαστοκυττάρων.
Τα βλαστοκύτταρα του δοντιού μέχρι σήμερα έχουν μετατραπεί σε κύτταρα των οστών, των χόνδρων και του λιπώδους ιστού και εκφράζουν δείκτες νευρικών και ενδοθηλιακών κυττάρων. Οι τελευταίες δύο ιδιότητες χαρακτηρίζονται εξαιρετικά σημαντικές δεδομένου ότι δίνουν τη δυνατότητα  στα κύτταρα αυτά να μετατραπούν σε κύτταρα του νευρικού συστήματος και των αγγείων. Η ικανότητα τους αυτή είναι ισχυρότερη σε σχέση με τα βλαστοκύτταρα του μυελού των οστών.
Τα μεσεγχυματικά κύτταρα των δοντιών χρησιμοποιούνται στην οδοντιατρική για τη δημιουργία αυτόλογων εμφυτευμάτων,  ενίσχυση του ιστού της  γνάθου για την στερέωση των εμφυτευμάτων και σε κλινική μελέτη για την αναγέννηση του πολφού.  Σε πειραματικές μελέτες χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση των καταγμάτων και  των οστικών ελλειμμάτων. Τα βλαστοκύτταρα του δοντιού χορηγήθηκαν με επιτυχία μέσα στην  κεφαλή του μηριαίου στις  περιπτώσεις νέκρωσης. Η νέκρωση της κεφαλής του μηριαίου είναι ασθένεια άγνωστης αιτιολογίας, προσβάλλει παιδιά και οδηγεί σε επαναλαμβανόμενες χειρουργικές επεμβάσεις , οι οποίες καταλήγουν σε αναπηρεία. Τα αποτελέσματα έδειξαν υποχώρηση των συμπτωμάτων και αναγέννηση του οστού.  Τα βλαστοκύτταρα του δοντιού χορηγήθηκαν με επιτυχία στον κερατοειδή στις περιπτώσεις απώλειας της όρασης λόγω τραυματισμού.  Οι τραυματισμοί του κερατοειδή είναι συχνοί και ανάλογα με τη βαρύτητα καταλήγουν σε τύφλωση, η οποία αντιμετωπίζεται με μεταμόσχευση. Η μεταμόσχευση δεν αποτελεί θεραπεία πρώτης γραμμής και  μπορεί εύκολα να αποφευχθεί με τη χορήγηση κυττάρων.  Η πειραματική χορήγηση στους μυς πειραματοζώων με μυϊκή δυστροφία του Duchene έδειξε σχεδόν αποκατάσταση της βάδισης και αύξηση του χρόνου  επιβίωσης των πειραματοζώων.  Η βελτίωση των συμπτωμάτων έχει σχέση με τον αριθμό των χορηγούμενων κυττάρων και την επανάληψη των  χορηγήσεων.
Λόγω της κοινής προέλευσης των βλαστοκυττάρων του δοντιού με το νευρικό σύστημα τα κύτταρα αυτά χορηγήθηκαν  σε περιπτώσεις διατομών του νωτιαίου μυελού και τα αποτελέσματα είναι υπό αξιολόγηση.
Επίσης πειραματικά χορηγήθηκαν σ τα εγκεφαλικά επεισόδια και το έμφραγμα του μυοκαρδίου. Ήδη το πανεπιστήμιο της Αδελαΐδα στην Αυστραλία  ανακοίνωσε πριν λίγο καιρό ότι οι φρονιμίτες μπορεί να αποδειχτούν χρήσιμοι σε ηλικιωμένους ασθενείς για τη θεραπεία των εγκεφαλικών επεισοδίων.
Δρ. Κ ΚΟΥΖΗ-ΚΟΛΙΑΚΟΥ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Pages 381234 »