Follow on Bloglovin

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Πράσινο φως σε μελέτη για τη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας με βλαστοκύτταρα

Την έγκριση για την έρευνα νέας φαρμακευτικής ουσίας  (IND) από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έλαβε το Tisch MS Research Center της Νέας Υόρκης ώστε να ξεκινήσει η φάση Ι της μελέτης όπου θα χρησιμοποιηθούν αυτόλογα νευρικά βλαστικά κύτταρα για τη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας (ΣΚΠ ). «Εξ όσων γνωρίζω, αυτή είναι η πρώτη εγκεκριμένη από τον FDA χρήση  βλαστικών κυττάρων στις ΗΠΑ τα οποία χορηγούνται στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό των ασθενών με ΣΚΠ, και αποτελεί  μια πρωτοποριακή μέθοδο αντιμετώπισης της  ΣΚΠ» δήλωσε ο Δρ Saud A. Sadiq, συνεργάτης στο  Tisch MS Research Center της Νέας Υόρκης και κύριος ερευνητής της μελέτης.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, η πρωτοποριακή μελέτη θα διερευνήσει τα αποτελέσματα της χρήσης των βλαστοκυττάρων που συλλέγονται από το μυελό των οστών του ασθενούς. Τα βλαστικά κύτταρα θα χορηγηθούν ενδοραχιαίως (στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό που περιβάλλει το νωτιαίο μυελό) σε 20 συμμετέχοντες ασθενείς, οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια ένταξης για την κλινική μελέτη.

Στη συγκεκριμένη  θα ενταχθούν ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια που έχουν τεθεί, ενώ  θα μελετηθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα. Η μελέτη εξ ολοκλήρου θα πραγματοποιηθεί στο Tisch MS Research Center και στο International Multiple Sclerosis Management Practice (IMSMP). Η κλινική εφαρμογή των αυτόλογων προγονικών κυττάρων στη ΣΚΠ είναι το επίτευγμα μιας δεκαετούς έρευνας που διεξάγεται από μια ειδική ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Δρ Sadiq και Δρ Violaine Harris, που εργάζεται επίσης στο Tisch MS Research Center.

Στις προκλινικές δοκιμές διαπιστώθηκε ότι η έγχυση των κυττάρων αυτών μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή του εγκεφάλου και την επιταχύνει την ανάπλαση της μυελίνης και / ή τη νευροπροστασία. «Αυτή η μελέτη αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της αφοσίωσης των επιστημόνων  του Τisch MS Research Center στην επιστήμη και την μεταφορά της έρευνας στο ασθενή και ταυτόχρονα γεννά ελπίδα ότι  η μακροχρόνια αναπηρία μπορεί να αντιστραφεί στη ΣΚΠ," τόνισε ο Δρ Sadiq.

Οι συμμετέχοντες θα υποβληθούν σε μια μοναδική συλλογή του μυελού των οστών, από τον οποίο θα διαχωριστούν τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα,  στη συνέχεια θα μετατραπούν σε νευρικά και ενδοραχιαία θα χορηγηθούν στους 20 ασθενείς.  Οι συμμετέχοντες θα λαμβάνουν τρεις ενδοραχιαίες ενέσεις ανά μήνα και η χορηγήσεις θα ολοκληρωθούν σε τρεις μήνες.  Οι παράμετροι ασφαλείας και αποτελεσματικότητας θα αξιολογηθούν από όλους τους συμμετέχοντες μέσω τακτικών επισκέψεων παρακολούθησης.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας ανήκει στις αυτοάνοσες παθήσεις και μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί  αποτελεσματική θεραπεία η οποία να προλαμβάνει τις εξάρσεις και να αποκαθιστά τις αναπηρίες, μας αναφέρει η καθηγήτρια Ιστολογίας-Εμβρυολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο  Κοκκώνα Κουζή-Κολιάκου σχολιάζοντας την ανακοίνωση.

«Κατά καιρούς», προσθέτει, «μεγάλες κλινικές μελέτες δημοσιευμένες σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά αναφέρονται στην χρήση των βλαστοκυττάρων στη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας και γενικότερα των αυτοάνοσων παθήσεων, κοινός παρονομαστής των οποίων είναι η παθολογική διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος και η στροφή του εναντίον των οργάνων του ίδιου του ασθενούς. Διεθνώς σήμερα χρησιμοποιούνται με επιτυχία δύο πηγές λήψης βλαστοκυττάρων, ο μυελός των οστών και ο λιπώδης ιστός με παρόμοια αποτελέσματα.  Της χορήγησης των βλαστοκυττάρων προηγείται ήπια χημειοθεραπεία η οποία ελαττώνει τον αριθμό των λεμφοκυττάρων και την επίθεση στα όργανα.

Στη  χώρα μας υπάρχει σημαντική εμπειρία στη διαχείριση των βλαστοκυττάρων και επομένως μια αντίστοιχη θεραπεία θα μπορούσε να προσφέρει πολλά στους πάσχοντες όχι μόνο από  τη σκλήρυνση κατά πλάκας,  αλλά και από άλλες αυτοάνοσες παθήσεις.» καταλήγει η κ. Κολιάκου.  

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Bioengineered Blood Vessel Implanted In Virginia Kidney Dialysis Patient, An American First

A bioengineered blood vessel implant in his arm has potentially given a 62-year-old Virginia man a new lease on life, after years of dialysis for end-stage kidney failure....
Building a Bioengineered Blood Vessel
Researchers at Duke and an affiliated bioengineering company called Humactye built the blood vessel by growing human smooth muscle cells on a tube-shaped biodegradable mesh scaffold. The structure was immersed in a bath of vital amino acids, with pulses of energy pumping nutrients in a heartbeat rhythm mimicking the physical forces that shape natural blood vessel growth.
The resulting collagen vein structure was then rinsed in a solution to wipe away biological cell properties that could trigger an immune response, leading to organ rejection.  Making the blood vessel nonreactive can allow it to be mass-produced in a matter of months, said the researchers, saving the time and energy that it would take to harvest an individual patient's own cells to seed a personalized vein structure.
The Virginia patient marks the first American participant in a phase one clinical trial approved by the Food and Drug Administration (FDA), which will ultimately include 20 kidney dialysis patients….
The Duke researchers' nonreactive bioengineered blood vessels could represent a significantly more stable alternative to the more than 320000 Americans who require dialysis for kidney failure, or end-stage renal disease.
Such bioengineered blood vessels could also be developed into implants for heart bypass surgeries, which over 415000 Americans undergo each year, and replacements for other blocked veins and arteries.

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Τα βλαστοκύτταρα στη μάχη κατά της τύφλωσης που οφείλεται στη νόσο του Stargardt και την πρώιμη εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Επιστήμονες  από το Moorfields Eye Hospital και το University College του Λονδίνου ανακοίνωσαν  ελπιδοφόρα αποτελέσματα μελέτης  που έγινε σε πειραματόζωα  και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Biotechnology. Η μελέτη έδειξε ότι ο αμφιβληστροειδής, το μέρος του ματιού το οποίο  ανιχνεύει το φως,  μπορεί να επισκευαστεί με τη χρήση βλαστικών κυττάρων. Σύμφωνα με τους ερευνητές υπάρχει  προοπτική η μέθοδος να εφαρμοστεί  σε ανθρώπους.  Οι φωτοϋποδοχείς είναι τα κύτταρα στον αμφιβληστροειδή που αντιδρούν στο φως και  το μετατρέπουν σε ένα ηλεκτρικό σήμα το οποίο μεταβιβάζεται στον εγκέφαλο. Ωστόσο, αυτά τα κύτταρα καταστρέφονται και οδηγούν στην τύφλωση όπως συμβαίνει στην  νόσο του Stargardt και την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
 Οι ερευνητές  χρησιμοποίησαν βλαστοκύτταρα για να αντικαταστήσουν τους κατεστραμμένους φωτοϋποδοχείς του αμφιβληστροειδούς σε πειραματόζωα.  Η μελέτη έδειξε ότι τα κύτταρα αυτά αποκτούν επικοινωνία με το περιβάλλον τους και λειτουργούν φυσιολογικά.  Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα της μεθόδου εξακολουθεί να είναι χαμηλή. Μόνο περίπου 1000 κύτταρα από τα  200000 που χορηγήθηκαν  κατάφεραν τελικά να λειτουργήσουν.
 Ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Ρόμπιν Αλί δήλωσε ότι "η μέθοδος είναι εφικτή  να εφαρμοστεί στον άνθρωπο, χιλιάδες ασθενείς στον κόσμο χάνουν την όραση τους καθημερινά από εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και στα επόμενα πέντε χρόνια μπορεί να γίνει η έναρξη της κλινικής δοκιμής σε ανθρώπους".